csökkenő szállodai árak Európa infláció

Olcsóbbak az európai szállodák mint 2019-ben, az inflációt is figyelembe véve

by Kassay Tamás

Meglepő eredményre jutott a Mabrian elemzése, amely szerint az európai úti célok többségében az inflációt figyelembe véve 2022-ben alacsonyabbak a szállodai árak, mint 2019-ben, a pandémiát megelőzően voltak.

A Mabrian a főbb európai úti célok 2022-es szállodai árait elemezte, és a helyi inflációs rátákat is megvizsgálta, végül összehasonlította az adatokat a 2019-es mutatókkal.

A tanulmány fő megállapítása az, hogy a szállodák az európai úti célok többségében 2022-ben olcsóbbak a járvány előtti szintekhez képest.

Az elemzés rámutat, hogy Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Portugáliában a 3 és 4 csillagos szállodákban, valamint Olaszországban az 5 csillagos szállodákban tapasztalható árnövekedés az inflációs szint alatt van, így a reálértékben vett szállodai árak csökkentek ezeken a területeken. Előbb lássuk, hol volt emelkedés:

Ami Görögországot illeti, a szállodai árak tekintetében sajátos emelkedés tapasztalható, ugyanis az 5 csillagos szállodák esetében a szobaárak emelkedése akár 134 százalékos (több, mint duplája!) is lehet az utolsó békebeli évhez képest, miközben az infláció a tanulmány készítésekor ott még csak 6,87 százalékos volt. Az 5 csillagos szállodák magas áremelkedése összefügghet azzal, hogy a közelmúltban luxusszállodák nyíltak a célállomáson, ami megnövelte a szálláshelyek átlagos értékét az országban.

Németországban a kategóriák között eltérő áremelkedés tapasztalható, a 3 csillagos szállodákban 12%, a 4 csillagos szállodákban 18%, az 5 csillagos szállodákban 25%, míg az inflációja „csupán” 10,55%.

Olaszországban és az Egyesült Királyságban a legjelentősebb áremelkedés a 3 csillagos kategóriában történt, míg más országokban, például Spanyolországban, Görögországban, Németországban és Franciaországban továbbra is az 5 csillagos szállodák drágulnak a legnagyobb mértékben.

Olaszországban a 3, 4 és 5 csillagos szállodák 27 százalékkal, 7 százalékkal és 4 százalékkal emelték áraikat, az infláció mértéke 9,12 százalék. A legjelentősebb áremelkedés az olasz szállodák áraiban a 3 csillagos kategóriában figyelhető meg.

Nagy-Britanniában a szállodák közül a 3 csillagos szállodák 7 százalékot drágultak. A brit 4 és 5 csillagos szállodák viszont a járvány előtti szinthez képest alacsonyabbra tették áraikat, így reálértéken minden kategóriában kedvezőbb áron foglalhatnánk szállást, ha a forint nem gyengült volna.

Franciaországban a 3, 4 és 5 csillagos szállodák árai 2, 5, illetve 20 százalékkal emelkedtek a pandémiát megelőző szintekhez képest, az infláció 7,83 százalék, míg Spanyolországban a 3 csillagos szállodák árai 4 százalékkal, a 4 csillagos szállodák árai 6 százalékkal, az 5 csillagos szállodáké pedig 13 százalékkal nőttek a 2019-es adatokhoz képest, az infláció 13,55 százalék.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben