OTP felmérés magyarok nyaralási költései fura adatok

Fura adatokat közölt egy OTP-felmérés a magyarok nyaralási költéseiről

by Kassay Tamás

Az OTP felmérést készített a magyar lakosság nyaraláshoz kapcsolódó költési szokásairól. A felmérés alapján az látszik, hogy az emberek többsége igyekszik visszafogni a költségeket üdüléskor, és ezt több módon próbálják megvalósítani. Alapeset, hogy az olcsóbb szálláshelyeket részesítik előnyben, illetve szintén gyakori az, hogy többen utaznak el közös üdülésre, így jobb minőségű apartmant tudnak bérelni, de fajlagosan olcsóbban. – tájékoztatta az OTP a felmérés eredményeiről az MTI-t.

A közleményt a Spabook turizmus szakportál is átvette és leközli, ugyanakkor a számokban furcsaságokat találtunk, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül és kötelességünk rávilágítani a figyelmet arra, hogy véleményünk szerint valami nincsen rendben az adatokkal. Lentebb mutatjuk.

Az elemzők szerint a gazdasági helyzethez igazodva egyre tudatosabban kezelik a magyarok a pénzügyeiket, és a nyaralások során is sokkal megfontoltabbak a költéseket illetően.

A magyar lakosság legnagyobb hányada, 27 százaléka 5-10 ezer forint közötti összeget, míg a 25 százaléka 10-15 ezer forintot hajlandó kifizetni egy-egy éjszakáért, belföldi utazás esetén. Ennél többet az emberek 20%-a kész kiadni a szállásért, és mindössze 2 százaléka nyilatkozik úgy, hogy nála nincsen maximum összeg szállásfoglaláskor.

Külföldi utazás esetén a megkérdezettek 19 százaléka 10-15 ezer, 16 százaléka 15-20 ezer, 14 százaléka 20-25 ezer, 9 százaléka pedig 25-50 ezer forint közötti összeget is hajlandó kiadni egy éjszakáért.

Spabook észrevétel: Sajnos a felmérés eredményei szerintünk nem kellően transzparensek, vagy az egész hiányos, ami remekül látszik, ha megpróbáljuk korrektül értelmezhetővé tenni a fenti, sajtóközleményben kiadott sorokat. A táblázatos formába rendezett adatokból kitűnik, hogy az eredmények nagyon jelentős hányada (26 és 42 százaléka) kimaradt, semmi említést nem tett róla a bank. Ilyen formában nem világos, hogy mi volt pontosan a szándék és a mondanivaló, íme:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Nem tudom, ki hogy van vele, de pusztán a sajtóközlemény sorait olvasva számomra az volt az érzés, mintha külföldön többet lennének hajlandóak költeni a magyarok. Felettébb érdekes viszont, hogy az adatokat táblázatba rendezve ez egyáltalán nem látszik, sőt, az adatok alapján akár az is lehet, hogy külföldön költenek kevesebbet a magyarok. – a szerk.

Az OTP közleményét innen folytatva: megtudhatjuk még, hogy a bank szerint a magyarok mintegy 33 százaléka étterembe járás helyett inkább magára főzne, csaknem fele pedig a szuveníreken és hasonló kiadásokon is igyekszik megtakarítani. A válaszadók 35 százaléka ingyenes programokat keres.

Az OTP reprezentatív felmérése szerint nyaralásnál a magyar lakosság több mint fele bankkártyával szereti rendezni a szállás költségeit, a készpénzes fizetést a válaszadók 27 százaléka választja.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben