Túra a föld alatt, a főváros tetején

by Polisor Bettina

Zakatol az életünk, állandó a zaj, nagy a tömeg. Jó időben a közkedvelt kirándulóhelyek legtöbbször kiteszik a megtelt táblát, rossz időben pedig lássuk be, nem sokszor opció a természetjárás.

Hogy semmilyen körülmények közt ne maradjon ki a természet az életünkből, megoldást nyújt a főváros egyik csodálatos, minden évszakban látogatható barlangrendszere, a Pál-völgyi barlang, ahol a nyüzsgő, rohanó mindennapokkal ellentétben csend és béke honol.

A Pál-völgyi-barlang most videós túrán tekinthető meg

Ezen a lenyűgöző helyen nem más, mint a Spabook lelkes rajongója, a fürdőtúrák egyik állandó résztvevője, Rácsik Dezső vezeti a túrát. Ezúttal otthonunk melegéből is élvezhetjük a barlang különleges látványát, ugyanis Dezső elkalauzolta az ATV műsorvezetőjét és a tv nézőket egy kellemes túrára. Az adás ide kattintva tekinthető meg kiváló minőségben.

Budapesten, a Szépvölgyi út tetején található a barlang mesterségesen kiépített bejárata, valamint a régi bányaőr házban kialakított interaktív látogatóközpont, ahol számos érdekességet tudhatunk meg a barlang kialakulásáról, kőzeteiről, és az ott megbúvó, jelenleg téli álmot alvó denevérek életéről.

A vezetett túra közel 60 perces, nehézségi foka változó. A könnyebb, sétálva bejárható részek kb. 500 métert tesznek ki, de lehetőség van igazi barlangász módon, a szűk réseken át kúszva-mászva haladni, és így felfedezni a járatokat – a speciális felszerelés, öltözet és szakszerű vezetés ebben az esetben is biztosított. Ahogy a legtöbb barlangban, úgy itt is alaszabály a mindent a szemnek, semmit a kéznek, ennek megfelelően például a téli álmot alvó denevéreket nem szabad háborgatni, vagy a közelükben vakuval fotózni.

Termálvíz vájta üregek a Pál-völgyi-barlangban

Az összesen csaknem 32 km hosszan a föld alatt kanyargó barlangrendszer hévízes keletkezésű. Ennek lényege, hogy az alulról feltörő, szén-dioxiddal telt forró víz oldó munkája alakította ki a barlang járatait, termeit, ami miatt eredendően – a karsztvizes keletkezésű barlangokkal ellentétben – nincs felszínre nyíló be- és kijárata, felfedezésük legtöbbször a véletlenhez köthető. Érdekesség, hogy a barlangrendszert ugyanaz a termálvíz alakította ki 40 millió évvel ezelőtt, amely ma Budapest gyógyfürdőit táplálja.

Az utazás szerelmeseit szeretettel várjuk az Utazós csoportunkban

A hévízes keletkezés mellett idővel természetesen a barlang feletti talajon keresztül beszivárgó víz is elvégezte (és végzi mai napig) a munkáját, így számos érdekes cseppkövet vehetünk szemügyre a túra során. A barlang termei különféle neveket viselnek, így például a színház terem nagyszerű akusztikájáról kapta a nevét, aminek a helyszínen fültanúi is lehetünk.

Ha nem jártatok még itt, és kíváncsiak vagytok, hogy miről kapta nevét a boszorkánykonyha, az óriások lépcsőháza, az állatkert és a meseország terem, vagy, hogy miről szól a birka legendája, keressétek fel ezt a páratlan földalatti látványosságot, ami garantált élményt nyújt télen-nyáron, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A televíziós adás ide kattintva tekinthető meg.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben