Megnyílt Magyarország első illatmúzeuma Pannonhalmán (videóval)

by admin
Pannonhalmi Főapátság Illatmúzeum Pannonhalma
UNESCO WORLD HERITAGE; CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Ezer év szerzetesi tudása, gyógynövények, parfüméria, illatok, élmények ötvözete elevenedik meg az élményalapú látványműhelyben, a Pannonhalmi Főapátság Illatmúzeumának kiállításán. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, aki különleges programot keres.

Megnyitott a Pannonhalmi Főapátság Illatmúzeuma

Levegőtisztító, sebgyógyító, nyugtató. Néhány hatás, amelyet a különböző illóolajok és gyógynövénykivonatok kifejtenek, és amiért évezredek óta használják azokat. A gyógyászat és a parfümipar több ezer éves történelmébe, és pannonhalmi hagyományaiba, fortélyaiba vezetik be azokat, akik ellátogatnak Magyarország első illatmúzeumába. A kiállítás nem csak azért különleges, mert az első ilyen az országban, hanem mert egészen az alapoktól indítja az ismerkedést. A látogatók először a gyógynövénykert parcelláiban a helyben termesztett növényekkel, alapanyagokkal találkozhatnak. Utána érkeznek meg a lepárlóba, ahol vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajokat. Pannonhalma legrégibb és legnagyobb területén termesztett növényéből, a levendulából évente átlagosan 110-130 liter illóolajat készítenek. Ez azt jelenti, hogy 11-13 ezer darab 10 milliliteres üvegcsét töltenek meg az illatos párlattal. – áll az Apátság hivatalos bemutatójában.

A látogatók az előállítás folyamatáról nem csak hallhatnak, de meg is nézhetik a lépéseket a látványmanufaktúrában egészen a termékek gyártásáig, és csomagolásáig. Mindemellett játékos, interaktív feladatok várják az érdeklődőket. Sőt azt is megtudhatják, hogyan lehet egyszerűen – akár otthon – különböző kivonatokat készíteni a gyógynövényekből. Miután lejegyeztük a lépéseket, azt is megtudhatjuk, mire és hogyan használták a szerzetesi gyógyászatban ezeket.

Az Illatmúzeum megnyitásáról végre olyan promó videó született, amit hozzú ideje hiányoltam. A kormányzati oldalon közzétett anyag remek zeneiséggel hat az érzelmekre, pontosan olyan, amivel pozitív érzelmeket, érdeklődést és vágyat lehet kelteni. Sajnos beágyazni nem engedi a rendszer, de itt meg lehet nézni.

Az Illatmúzeum látogatási rendje

 • Az illatmúzeum önállóan, illetve tárlatvezetéssel látogatható.
 • Az illatmúzeumban egyszerre maximum 20 fő tartózkodhat.
 • A tárlatvezetések ideje alatt egyéni vendégek önállóan nem tartózkodhatnak a múzeumban (11.30-12.15, illetve 14.30-15.15 között).

A Pannonhalmi Illatmúzeum nyitva tartása

 • Június 7-10. Csak előre regisztrált csoportoknak
 • Június 11 – szeptember 5 között naponta 10.00-17.00
 • Szeptember 6-tól hétfő és csütörtök között csak előre regisztrált csoportoknak vezetéssel
 • Szeptember 6-tól péntektől vasárnapig 10.00 – 16.00

Az Illatmúzeum belépő díjai 2021-ben

Önállóan díjmentesen látogatható.
Szervezett csoportoknak tárlatvezetés kérhető (időtartama cca. 30 perc)

 • Felnőtteknek 600.-Ft/fő
 • Diákoknak, nyugdíjasoknak 300.-Ft/fő
 • Egyéni látogatóknak tárlatvezetés indul 11.30 és 14.30 órakor
 • Felnőtteknek 600.-Ft/fő
 • Diákoknak, nyugdíjasoknak 300.-Ft/fő

Turizmus hírek csoport Neked szól, ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben