A pápalátogatás áldásos hatással volt a magyar turizmusra

by Kassay Tamás

A pápalátogatás rengeteg embert vonzott, a budapesti szálláshelyeken kiemelkedő volt a forgalom a hosszú hétvége alatt. A legtöbb külföldi vendég Lengyelországból érkezett. Közel 200 ezer vendég 362 ezer éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a hosszú hétvégén. Így ezek a napok 7 milliárd forintos bevétellel zárultak. – közölte az MTÜ.

Telt házas hosszú hétvégével indult a május

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az idei május elsejei hosszú hétvégén a belföldi vendégek adták az összes vendégéjszaka 52%-át. Honfitársaink 187 ezer éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, a külföldi turisták is csak alig kevesebbet, 175 ezer éjszakát.

A vendégek mintegy harmada Budapestre érkezett. A fővárosban 106 ezer vendégéjszaka valósult meg, melynek túlnyomó többsége, 87%-a a külföldiektől származott. A legtöbben Lengyelországból (11%) érkeztek, mely kiugrónak számít az átlagos lengyel adatokhoz képest, ami nagyban köszönhető a pápa látogatásának. Kiemelten sok angol, német, olasz és cseh vendég is érkezett hazánkba.

Országosan a legtöbb vendégéjszakát a főváros után a Balatonnál töltötték el, ahol 30 ezer vendég (57 ezer vendégéjszaka) zárta a hónapot pihenéssel. A Balatont a Mátra-Bükk (32 ezer vendégéjszaka) és Budapest környéke (22 ezer vendégéjszaka) követte. A vidéki adatokat vizsgálva az látszik, hogy a magyar utazók többsége Sopron, Zalakaros, Eger, Gyula és Hajdúszoboszló felé vette az irányt. Míg a külföldiek Budapest mellett a fürdővárosokat keresték fel, így kiemelt forgalmat bonyolított Hajdúszoboszló, Hévíz, Bük, Gyula és Eger.

szálláshelytípusokat tekintve a szállodák mellett a magán- és egyéb szálláshelyeket választották a legtöbben. A háromnapos első májusi hétvégén a turisták 7 milliárd forintot hagytak a szálláshelyeken, ebből 260 milliót SZÉP Kártyával fizettek.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint sokan fognak útra kelni a pünkösdi hétvégén is.

Az NTAK adatok alapján ígéretesnek tűnik a május. Míg egész áprilisban 2,8 millió vendégéjszaka valósult meg, erre a hónapra már most 2,1 millió éjszakára érkezett foglalás. Kiemelkedő az érdeklődés a pünkösdi hosszú hétvége iránt is, erre az időszakra már most csaknem dupla annyi éjszakát foglaltak le a vendégek (230 ezer), mint tavaly ilyenkor.

A KSH adatai alapján január – március nem volt igazán fényes a belföldi turizmus szempontjából.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben