privát Schengen zóna Románia Bulgária

Privát Schengen zónát hozhat létre Románia és Bulgária

by Kassay Tamás

Románia és Bulgária közötti határellenőrzések eltörlését támogatja a romániai utazási irodákat képviselő országos szövetségek (ANAT és FORT). A két ország tagja az Európai Uniónak, de Ausztria és Hollandia vétója miatt még nem lehettek tagjai a Schengen-zónának, így továbbra is határellenőrzést kell fenntartani az EU-s határaikon is, ezt elégelték most meg.

A román utazási irodák támogatják a Románia és Bulgária közötti határellenőrzés eltörlését

Gazdasági szempontból a Romániának a Magyarország felőli határ, Bulgária számára pedig a görögországi határ ellenőrzés nélküli átjárhatósága lenne óriási fontosságú, míg turizmus szempontból Románia és Bulgária belső határa a legfontosabb.

A két szervezet szeptember 11-én közzétett közös nyilatkozatában jelzi, hogy Bulgária évek óta a román állampolgárok számára az első három turisztikai célpont között szerepel – írja a SchengenVisaInfo.

A koronavírus 2019-es terjedése előtt Bulgária összesen 2,1 millió romániai látogatót fogadott. Emellett az ACT Media adatai alapján június 1. és július 25. között 800 ezer nemzetközi turistát regisztráltak a bolgár turisztikai létesítményekben, közülük 260 ezren román állampolgárok voltak, és túlnyomó többségük autóbuszokkal és személygépkocsikkal utazott.

A Romániába látogató bolgár és görög turisták száma folyamatosan növekszik, többségük még mindig közúton érkezik.

privát Schengen zóna Románia Bulgária
GonzosftCC BY 3.0, via Wikimedia Commons, A turizmus világának inspiráló híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

„Ha hozzávesszük a további több százezer romániai állampolgárt, akik évente Bulgárián keresztül utaznak át az első három helyezett másik célállomásra – Görögországba és Törökországba -, ha hozzávesszük a több száz tehervonatot, a mindkét irányban kilométeres sorban álló teherautókat is, akkor minden okunk megvan azt mondani, hogy a Duna-híd (egykori Barátság híd határátkelő) és környéke az egyesült Európa szégyene, az a hely, ahol senki sem akar lenni, de ahol nem lehet elkerülni, hogy évente legalább kétszer ott legyünk

– mondták az ANAT és a FORT vezetői.

Saját, privát Schengen-zóna Románia és Bulgária között: Schengenevescu

Dumitru Luca, az ANAT elnöke azt javasolta, hogy szüntessék meg a „haszontalan” határt, ezzel is bizonyítva, hogy teljes mértékben készen állnak arra, hogy a schengeni övezet részévé váljanak.

Luca szerint Európa nem akarja, hogy Románia és Bulgária a korlátozás nélküli mobilitási övezet része legyen. Hangsúlyozta, hogy különböző ürügyekkel legalább 10 éve nem engedik be Romániát és Bulgáriát az EU útlevélmentes schengeni övezetébe.

„De… mi akadályoz meg bennünket abban, hogy egy helyi „Schengenevescu„-t csináljunk, eltörölve a köztünk lévő haszontalan határt, és ezzel bizonyítva, hogy teljes mértékben készen állunk arra, hogy belépjünk az ő Schengenjükbe?”

– tette fel a kérdést Dumitru Luca

Az illegális migrációval kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva Ausztria és Hollandia hatóságai tavaly decemberben megakadályozták mindkét balkáni ország csatlakozását a schengeni övezethez, annak ellenére, hogy az Európai Parlament állásfoglalást adott ki arról, hogy 2023. év végéig mindkét országot be kell venni a Schengeni övezetbe.

Ráadásul az osztrák belügyminisztérium nemrég a SchengenVisaInfo.com-nak azt mondta, hogy Bécs továbbra is ugyanezen a véleményen van, ha erről a kérdésről van szó. Kiemelte, hogy amíg a Schengeni rendszer nem működik megfelelően, addig nincs értelme a bővítésnek.

Spabook vélemény: Valójában jelenleg a külsős határok védelme elégtelen, és látszólag nincsenek érdemi törekvések arra, hogy ez megváltozzon. Az egyes országok különböző érdekeit figyelembevéve a helyzetnek rövid távú megoldása nem valószínű. Emlékezzünk csak arra, hogy az USA miképpen őrzi a külsős határait. Oda még akkor sem garantált a beutazás egy átlag turista számára sem, ha rendelkezik a beutazásra jogosító ESTA-val, mert a határellenőrzéskor az ellenőrzést végző munkatárs megtagadhatja az országba való belépést, ha úgy gondolja, hogy az egyébként útlevéllel és beutazási engedéllyel rendelkező utas biztonsági kockázatot jelent.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben