energiatamogatasi palyazat rezsitámogatás turizmus vendéglátás szálláshely étterem

Rezsitámogatásra pályázhatnak a turizmus-vendéglátásban működő vállalkozások

by Kassay Tamás

A kormány 2022.12.23-tól a turisztikai szolgáltatók számára is elérhetővé tette a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási programot. A karácsony előtti last minute döntés nyomán közel 21.000 szálláshely-szolgáltató és vendéglátó-hely üzemeltető kaphat vissza nem térítendő anyagi segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségek mérsékléséhez.

A rezsitámogatási programra mintegy 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet.

A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslata alapján a kormány arról döntött, hogy a feldolgozóipari programot kiterjeszti a turisztikai ágazatra is. A döntés a Magyar Közlöny december 23-i kiadásában jelent meg, az alábbi szövegezéssel:

Az 1477/2022. (X. 6.) Korm. határozat 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Kormány)
„7. egyetért az 1. pont szerinti támogatási program támogatási időszakának meghosszabbításával és
kedvezményezetti körének a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kkv-kra történő
kiterjesztésével.

A turizmus szektort érintő újabb intézkedéscsomag a várakozások szerint jelentősen hozzájárul a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzéséhez, valamint a munkaerő megtartásához. Az érintett vendéglátóegységeket, illetve szálláshelyeket működtető vállalkozások foglalkoztatják a két szektor munkavállalóinak 70-80%-át, mintegy 80-100 ezer főt. Megtartásuk a pályán alapvető érdeke az ágazatnak, hiszen a gazdaság húzóágazatának számító turizmus fejlődéséhez, valamint a hosszútávú stabilitáshoz elengedhetetlenül szükséges a jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkavállaló.

A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január – március számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50% mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást.

Ezt önállóan, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig. Ezentúl szintén fontos kritérium, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest. – áll az MTÜ közleményében.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben