rövid távú lakáskiadás Európai Parlament

Szorul a hurok: az Európai Parlament is szigorítaná a rövid távú lakáskiadást

by Polisor Bettina

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének európai parlamenti képviselőcsoportja hangsúlyozta, hogy szabályozni kell a rövid távú bérleti foglalási platformokat, mint például az Airbnb-t és a Booking.com-ot, hogy a hosszútávon kiadott ingatlanok esetében a lakbérek megfizethetőbbek legyenek – áll a közleményben.

Az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottsága támogatja a szabályozás bevezetését

A képviselőcsoport által javasolt szabályozások szálláshely-regisztrációs rendszereket is kívánatosnak tartanak. Köteleznék az online szállásportálokat arra, hogy megjelenítsék a szálláshelyek regisztrációs számát, és megosszák a szálláshelyre vonatkozó foglaltsági és üzleti információkat a hatóságokkal. Ennek a lépésnek az a célja, hogy fokozza az átláthatóságot az európai rövid távú bérleti piacon.

A koalíció álláspontja az, hogy bár ezek a szállásportálok Európa számos rosszul ellátott részén ösztönözték a gazdasági fejlődést, és hozzájárultak a városok turizmusának fellendüléséhez, ezzel együtt viszont negatívan befolyásolták a megfizethető lakhatást és az élhetőséget.

Számos európai tagállam tett már konkrét lépéseket a lakások rövid távú kiadására vonatkozóan

Görögország például a héten bejelentette, hogy az éghajlatváltozással összefüggő természeti katasztrófák elleni alapját tervezi megerősíteni azáltal, hogy éjszakánként 1 euróról 6 euróra (1,07 és 6,40 dollár között) emeli a vendéglátási adót, elsősorban a luxusszállodai tartózkodások után. – írja a Skift.

Olaszországban – miután az állandó lakosok száma drámaian alacsonyra csökkent, a velencei városi tanács közölte, hogy 6 eurós (5,36 dollár) turistaadót vezetnek be, hogy ezzel is szabályozzák a városba érkező turisták számát, Firenze pedig megemelte a bérleti díjak idegenforgalmi adóját, beleértve az Airbnb-t és a panziókat is – az adó éjszakánként így 4 euróról 5,50 euróra (4,27 dollárról 5,8 dollárra) emelkedik.

Portugáliában az év elején Antonio Costa miniszterelnök javasolta az Arany vízumprogram megszüntetését, amely az Európai Unión kívüli állampolgárok számára kínál tartózkodást a gazdaságba történő befektetésekhez. Augusztusban a kormány 2030-ig befagyasztotta az új engedélyek kiadását, kivéve az alacsony népsűrűségűnek minősített területeket.

Bár nem Európa, de New Yorkban egész konkrétan elkezdték törölni a találati listából azon szálláshelyek ezreit, amelyek nem kapták meg az engedélyt a rövid távú kiadáshoz.

Rövid távú lakáskiadás átláthatósága: egyesek szükségesnek tartják, de van aki szerint a politikai pártok nyomás alatt cselekszenek

„Minden, ami nagyobb átláthatóságot jelent a fogyasztók számára, nagyszerű hír, előrelépést jelent az iparág számára, de amit nem látok pozitívumnak, az az, hogy a politikai pártok egy olyan iparágat hibáztatnak, amely munkahelyeket teremt és hozzájárul a gazdasági növekedéshez”

– mondta el Carlos Pérez-Lanzac, az andalúziai rövid távú bérbeadások és turisztikai lakások szövetségének alapító elnöke

Lanzac rámutatott arra is, hogy a rövid távú bérbeadásra kínált lakások száma Spanyolországban soha nem haladja meg a teljes lakáspiac 2%-át, ezzel szemben akár 18 hónapig is eltarthat a bérleti díjukat nem teljesítő, hosszabb távon bérlők kilakoltatása. A javasolt szabályozásról jelenleg is tárgyal az Európai Parlament, a Bizottság és a tagállamok, az első háromoldalú egyeztetés pedig várhatóan októberben lesz.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben