Sáránd a falusi turizmus újabb jó példája

by Kassay Tamás

Elkészült a Debrecen és Hajdúszoboszló közelében fekvő Sáránd falusi turizmusát népszerűsítő elektronikus kiadvány, amelyet a község azért hívott életre, hogy megmutassa magát a tradicionális értékeket szerető, természetet kedvelő turisták számára. Akik még nem ismerik Sáránd települését, azoknak azért, akik már ismerik korábbról, számukra pedig azért érdemes végiglapozni a kiadványt, amivel kapcsolatban feltettem néhány kérdést a település vezetésének.

Falusi turizmus Sárándon, méghozzá online

Mi azért dolgozunk, hogy a sárándi emberek számára élhetőbbé, vendégeink részére pedig vonzóbbá, gyermekbaráttá tegyük településünket és ezzel egyidőben fontosnak tartjuk, hogy hagyományait és értékeit megőrizzük. Az utóbbi időben a településünk jelentős fejlődésen ment át. Megújultak parkjaink, közösségi tereink, táborozási lehetőséget kínálunk a hozzánk látogatók részére. Az a célunk, hogy a kínált programjaink és a hagyományőrzéssel átszőtt falusi turizmus által jelenjünk meg az urbanizálódott környezetünkben. Büszkék vagyunk Sárándra, és bízunk benne, hogy Önök is kedvet kapnak ahhoz, hogy ellátogassanak a településünkre, hogy személyesen is felkeressenek bennünket.

– írta Dézsi András, Sáránd polgármestere a köszöntőjében.
Sáránd falusi turizmus szállás
Fotó: Sáránd Önkormányzata;
A turizmus világának érdekes híreiért iratkozz fel hírlevelünkre!

A Spabook megkeresésére a polgármesteri hivatal azt a választ adta, hogy a falusi turizmust népszerűsítő kiadvány egyelőre csak elektronikus formában készült el, de elképzelhető, hogy amennyiben szükségessé válik, nyomtatott verzió is születik majd. Jelenleg elsősorban az online terjesztésre koncentrálnak, amivel magam is egyetértek, hiszen nem csak költséghatékonyabb így, hanem környezetbarát is. A nyomtatott anyagok népszerűsége érzékelhetően megcsappant az utóbbi években, nemzetközi szinten sem futnak már igazán jól, bár kötelességből még készülnek ilyenek.

A kiadványt elsőként Sáránd Község Önkormányzatának Facebook oldalán tették közzé és az ottani reakciókkal, megosztásokkal indult el országjáró körútjára, amelybe Spabook részről becsatlakozom, és most innen a weboldalról is letölthetővé teszem, ezzel tudok hozzájárulni a példaértékű kezdeményezés sikeréhez.

Nézd meg Sáránd elektronikus kiadványát ide kattintva!
Ha tetszik, oszd is meg!

falusi turizmus Sáránd
Fotó: Sáránd Önkormányzata;
A turizmus világának érdekes híreiért iratkozz fel hírlevelünkre!

Milyen szálláshelyek vannak Sárándon?

Sáránd nagyjából 2000 fős kistelepülés, így 5 csillagos luxus behemótokra ne számítson senki, ellenben barátságos fogadtatásra, hangulatos faházakra és friss levegőre igen.

A helyi sportpályán található 10 darab faház, amelyek egyenként 4 személy fogadására alkalmasak. Az összesen 40 fős kapacitás alkalmassá teszi akár táborok helyszínéül is. Különösen jó táboroztatás céljára, mert közvetlenül a faházak mellett sportpályák, hatalmas fedett terasz, tűzrakó helyek, kemence, dézsafürdő is található.

A másik lehetőség a Gyurgyalag szálláshely, amely tavaly kárpátaljai magyar menekültek családokat fogadott be és amelyet a derecskei Almavirág Étterem is ajánl, amennyiben rendezvény van náluk. A vendégeket itt is fedett terasz, kemence és dézsafürdő várja.

-Mivel kis település vagyunk, ez a két szállás lehetőségünk van. Mindkettő foglalása hozzám tartozik. Nincs külön weboldala, nálunk az önkormányzat facebook oldala létezik csak, azon viszont rengeteg információ, fénykép fent van.

– mondta Zöldné Bozsvai Anikó, aki a szállásfoglalásért és programszervezésért felelős.

A sporttelep állandóan nyitva van, a pályák, a játszótér, kondipark bármikor ingyenesen használhatóak. A faházak és a filagória a kemencével előre egyeztetés után, bérléshez kötött módon vehetők igénybe, érdeklődni a zoldne.aniko [kukac] gmail.com e-mail címen lehet.

Programok, látnivalók Sáránd közelében

A programok többsége a helyi értékekhez, hagyományokhoz és természethez kapcsolódik, kiemelt fontosságú a kézművesség, a lovaglás, és az aktív turizmus, de akár ének és tánc tanulására is van lehetőség. A programokat előre szokták egyezetni igény szerint, így már érkezés előtt mindenki tudja, mire számíthat, de természetesen helyben is meg lehet oldani, ha valakinek utólag jön meg a kedve valamihez.

Ha tábort szeretnének nálunk tartani, akkor a jellegének, korosztálynak megfelelő programot tudunk összeállítani, egyeztetés alapján. Helyi kézműveseink nyújtanak ebben segítséget (hímző, szövő, gyöngyfűző, szűrrátét, nemezelés, grafikus, textilfestés). A pedagógusok is szívesen részt vesznek a táborokban, ügyességi és sportversenyek szervezésében.

A kézműves porta előre egyeztetett időpontban látogatható, ahol egy szakértő kísérő vezeti körbe a látogatókat. Igény szerint a kiállítás megtekintése után egy kis feladatlapon akár számot is lehet adni a hallotakról, illetve kézműveskedésre is van lehetőség. Továbbá van még egy Varjúvár elnevezésú Hagyományok háza, ahol a régi paraszti életbe nyerhetünk betekintést. Ez utóbbit személy szerint kifejezetten ajánlom, ugyanis például a kenyér dagasztása, szaggatása, kemencében megsütése örök élmény, különösen, hogy mindent a látogatók csinálnak a liszt szitálásától kezdeve a kemence fütéséig.

A lovaglást általában inkább csak a táborokhoz szokták kiajánlani, de biztos vagyok benne, hogy mindenre van megoldás, ha valaki egyedül, párban, vagy családdal utazik, akkor is.

Természeti értékek, kirándulások Sáránd környékén

Sáránd mindössze nagyjából 10 percre, 14 km-re fekszik Debrecentől a 47-es főút mellett. Hajdúszoboszló is könnyen megközelíthető a községből, így a termálfürdőzés kedvelői számára is ideális kiindulópont csillagtúrázáshoz. Az estéket el lehet tölteni vidéki környezetben akár szélesebb családi, baráti körben, 1-1 napot pedig a debreceni Aquaticumban, illetve a hajdúszoboszlói Hungarospaban, sőt alig 1 órányi autóútra található a nagyváradi Félix fürdő is. Pihenőnapnak pedig tökéletes lehet egy kis kitérő a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

A Nagyváradra tartó nemzetközi kerékpárút keresztül megy Sárándon, ahol pihenőhelyet alakítottak ki. A Sárádon szállást foglaló vendégeknek ingyenesen tudnak kerékpárokat biztosítani.

Sáránd jellegzetessége a gyurgyalag madár, aminek fészkelőhelye  van nálunk egy természetes löszfalban. Erről a madárfajról kapta elnevezését a szálláshelyünk is.

További természeti értékek még a kunhalmok, amelyek védettségi oltalom alatt állnak. A kunhalom a Kárpát-medence alföldi területein található mesterségesen létrehozott jellegzetes földhalmok elnevezése, amelyek igen régről, többségükben a Kárpát-medencei honfoglalás előtti térből és időkből származnak. Ezek a dombok jellemzően 5-10 méter magasak, átmérőjük 20-50 méter.

A sárándi református templom csodája

Sáránd látnivalók református templom falusi turizmus
A turizmus világának érdekes híreiért iratkozz fel hírlevelünkre!

A sárándi egyházközség 1540 körül, a debreceni reformációval egyidejűleg keletkezett. Első temploma 1572-ben már állt, az írásos adatok szerint részben leégett, 1771-ben már ismét renováltatott. Jelenlegi temploma égetett téglából, sudár toronnyal 1866 és 1868 között épült, romantikus stílusban. – írja a debreceni egyházmegye honlapja.

A jelenlegi templomot Vécsey Imre tervezte. A 30 méter magas tornyot két oldalról rézsútos elhelyezkedésű, hatalmas támpillér erősíti. A toronysisak összetett formájú, törtvonalas. Az egész templom falsávokkal szakaszokra osztott, melynek tükreiben vannak a szemöldökíves, félköríves záródású ablakok, illetve vakablakok. A mezők felső részén fogrovatos párkány található.

A belső tér 10×20 méteres. Korábban vakolt mennyezete és a templommal egyidős, szürkéskékre festett berendezése volt: padok 440(!) ülőhellyel, szószék, úrasztala, két fakarzat. Kellett is ennyi ülőhely, ugyanis a múlt század eleji adatok szerint a Sáránd lakosai közül 1571 református, 170 más vallású volt, az arányok ma is hasonlók lehetnek.

2006-ban egy szélvihar következtében megrongálódott a templomtorony faszerkezete és sisakja. Az újjáépítés során ismét viharos szél támadt, s a forgószél rádöntötte a teljesen új, majdnem kész kupolát a hajó tetőszerkezetére. A gyülekezet – lelkipásztora, Szászfalvi Imre vezetésével – minden erejét megfeszítve, közegyházi segítséggel és magánemberek adományából építette újjá a kétszeres viharkárt szenvedett templomtornyot. Érdekesség, hogy ekkor találtak benne egy úgynevezett időgömböt, amiben 1. és 2. világháborús iratok és a templom felépüléséhez adományozók nevei voltak. Az újjáépítéskor az ehhez adakozó családok nevei is belekerültek az időgömbbe.

Az orgonát, amely a templomhajó keleti végében helyezkedik el, Angster József építette 1893-ban. A templomtoronyban két harang található, a kisebbik 246 kg-os, Hilzer Ignác öntötte 1874-ben, a nagyobbik 352 kg-os, Szlezák László öntötte 1923-ban.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben