Schengen vízum elfogyott

Szeptemberig nem lehet schengeni vízumot igényelni – elfogytak az időpontok

by Kassay Tamás

A turizmus próbál kilábalni a járvány és a lezárások után, amit nehezítenek a reptéri galibák, a tízezer számra törölt repülőjáratok és most még az is, hogy a nem uniós országokból érkező, de a schengeni térségbe való beutazáshoz schengeni vízumra szoruló utazók nem tudnak vízumot igényelni, mert szeptemberig nincsen szabad időpont.

Szeptemberig nem lehet új schengeni vízumot igényelni

Közvetlenül azután, hogy az Európai Unió/Schengen-övezet országai úgy döntöttek, hogy a nyárra enyhítik a COVID-beutazási korlátozásokat, azok a harmadik országbeli utazók, akiknek vízumra volt szükségük az EU/Schengen-övezetbe való belépéshez, vízumot igényeltek. A nagy kereslet miatt azonban azok, akik még nem igényeltek vízumot, valószínűleg szeptember közepéig nem találnak majd szabad időpontot – tudta meg a SchengenVisaInfo.

Az utazási ágazat vezetői elárulták, hogy jelenleg a 26 schengeni térségbeli országban nincs szabad hely júliusra és augusztusra sem nagyon. Csupán néhány országnak van néhány szabad helye augusztusra, de a legtöbbjüknek szeptemberig nincs szabad időpontjuk.

Azért történik ilyesmi, mert a nagykövetségek nem tudják kielégíteni a nagy keresletet az általuk kiállítható vízumok meghatározott száma miatt.

Mivel szeptember közepéig nem állnak rendelkezésre vízumidőpontok, az utazási irodák már érzékelték, hogy sok harmadik országbeli utazó más úti célokat fontolgat, például Malajziát, Thaiföldet, Indonéziát, Egyiptomot és Törökországot.

Így Európában idén elképzelhető, hogy kevesebb vízumra szoruló turistát regisztrálnak majd, mivel a vízummal kapcsolatos akadályok miatt inkább más úti célokat választanak.

A korábbi hónapokban a nagykövetségek túl sokáig tartott a vízumkérelmek feldolgozása. Ez azonban a többség esetében már nem így van, mivel bővítették a személyzetüket. Általánosságban elmondható, hogy a vízumkérelmeket nagyjából 15 munkanapon belül dolgozzák fel és válaszolják meg.

A schengeni vízum olyan rövid távú tartózkodásra jogosító vízum, amely lehetővé teszi, hogy valaki turisztikai vagy üzleti célból legfeljebb 90 napra belépjen bármelyik schengeni országba.

Minden olyan személynek, aki olyan ország állampolgára, amely nem kötött vízumliberalizációs, vagy hasonló megállapodást a schengeni térség országaival, vízumot kell szereznie, mielőtt az EU-ba utazik. Az utazás okától függően az adott személy különböző típusú vízumokat igényelhet.

Azoknak, akik turisztikai céllal terveznek az EU-ba utazni, turista vízumot kell igényelniük. A turistavízum 6 hónapon belül legfeljebb 90 napra engedélyezi harmadik országok állampolgárainak a schengeni térségbe való belépést.

Schengen vízum elfogyott
sötétkék: Schengeni térség;
világoskék: A schengeni térségen kívüli, de az EU és a schengeni tagállamok azonos vízumpolitikája és különleges területei által kötelezett egyéb EU-tagállamok;
sárga: az EU független vízumpolitikával rendelkező tagjai
zöld: Vízummentes beutazás a schengeni államokba bármely 180 napos időszakon belül 90 napig, bár a II. melléklet egyes állampolgárai bizonyos körülmények között hosszabb ideig élvezhetik a vízummentességet (539/2001/EK rendelet II. melléklet);
szürke: A schengeni államokba való belépéshez vízum szükséges (539/2001/EK I. melléklet).
fekete: Vízumkötelezettség a schengeni államokon keresztül történő tranzitáláshoz (810/2009/EK IV. melléklet).
fehér: vízumstátusz ismeretlen
Giorgi BalakhadzeCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben