Sör wellness épülhet Válon, felújítanák az Ürményi-Dreher-kastély épületét

by admin
Vál Ürményi Dreher kastély hotel sör wellness

A Válon, jelenleg romokban álló Ürményi-Dreher-kastély megújítására kiírt tervezési pályázatra szeptember 21-én hétfőig lehetett jelentkezni. A tervek szerint sörkertet és sör wellness részleget is kialakítanának a kastély területén.

Feltéve, hogy érvényes és eredményes lesz a pályázat. Ha igen, akkor 2022 elején kezdődhet a kivitelezés, ami a Privátbankár értesülései szerint az alábbi elemeket foglalhatja majd magában:

  • A kastély és a kastélypark felújításán túlmenően,
  • teljesen új, 2×1 sávos közutat építenének a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek nyomvonalon.
  • A kastélyparkban sörkert, kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz kapna helyet,
  • a Nagypincében kézműves sörfőzde épülne, amely bemutatná a Dreher-hagyományokat,
  • sör wellness részleg,
  • pinceszínház
  • konferenciaterem is épülne a kastélyhotelnek megálmodott épületben.
  • Fentiek mellett látogatóközpont, interaktív kiállítási tér is épülne, ahol bemutatnák az Ürményi-Dreher-kastély építéstörténete mellett a két család, valamint a magyar sörkészítés történetét is.

Ürményi-kastély, Vál: kastélyhotel lesz?

Az ingatlan területe kastélyhoz méltó, megközelítőleg 111 ezer négyzetméter, amiből a kastély, valamint a magtár 12 370 négyzetmétert tesz ki. Az Ürményi-Dreher-kastély fejlesztése a Pannónia Szíve Program keretében valósulna meg. Munka az lesz bőven, jelenleg így néz ki az épület:

Az Ürményi-kastély rövid története

A kastély eredetileg 1780 és 1800 között, Ürményi József parancsára épült, visszafogott stílusban. A család 1878-ban eladni kényszerült a birtokot, amelyet Dreher Antal vásárolt meg, tőle pedig Dreher Jenő tulajdonába került.

A II. világháború idején német katonai szálláshelyként, majd hadi kórházként funkcionált. Az 1950-es évektől kezdve könyvtárnak és iskolának is használták, a belső elemek, díszek ezen időszakok alatt károsodtak, illetve elvesztek. Aki több belső fotót is megnézne, itt talál elég sokat. A hátsó kapun eddig be lehetett menni, mert nem volt zárva, de feltehetőleg mostantól erre valakik már nagyobb figyelmet fognak majd fordítani, pedig a felújítás megkezdéséig még tökéletes URBEX helyszín lehetne. 

Aki nem várna mondjuk 3 évet egy kellemes kastély túrára, annak mutatom itt azt a kastélyszállót, amelyiknek szerintem kívülről a legszebb az épülete – szobaárakkal, keresésre kattintás után. Azzal a toronnyal teljesen elvarázsolja az embert! Hozzáteszem, hogy a Bookingon, a negatív értékelésekre adott válaszaik finoman szólva is érdekesek.

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Ez is érdekelhet

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben