A spanyol szigeteken korlátoznák a turisták számát

by Polisor Bettina

A Baleár-szigetek kormánya 16,5 millió főre akarja limitálni az évente beutazó turisták számát, és igyekszik egyensúlyt teremteni a főszezonban és az egyéb időszakokban érkezők létszáma közt – írja a The Local.

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Mallorca és Ibiza a két legismertebb sziget, amelyeket érint a létszámkorlátozás

Az autonóm szigetcsoport – aminek két legnagyobb, és az utazók által leginkább közismert szigete Mallorca és Ibiza – 2022ben összesen 16.475.579 turistát fogadott, ami gyakorlatilag elérte a pandémia előtti, 2019-ben mért létszámot – ekkor ugyanis mindössze 397-el több látogató érkezett ide. A Baleár-szigetek egyébként 2022-ben, tizenhatodikként a világ leglátogatottabb helyeinek Top 20-as listájára is felkerült.

Úgy tűnik, hogy ezekkel a számokkal el is érte a szigetcsoport a befogadóképessége határát, hiszen a beutazók számát évente 16,5 millióra korlátozná a kormány.

Mindez a regionális kormány turisztikai ágazatra irányuló átalakítási tervének a része, aminek egyértelmű célja a minőség és a szolgáltatások javítása.

„Úgy véljük, hogy lehetséges jobban teljesíteni, de kevesebb turistával. Azok elméletei ellenére, akik a mennyiségre és nem a minőségre fogadnak, bebizonyosodott, hogy jó irányba haladunk. A 2022-ben elért látogatószám egy olyan maximum, amelyet nem szabad túllépni, hanem egyértelműen csökkenteni kell.”

– nyilatkozta Iago Negueruela, a Baleár-szigetek turisztikai és munkaügyi minisztere

A terv a nyári hónapokban érkező turisták számának csökkentésére összpontosít, és megpróbál több turistát vonzani az év egyéb időszakaiban – ezzel is csökkentve a főszezonra jellemző, a helyi lakosok számára esetenként már elviselhetetlenné váló tömeg mértékét.

Menorca szigetén már vezettek be hasonló korlátozást a turisták számának csökkentése érdekében

A közelmúltban a spanyolországi Baleár-szigetek regionális parlamentje olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé tette Menorca üdülőszigetén, hogy korlátozzák a szigetre érkező gépjárművek számát, megakadályozva ezzel, hogy a nyári hónapokban a szmog elárassza a szigetet.

Ez azt jelenti, hogy a sziget mostantól meghatározott időszakban felső határt szabhat meg a sziget útjain közlekedő járművek számára vonatkozóan.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben