Sri Lanka újranyit határok beutazási korlátozások karantén szállás

Sri Lanka kijárási tilalmat vezetett be a koronavírusos halálesetek megugró száma miatt

by Kassay Tamás

Sri Lanka kénytelen volt meghajolni az egészségügyi szakértők erős nyomása előtt, miután szerdán új rekordnak számító, 187 halálos áldozatot és 3793 új esetet regisztráltak a COVID-19 vírus miatt. A döntés értelmében 10 napos kijárási tilalmat rendeltek el a szigetországban, amely augusztus 20-tól lépett érvénybe.

A szigetországnak drasztikus intézkedésekhez kellett folyamodnia a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, mivel a fertőzések és a halálesetek száma megugrott, és Sri Lanka kórházai mellett a halottasházai is elkezdtek túlterhelődni.

Sri Lanka a járvány tavalyi kezdete óta összesen 372 079 fertőzést és 6604 halálesetet jelentett. Egészségügyi szakértők szerint a tényleges áldozatok száma legalább kétszer ennyi.

„Ma (augusztus 20.) 22 órától augusztus 30. hétfőig országos zárlat van érvényben. Minden alapvető szolgáltatás a szokásos módon működik”

közölte Keheliya Rambukwella egészségügyi miniszter a Twitteren.

Channa Jayasumana egészségügyi miniszterhelyettes a vírus Delta-változatát „erős bombának nevezte, amely Colombóban robbant fel, és máshol is terjed”.

A 21 millió lakosú országban a kórházakat elárasztják a COVID-19-es betegek, mivel a rendkívül fertőző Delta-változat egyre nagyobb számban fordul elő a lakosság körében. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor fontos mérföldkőnek nevezte, hogy már 12 millió ember kapta meg legalább az első oltását és méltatta a frontvonalban dolgozók munkáját.

Orvosok, vallási vezetők, politikusok és üzletemberek azonnali országos zárlatot követeltek a fertőzések terjedésének megfékezésére. A Srí Lanka-i kormány a gyengélkedő gazdaságra hivatkozva halogatta az intézkedést.

A 21 milliós lakosságú Srí Lankán a napi fertőzések száma egy hónap alatt több mint kétszeresére, átlagosan 3897-re emelkedett, a napi áldozatok száma elérte a 187-et.

Már eddig is számos korlátozás volt érvényben, az iskolák, tornatermek és uszodák zárva voltak, és nem lehetett esküvőket és zenés műsorokat sem tartani. A hatóságok hétfőtől éjszakai kijárási tilalmat is elrendeltek, amely minden nap 22 órától hajnali 4 óráig korlátozta a mozgást. A legújabb intézkedés augusztus 20-án este 10 órától augusztus 30-án hajnal 4 óráig marad érvényben és a nappali időszakra is vonaktozik.

Srí Lanka sem úszta meg harmadik hullám nélkül, ott az április közepén tartott hagyományos szingaléz és tamil újévi ünnepségeket okolják a vírus elszabadulásáért.

Az egy hónapos zárlatot követően a kormány júniusban nyitotta meg újra az országot, és a terjedés elleni küzdelem fő stratégiájaként az dinamikus és gyors oltási kampányra támaszkodott. Korábban egyébként Sri Lanka a világ első országai között volt, amely újranyitott a turisták számára – még 2021 januárjában.

Srí Lanka a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és az orosz Szputnyik V oltását is engedélyezte.

Srí Lanka lakosságának mintegy felét egyszer, negyedét pedig teljesen beoltották, többségüket a kínai Sinopharm vakcinával.

Sri Lanka beutazási korlátozások

Az országba be lehet utazni, de a belépéshez szükséges PCR teszt, amelyet még indulás előtt (boarding) 72 órával kell elvégezni, akkreditált laboratóriumban. Az eredményről angol nyelvű tanúsítványt kell bemutatni belépéskor, de a dokumentumot valószínűleg már a boarding során ellenőrizni fogják. (A tesztnek tartalmaznia kell a beutazó nevét, amelynek egyeznie kell az útlevélben szereplő névvel, a teszt típusát – PCR tesz –, a teszt elvégzésnek az idejét és eredményét, valamint a tesztet elvégző labor nevét. A tesztet csak aláírt és lepecsételt formában fogadják el.)  Minden beutazó számára kötelező az érkezéstől számított 24 órában egy újabb PCR teszt elvégzése.

Antigén tesztet nem fogadnak el. – áll a Konzuli Szolgálat tájékoztatójában.

Ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben