Programajánló: Strand az egész világ – Budapest FotóFesztivál a Műcsarnokban

by Kassay Tamás

Martin Parr népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat a Strand az egész világ című tárlat a Műcsarnok két termében megrendezett, június 26-ig látható kiállításon – írta az MTI.

Strand az egész világ Műcsarnok Budapest FotóFesztivál
Érdeklõdõ Martin Parr brit fotómûvész Strand az egész világ címû kiállításán a Mûcsarnokban 2022. március 25-én. MTI/Illyés Tibor

Parr gyermekkorától kezdve bizalmas viszonyt ápol a tengerparttal, amatőrfotós nagyapjával gyakran látogatták Észak-Anglia tengerpartjait. Később, fiatal fotográfusként ide tért vissza, hogy bemutassa, hogyan nyaral az angol átlagember.

„Seregnyi dolgot elárul egy országról a tengerparti strand, az a különleges, nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok ugyanúgy megtalálhatók”

A kiállítás látogatói bepillanthatnak Parr négy évtizedes pályájának különböző időszakaiba, a The Last Resort (1986) című sorozattól kezdve – melyet a Liverpool melletti New Brighton tengerpartján készített, és amely nemzetközi karrierjének kezdete -, egészen a nyugat-ausztráliai kikötővárosokat dokumentáló No Worries (2012) című sorozatig.

A művész járt a spanyol Benidorm üdülővárosban, belgiumi strandokon, a Garda-tó partján, a Krím-félszigeten, Lettországban, majd elhagyva Európát az indiai Goában, Dél-Amerika tengerpartjain, köztük a híres Copacabanán és az indonéziai Balin is. A Strand az egész világ című kiállítás 56 felvétele ezekből válogat.

Martin Parr brit fotográfus munkái első alkalommal láthatók Magyarországon. A kiállítás a British Council támogatásával valósult meg.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben