Sümegi vár keleti szárny felújítás

Csodaszép magyar vár újult meg, ismét látogatható

by Kassay Tamás

A sümegi vár 3 éves felújítási munkák után március 28-én nyitotta meg kapuit. A sümegi vár megújult terekkel és kibővített kiállítással várja a látogatókat. „A sümegi vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt 1,119 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg. A közelben található a Szent Gróth Termálfürdő, amiről a cikk végén lehet többet megtudni.

Újranyitott a megújult Sümegi vár

A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek képesek megmenteni a jövő számára – hangsúlyozta a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A megmentett műemlékek a jelen részeivé válnak, a jövő technikájával felszerelve pedig a következő generációknak is közvetíthetik a múlt értékeit – húzta alá a miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

Sümegi vár keleti szárny felújítás
A sümegi vár. Fotó: MTI/Vasvári Tamás; Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta, hogy a sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá. A hosszú távú cél az, hogy a sümegi várhoz hasonlóan az ország valamennyi műemléke megújuljon, és új tartalommal teljen meg – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy az új építészeti törvény a jobb, teljesebb, egészségesebb élet feltételeit hivatott megteremteni, ennek érdekében 2025. december 31-ig a műemlékek teljeskörű felülvizsgálata meg fog történni.

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy hosszú évtizedeken át hanyatlott a vár, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz.

A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult – mondta.

Több mint 200 dolgozója van évente a várnak, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat, a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.

Szent Gróth Termálfürdő Sümeg közelében

Szent Gróth Termálfürdő Zalaszentgrót ezredforduló környékén megnyitott fürdője, amely 2022-ben sajnos bezárt. A jelenlegi hírek szerint 2023 májusában újra meg fog nyitni, de erről még nem lehet biztosat tudni.

A Szent Gróth fürdő egyébként relatív új, 5 szabadtéri (két ülőpados, egy úszó és két gyermekmedence), 4 fedett medence (egy ülő-, úszó- és egy tanmedence, a gyermekeknek pancsoló), valamint egy csúszdás élménymedence várja a fürdőzés szerelmeseit és az erre kiránduló turistákat. A teljes vízfelület meghaladja az 1100 négyzetmétert.

A fürdőzés mellett masszázs, 2 darab 25 fős szauna, 12 személyes gőzkabin és fitneszterem, valamint 1-1 foci- és strandröplabda pálya, 2-2 kosár- és teniszpálya, játszótér, lengőteke és a fürdő melletti 3 horgásztó is a vendégek rendelkezésére áll.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben