Változás a szálláshely-minősítés követelményeiben

by Kassay Tamás

A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete változást jelentett be hétfő délután, amely minden magánszálláshely szolgáltatót érint.

Az Egyesület óriási örömhírként jellemezte a fejleményt, amely annak köszönhető, hogy a két ünnep között megfeszítetten dolgoztak és egyeztettek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ), valamint a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testülettel, amely szervezetekkel sikerült megállapodásra jutniuk a minősítés kritériumrendszerével kapcsolatban.

Bejelentésük szerint „egy igazságtalan, a szálláshely kategóriánk sokszínűségét nem figyelembe vevő, sok ezer szállásadónak komoly problémát jelentő kritériumrendszer helyett ma feltöltésre került az aktuális elvárás.” Az új verzió szerint a szálláshely minősítés során a minimum követelmények 10%-tól (egy pár kivétellel) el lehet tekinteni.

Mit jelent ez a 10%-os eltérési engedmény a szálláshely-minősítés szempontjából?

szálláshely-minősítés kritériumrendszer követelmények változása
Vár az Utazás hírek csoport!

Számos különleges, újhullámos, egyedi szálláshely, például lombházak, jurták, glamping létesítmények esetén problémát jelentett a rugalmatlanság, például a fix minimális szobaméret elvárása. A szabályalkotók szerencsére belátták, hogy például az alábbiakban érdemes kis mértékű rugalmasságot engedélyezni:

  • Ha nem megfelelő a szobaméret (például luxus lombházak, egyedi, különleges szálláshelyek).
  • Ha nem 180 centi széles az ágy.
  • Ha nincs trezor, amely az 5*-hoz követelmény lenne.
  • Ha nincs lift a házban, bár a szálláshely 4*-os szintet képvisel.

Mostantól lehetséges magasabb csillagbesorolást elérni, ha valamelyik ezek közül nem teljesíthető.

Az ApartmanKiadók Egyesülete továbbra sem ért egyet a kritériumrendszer kötelező bevezetésével, de üdvözli azt, hogy az eddig betarthatatlannak tűnő, túl szigorú és uniformizált előíráshalmazból lett egy rugalmas kritériumrendszer.

Sikerként értékelik, hogy sikerült meggyőzni az MTÜ vezetőit, hogy csak így nem jelent aránytalan terhet és megugorhatatlan előírásokat a rendszer, és könnyebben alkalmazható egységesen az Airbnb-s lakásokra, a balatoni nyaralókra, a mátrai „A” házakra, a lombházakra, tiny house-kra, és az egyéb innovatív szállásokra.

Munkájuk sikerének tartják, hogy sikerült a más érdekvédelmi szervezetek által már korábban lezárt és elfogadott kritériumrendszert újranyittatni az MTÜ vezetőivel, és megreformálni azt. Az egyeztetések során sikerült a vidéki házigazdák kérését képviselni, aminek nyomán figyelembe veszik a kerti és vizes szolgáltatásokat is.

Végeredményben tehát a megújított kritériumrendszer mindenkinek könnyebbség a korábbi elképzeléshez képest. Több mint 30.000 szálláshely tulajdonosának, üzemeltetőjének lesz egyszerűbb megfelelnie ennek a plusz előírásnak.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben