szálláshely támogatás ukrajnai menekültek

A szálláshelyek támogatást igényelhetnek az ukrajnai menekültek elszállásolása után

by Kassay Tamás

A Magyar Közlöny 49. számában megjelent kormányrendelet szerint 4000 forint/éjszaka fix összegű támogatást igényelhetnek az ukrajnai menekülteket elszállásoló szálláshelyek és helyi önkormányzatok. Figyelem: A támogatás azokra nem vonatkozik, akik önként ajánlották fel a szálláshelyet!

Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében:

A szálláshelyeket, illetve helyi önkormányzatokat az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes szállása és ellátása után naponta elszállásoltanként és ellátottanként 4000 forint fajlagos támogatás illeti meg.

A támogatás a 2022. április 4. előtt Magyarország területére belépő ideiglenes védelemre jogosultak után 2022. április 15-ig vehető igénybe. A 2022. április 4-én vagy ezt követően a Magyarország területére belépő ideiglenes védelemre jogosult után a támogatás a Magyarország területére történő belépést követő egy hónapig vehető igénybe.

Ha a minisztérium vagy a megyei, fővárosi védelmi bizottság (a továbbiakban együtt: megrendelő) és a szállásadó megállapodást köt 20 főnél nagyobb létszámú ideiglenes védelemre jogosult vagy menedékes elhelyezését ellátó szálláshely igénybe vételére, a szállásadó az elszállásolt ideiglenes védelemre jogosult, illetve menedékes szállása és ellátása után egyedi támogatást igényelhet.

A támogatás összege – ha a felek a megállapodásban ettől eltérően nem rendelkeznek – megegyezik a fajlagos támogatás összegével. A szállásadónak fizetett támogatás mentes a közterhek alól, ide nem értve az általános forgalmi adót.

A támogatás iránti igényt a szállásadónak minden hónap 3. munkanapjáig kell megküldeni megrendelő részére. A szállásadó számára az őt megillető támogatást a döntést követő 10 napon belül folyósítják.

A kormány munkát is adna a menekülteknek, megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet is, amely szerint az Ukrajnából menekülők 16 éves koruktól bevonhatóak a foglalkoztatásba, közfoglalkoztatásba.

Egy korábbi kormányrendelet alapján nem kell idegenforgalmi adót fizetni az ukrajnai menekültek után függetlenül attól, hogy felajánlás miatt ingyenesen, vagy esetleg fizetővendégként tartózkodnak a szálláshelyen.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben