SZÉP kártya 2021 könnyítés alszámla felhasználhatósága

Kedvezőtlen hír a vendéglátósoknak: tovább vásárolhatunk élelmiszert a SZÉP kártyákkal

by Kassay Tamás

Csütörtökön este jelent meg az a rendelet a Magyar Közlönyben, amely az árstopok részleteiről és meghosszabbításáról szól. Ebben a rendeletben szerepel még egy kitétel, amely az SZÉP kártyákra vonatkozik.

A kormány korábban döntött arról, hogy élelmiszer-vásárlásra is felhasználható legyan a SZÉP kártya vendéglátás zsebében lévő pénz. Eredetileg ez a kiterjesztés február 1-től május 31-ig tartott volna, de a mostani döntéssel kitolták ennek hatályát 2022. július 1-ig.

Az intézkedést a vendéglátó szektor eredendően sem fogadta kitörő lelkesedéssel, hiszen 1-1 számlán nem beszélhetünk olyan eget rengető összegekről, amelyet néhány hónap alatt ne lehetne levásárolni élelmiszerre, hogy hétköznapi szükségleteinket fedezzük. Így addig készpénzt nem kell erre szánni és szabadon elkölthető bármi másra. Az emberek egy része bizonyosan így is cselekszik, ők pedig ezáltal nem fognak fogyasztó vendégként megjelenni sem étteremben, sem szállodában, vagy kisebb értékben fognak ott vásárolni.

A határidő meghosszabbítása tovább erősíti ezt a hatást, ami egyértelműen kedvezőtlen a vendéglátás számára. Ugyanakkor azt azért nem szabad elfelejteni, hogy arányaiban nézve az összes költésnek csak töredékét adja a SZÉP kártyás fogyasztás, tehát ettől még egyetlen egység sem fog drasztikus bevételcsökkenéssel találkozni.

A SZÉP kártyás költések negyede élelmiszerboltba vándorolt

A kibocsátóktól származó adatok alapján az összes élelmiszerbolti SZÉP-kártyás költés húsvétig mintegy 20 milliárd forintot tehetett ki.

Az MKB-nál: a februári és a márciusi összes SZÉP-kártyás kiadás 23 százaléka bolti élelmiszerre ment, ebből 31% a szállás, 58% a vendéglátás, 11% a szabadidő zsebből.

A K&H-nál: a február és márciusi teljes forgalom több mint 25%-át költötték el élelmiszerre az ügyfelek.

Az OTP-nél: 18 milliárd forintot költöttek el SZÉP kártyáról az emberek az élelmiszerboltokban húsvétig. Ez az összes költés 25%-a, az arány minden zsebben közelítően azonos.

2021. április vége óta átjárhatók az alszámlák, és ez a rendelkezés az élelmiszer-vásárlásra is érvényes. Az átjárhatóságot 2022 év végéig kiterjesztették.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, és módodban áll, köszönöm, ha támogatod a működését.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben