Szerbia turizmusa vendégek vendégéjszakák száma 2021

Háromszor jobban teljesít Magyarország, mint Szerbia ebben a mutatóban

by Kassay Tamás

Magyarország déli szomszédjában, Szerbiában 2021-ben 2,59 millió turistát regisztráltak, közülük valamivel több mint 870 ezren voltak külföldiek (33,6%), jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet a Turizmus Világnapja alkalmából – írja a Vajma. Az adatok alapján a Spabook összehasonlította a két ország turizmusának adatait.

A külföldi turisták többnyire Szerbia fővárosát, Belgrádot, a belföldiek a fürdőhelyeket látogatták 2021-ben

Magyarországhoz hasonlóan a belföldi turisták leggyakrabban a gyógyfürdővel rendelkező desztinációkat látogatták, ahol a turisták 26,1 százaléka legalább 1 éjszakát el is töltött valamelyik szálláshelyen. A legtöbb külföldi turista, egész pontosan a külföldi vendégek több mint 52 százaléka Belgrádba látogatott el.

A Szerbiában eltöltött vendégéjszakák száma összesen 8,1 millió volt, ebből a külföldiek 2,4 millió éjszakát töltöttek el.

A legtöbb vendégéjszakát a Bosznia-Hercegovinából érkezett turisták töltötték itt (9,1 százalék), ezt követik a Törökországból (8,3 százalék), majd pedig az Oroszországból (7,2 százalék) érkezett turisták. Nem meglepő módon Magyarország nem szerepel a top küldő országok között, amely megfontolásra ad okot meglátásom szerint. A járvány után és az emelkedő energiaárak, dráguló üzemanyag mellett érdemes erősíteni a régiós turizmust, ezen belül a szomszédos országok közötti vendégáramlást. A magyar vendégek kifejezetten jó célcsoportja lehetne a szerb vendéglátóknak és a mi számunkra is tudnak ott érdekes, izgalmas élményeket szolgáltatni.

A tavalyi év leglátogatottabb rendezvényei az Exit fesztivál és a Beer Fest voltak, melyekre több mint 200 ezren látogattak el.

Szerbia és Magyarország turizmusának összehasonlítása vendégszám és vendégéjszakák száma alapján

Szerbia területe közelítőleg megegyezik Magyarország területével, picivel alatta marad. Lakossága 6,9 millió fő, szemben a 9,7 milliós magyar lélekszámmal. Ezek fényében érdekes vizsgálni az alábbi adatokat.

Míg Szerbiában 2,59 millió, addig Magyarországon 9,4 millió vendéget számolhattak az illetékesek. Déli szomszédunknál a külföldiek száma 870 ezer fő volt, hazánkban 2,35 millió fő. A szerb érték nominálisan alacsonyabb, viszont összességében egészségesebb képet mutat azzal, hogy a külföldiek aránya ott 33,6%, míg nálunk csupán 25%. Pozitívum az, ha a belföldi piac képes fenntartani magát, de a rezsiárak és a fizetőképesség tekintetében már most láthatók arra vonatkozó jelek, hogy a magyar piac egyes szektorai nem fenntarthatók és a sérülékenységük alacsonyabb lenne, ha a külföldiek, közülük is a magas fizetőképességgel rendelkező vendégek aránya nagyobb lenne.

Magyarország több mint 3-szor annyi vendéget és vendégéjszakát számlálhat, mint Szerbia.

Szerbiában 8,1 millió, Magyarországon 28,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták, amely jól szemlélteti a két piac méretbeli különbségét. Érdekesség, hogy az átlagos tartózkozdási idő mindkét országban 3,1 nap vendégenként. Magyarországon egy hajszállal kevesebb, Szerbiában egy vonalvastagsággal több mint 3,1 nap.

Magyarország célja lehet az átlagos tartózkodási idő növelése, ez tipikusan csökkenti az üzemeltetési (takarítási, mosási, előkészítési) költségeket. Szerbia számára létfontosságú a piac szélesebb nyitása, az attrakciók fejlesztése és a vonzerő növelése.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben