3 Michelin csillagos séf ételei a Balatonon: megnyitott a Szigliget Várudvar, a Balaton új kulináris és kulturális fellegvára

by Kassay Tamás

A Szigliget Várudvar sokszínű kulturális porgramsorozatát a Centrál színház New York-i komédia előadása nyitja június 26-án. A gasztronómia hipertérugrást hajt végre, az ország legelismertebb séfjei gondoskodnak a kulináris élvezetekről. Hatalmas öröm ez számomra, hiszen aki olvassa a Facebook blogom, tudja, hogy épp Szlovéniában ámulok és bámulok az ottani vidéki éttermek minőségén és azon, hogy lépten-nyomon belebotlunk egy Michelin csillagos étterembe egy-egy eldugott faluban. Ideje, hogy Magyarország is szintet lépjen, mert a turizmus is verseny és egyes versenyzők nagyon belehúztak.

Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit a Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar,

ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is.

A Szigliget Várudvarban debütál a Sanghajban Michelin-csillagot szerzett, itthon pedig médiasztárrá avanzsált Rácz Jenő új street food koncepciója, a “nem rossz”. A szintén Michelin csillagos Costes is kitelepül hamburger és grill ételeivel és legkedveltebb magyaros tésztaételeiből hoz ízelítőt a Nudli. A nápolyi pizzák éllovasa, a Digo Pizza is saját, fatüzelésű kemencéjével lesz jelen egész nyáron. Az édesszájúakat Kató néni kürtöskalácsa és az Unicone télifagyija várja, mindehhez pedig a Nespresso biztosít különleges kávékínálatot.

Szigliget idén nyáron a hazai gasztronómia egyik legerősebb fellegvára lesz. A Balaton északi partjának egyik méltán népszerű, jellegzetes panorámájú attrakciója a Szigligeti vár, ahová mostantól nemcsak a fantasztikus látvány miatt, hanem a vár lábánál található Várudvarban megnyíló egyedülálló gasztro és kulturális kínálat miatt is érdemes lesz idén nyáron ellátogatni.

Az egy négyzetméterre eső minőségi vendéglátó egységek száma, minden bizonnyal nemcsak Magyarországon, de az egész régióban itt lesz a legnagyobb.

Szigliget Várudvar Michelin csillag Balaton
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

“A hosszú bezártság után mindenki ki van éhezve a kultúrára, az élőzenére, a jó színházi élményekre és a közösen elfogyasztott minőségi ételekre. Mi ehhez teremtünk biztonságos körülményeket a Balaton felvidék legszebb környezetében.”

– nyilatkozta Kovács Anna, a Szigliget Várudvar vezetője

Az egész nyáron át tartó koncertsorozat alatt a legnépszerűbb hazai előadók – többek között a Belga és a Wellhello – lépnek majd újra közönség elé a Szigligeti vár tövében.

A szabad ég alatt élvezhető színházi előadások programsorozatában a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Centrál Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Játékszín és a Soproni Petőfi Színház is színpadra állítja darabjait.

Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön egyaránt. Azonban mióta elhagyta a Costes konyháját, az elmúlt években nem volt lehetőség élvezni a rendkívül kreatív fogásait. Most végre ezen a helyszínen megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással.

“Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem. A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.”

– mondta Palágyi Eszter

A fővárosi gasztroélet legnevesebb képviselői közül is többen levonulnak Szigligetre a nyári szezonban egy-egy pop-up vendéglátó egységgel. A média szereplései okán rendkívüli népszerűségre szert tett Rácz Jenő egy először itt megkóstolható kacsás street food étellel készül, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, egy másik egységben a “Világevő”, azaz Jókúti András által megálmodott Nudli Tésztakantin, kihagyhatatlan magyar tészta ételeiből kaphatunk ízelítőt, de a Várudvarban megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is. A mindegyik kitelepülő étteremben érdekelt Gerendai Károly szerint az utóbbi években egyre látványosabban a Balatonhoz koncentrálódó hazai turizmus miatt, régóta fontolgatják, hogy valamilyen formában megjelenjenek a magyar tenger partján.

“Most a járvány hatására a turisták szempontjából teljesen kiürült főváros látványa adta meg számunkra az utolsó löketet. Ebben a szezonban még csak kisebb, pop-up megjelenésekkel készülünk, de ha beválik az elképzelésünk, akkor reméljük egy hosszú barátság kezdete lesz ez számunkra is a Balaton-parttal”

– mondta Gerendai Károly

A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, de júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.

Hatalmas öröm erről a kultúr-gasztro-turisztikai projektről beszámolnom, hiszen évek óta a minőségi turizmusről írok, erről és ezért kampányolok. Bízom abban, hogy az erős, koncentrált kínálat versenyzésre késztet egyre több másik helyet is, és átfogó szinten indulhat el fejlődés a minőségi vendéglátás irányába. A Balaton megérdemli azt, hogy kitörjön a retróból, amit szép lassan már sikerült levetkőznie, de a habitusból és a csalódást keltő hozzáállásból bőven maradt még. Minél több ilyen magas szintet képviselő szolgáltató jelenik meg, annál nagyobb lesz a motiváció, hogy azok is elmozduljanak előre, akik eddig ezt nem tartották fontosnak.

Sok sikert a szolgáltatóknak és kellemes élményeket, pihentető órákat kívánok a vendégeknek!

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben