karantén szabályok Magyarország beutazási korlátozások 2020 október

Módosultak a karanténszabályok Magyarországra beutazás esetén

by admin

Változtak, méghozzá szigorodtak a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó rendelkezések. Az új karanténszabályok október 28-tól kezdve hatályosak. Naponta 600000 forint is lehet a bírság, ha valaki félvállról veszi a kérdést!

Piros cédulát kapunk a határon

Az új szabályokat kihirdető Magyar Közlöny 231. száma tartalmazza azt a törvénymódosítást, ami alapján megszűnt az egyedi közigazgatási hatósági eljárás lehetősége. Mostantól mindenkit automatikusan arról kell, hogy tájékoztasson a határellenőrzést végző szerv, hogy 10 napra karanténba kell vonulnia. A karantén kezdete a határátlépés időpontja.

A korábban megállapított kivételek, például az üzleti célú utazás továbbra is érvényben maradt, rájuk nem vonatkozik az automatikus piros matrica.

Meg kell adni a karanténlakás címét beutazáskor

A karanténkötelezett (magyarán: beutazó személy) tájékoztatási kötelezettséget kapott, aminek értelmében meg kell, hogy mondja a rendőrnek a karanténlakás címét, amelyben hazatérése után tartózkodni szeretne. A határátlépést követően közvetlenül a megadott címre kell utazni, az utat legfeljebb egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból lehet megszakítani.

karantén szabályok Magyarország beutazási korlátozások 2020 október 28

A már jól ismert piros matricát köteles mindenki kiragasztani, miután megérkezett a karanténlakásba.

Kötelező karanténszoftver

Az új szabályok értelmében immáron kötelező használni a karanténszoftver néven elhíresült alkalmazást is, feltéve, hogy van erre alkalmas eszközünk. A szoftver segítségével a rendőrség nyomon tudja követni a karanténban lévő személyt a mobileszközén keresztül. Az alkalmazással képesek ellenőrizni, hogy otthon tartózkodunk-e, amit selfie-vel lehet igazolni. Trükközni legfeljebb az ikrek tudnak, ugyanis a beküldött önarcképet arcfelismerő szoftver elemzi, amivel azt kívánják kiszűrni, hogy nem valaki más jelentkezett-e be a karanténlakásban hagyott telefonon keresztül.

Giga karanténbírság a szabályszegőknek: 600000 forint is lehet naponta

A bírságokat részletező tájékoztató itt nézhető vissza, ebben szó van a maszkviselés szabályairól is:

Ha valaki megszegi a szabályokat, akkor a szabályszegés jellegétől függően 5000-től 150000 forintig terjedő bírsággal sújthatják, napjában többször is, összesen legfeljebb naponta 600000 forintig. A kiszabott bírságokat 15 napon belül kell megfizetni a rendőrség honlapján megtalálható számlaszámra, amit nem teszek közzé, mert nem szeretnék erre bátorítani senkit.

Thaiföldön egyébként gondoltak erre, ez a szemfüles luxus hotel például örömmel látja azokat, akik a saját otthonukban nem éreznék jól magukat:

Érdekelnek a wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is. Ezt a cikket ide kattintva oszthatod meg.

Biztonságos utat, sok élményt!
Mr Spabook
cover: Mihály Köles

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben