Tragikus haláleset egy szálloda medencéjénél: mobiltöltő okozott áramütést

by Kassay Tamás

Egy 22 éves lány veszítette életét egy 5 csillagos wellness szállodában Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban. Az eset sajnos nagyon tanulságos, nem ez az első hasonló áramütés, bár eddig jellemzően fürdőkádban történt hasonló.

Egy szkopjei hotelben rendezett lánybúcsúnak lett tragikus vége, amikor a kumanovói fiatal lány kimászott a medencéből és megfogta a töltőn lévő mobiltelefonját, amely a buli alkalmából kihelyezett áramforráshoz volt csatlakoztatva. A vendégek beszámolói alapján a szerencsétlenül járt lány azonnal összeesett, a hotelben elment az áram. A kiérkező mentők már nem tehettek semmit, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A macedón rendőrség közleményben közölte, hogy a tragikus eset egy vendéglátóipari létesítményben történt, de nem hangsúlyozták, hogy egy szkopjei elit szállodáról van szó, amely az Old Skopje Bazaar területén található, az óvárosban. A nyomozás azt is vizsgálja majd, hogy milyen volt az elektromos csatlakozás és mi okozta az áramütést.

A szálloda nevét nem közölték, én azonban utánanéztem, hogy melyik lehetett a tragédia helyszíne. Kutatásom alapján 2 hotel jöhetett szóva, végül megtaláltam az egyik hírben a Macedón Televízió oldalán, hogy a „Kurchiska” utcáról van szó. Itt pedig a Google Maps alapján a Bushi Resort található. Több vendég online értékelése alapján napjainkban nem tökéletes a szálloda kényelme, a bútorokra ráférne a felújítás. Összességében viszont magas pontszámokat kapott, a vendégek többsége elégedett a hellyel.

Számos szomorú halálesetről olvashattunk már korábban, amelyeket töltőre csatlakoztatott mobiltelefonok érintése okozott. Ezeket általában kétkedve fogadjuk, hiszen alapesetben nem tűnik veszélyesnek sem a telefon, sem a töltője. Mindannyian fogtuk már meg a telefontöltő végét még úgy is, hogy be van dugva a konnektorba. Igen ám, de megváltozhat a helyzet, amennyiben vízben ülünk és a töltő vége, illetve a telefon nedvességet kap.

A gyári telefontöltőknek egyszerű a feladata, a hálózati 230 V-os váltóáramból stabil 5 V egyenáramú feszültséget kell előállítania. Ha valamilyen véletlen folytán a DC (egyenáram) elektronikánál, vagy a kábelnél sérül valami, akkor ez lehet zárlat is. Ilyenkor az elektronikában lévő biztosító alkatrész azonnal elég, így megszűnik a további áramellátás. 5 V feszültség semmiképp nem elég arra, hogy égési sérülést szenvedjen bárki is. Ez akkor sem lehetséges, ha extrém körülmények között a kádban velünk együtt megmártózik a telefon is. A nem eredeti töltők esetében sajnos több olcsóbb terméket gyártó cég az egyszerűségre és az ár minimalizálására törekszik. Ez egy kiegészítő esetében azt is jelentheti, hogy semmilyen védelmet nem raknak a DC áramkörbe, ezért ha zárlat keletkezik, akkor valamelyik alkatrész addig fog melegedni, amíg szénné nem ég.

nyilatkozta Gerébi Attila, a budapesti APPSolute Apple szerviz és DJI drónszerviz szakértője pár éve azt 24.hu-nak.

Ismereteim szerint a régi, trafós töltőknél nem lehetséges, ellenben az újabb, trafó nélküli, szakaszos üzemű tápoknál előfordulhat, hogy meghibásodás esetén nagyfeszültség jön át rajta. Minimális az esélye, hogy áramütést szenvedjen valaki, mert a kimeneti oldal elektronikája ekkora feszültség esetén villámgyorsan szétég, emiatt elsősorban tűzveszélyes lehet. Ha viszont éppen a meghibásodás pillanatában érintkezünk az usb kimenettel, akkor előfordulhat halálos áramütés – és ahhoz nedvesség sem igen szükséges.

Korábban egy 19 éves lány nyaka égett meg, amikor véletlenül ráfeküdt a konnektorba dugott töltőzsinór szabad végére, és ehhez ért hozzá az általa viselt fém nyaklánc, amelyen keresztül a töltőből származó töltés hatására sérülés keletkezett a testén. Mint később kiderült, ő is egy utángyártott, nem eredeti iPhone-töltőt használt, amit más esetelnél is megállapítottak és közös pontnak tekintettek: az utángyártott töltők szignifikánsan többször okoznak áramütést.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben