Szlovákia a tervezettnél korábban oldja fel a korlátozásokat

by Kassay Tamás

A tervezettnél korábban – március vége helyett már a jövő héttől – feloldják Szlovákiában a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott, még érvényes korlátozások túlnyomó részét – derült ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által csütörtökön nyilvánosságra hozott információkból.

A korlátozások feloldásának március 14-től életbe lépő második szakaszában megszűnnek a nyitvatartásra, illetőleg a rendezvények résztvevőire vonatkozó szigorítások, és részben módosulnak a védőmaszk viselésével kapcsolatos előírások is. A kötelező maszkviselet az élet legtöbb területén – például a tömegközlekedésben és az üzletekben – egyelőre továbbra is érvényben marad, viszont például a televíziós műsorok szereplői, illetve a sajtótájékoztatók résztvevői számára megszűnik.

Hétfőtől megszűnik annak az előírásnak a hatálya, amely szerint a légi úton az országba érkezőknek kötelezően PCR-tesztet kell csináltatniuk. Az illetékes hatóságok már korábban bejelentették azt is, hogy megszűnik az állami támogatással – 5 eurós kedvezményes áron – a kórházakban elvégezhető antigéntesztelés lehetősége is. A korlátozások feloldásának előrehozatalát a javuló járványügyi adatokkal indokolta az egészségügyi minisztérium.

Szlovákiában február végén már megszüntették a legszélesebb körű járványügyi intézkedésnek számító úgynevezett beléptetési rendszert, vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre – üzletekbe, szolgáltatói helyekre – kik léphetnek be. Ezek a korlátozások korábban a legtöbb helyre csak az oltottak vagy a betegségen átesettek belépését tették lehetővé.

A mindenkor aktuális beutazási szabályokért érdemes elolvasni a Konzuli Szolgálat naponta frissülő oldalát!

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint február közepétől többé-kevésbé folyamatosan csökken a PCR-teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma, és a legtöbb kerületben csökken a kórházban ápoltak száma is. Szerdán az újonnan kimutatott fertőzések száma 12 066 volt, ez az elvégzett tesztek kevesebb mint 60 százaléka.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben