Szlovénia büntetés Magyarország vörös országok 400 euró bírság határon

Szlovénia: 400 euró büntetés jár Magyarországra és vörös besorolású országokba utazás esetén a határon

by Waterfan

Szlovénia 400 euró pénzbüntetést szab ki azon szlovén állampolgárokra, akik vörös besorolású országba utaznak, köztük Magyarországra is. A bírságot a határátlépés során a határőrök szabják ki az utazókra.

Szlovénia megbünteti azokat az állampolgárait, akik a koronavírus-járvány megfékezésre hozott korlátozások ellenére vörös besorolású országba utaznak.

– mondta Ales Hojs belügyminiszter a szlovén közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában.

A fertőző betegségekről szóló törvény kétségtelenül engedélyezi a mozgás korlátozását és az ország elhagyásának tilalmát – mondta a miniszter és hozzátette, hogy bár fizikailag senkit nem gátolhatnak meg abban, hogy átlépje a határt, ebben az esetben a határőrség pénzbírságot szab ki. Szlovén lapértesülések szerint a bírság mértéke 400 euró összegtől kezdődik.

A bírság összegét először a Spabook közölte le Magyarországon. Ha számodra is fontos a hiteles és részletes információ, akkor csatlakozz a Turizmus hírek csoporthoz.

Szlovénia bünteti a vörös országokba utazást, de vannak kivételek a kormányrendelet alól

Szlovéniában nagy felháborodást váltott ki az a kormányrendelet, amely megtiltotta a külföldre utazást olyan országokba, amelyek a szlovén járványügyi besorolás alapján vörös országoknak számítanak. Pillanatnyilag Szlovénia összes szomszédos országa (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország) vörös kategóriába tartozik, lényegében tehát szárazföldön nem lehet elhagyni az országot büntetés nélkül – néhány kivételtől eltekintve.

Két általános mentesség van – azok, akik átestek a koronavírus fertőzésen, és azok, akiket beoltottak -, ők büntetés nélkül utazhatnak el. Rajtuk kívül számos szűkebb körű kivétel van még, például a fuvarozók, a határon ingázó dolgozók és a diákok, valamint a mentőszolgálatok számára.

A szlovén állampolgárok felháborodással fogadták, hogy a kormány megtiltotta a külföldre utazást és büntetést szab ki

A mindössze 2 millió fős Szlovénia lakossága szép számmal birtokol külföldön ingatlanokat, például csak Horvátországban 120 ezer szlovén állampolgár rendelkezik ingatlannal, de ezen felül birtokolnak 8500 hajót és több ezer bérelt kempinghellyel is rendelkeznek. A szlovénok közül sokan úgy tervezték, hogy a húsvéti ünnepeket az adriai üdülőikben töltik majd, ezt a vágyat hivatott csökkenteni a 400 euró büntetés a határon.

Szlovén állampolgárok egy csoportja, akik ingatlanokkal vagy hajókkal rendelkeznek Horvátországban, petíciót indítottak a külföldre utazást büntető rendelkezés miatt. A petíciót eddig 3500-an írtak alá, emellett pedig kezdeményezték az alkotmánybíróságnál a határozat felülvizsgálatát is.

Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban.

Szerinted is részletesebb ez a cikk, mint a legtöbb másik oldalon? Ha több információt és hátteret szeretnél olvasni, csatlakozz a Turizmus hírek hitelesen nevű ingyenes Facebook csoporthoz, és ne maradj le semmi fontosról!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben