Szlovénia büntetés Magyarország vörös országok 400 euró bírság határon

Szlovénia figyelmeztetést adott ki

by Kassay Tamás

Elérhetetlenné váltak egyes szlovéniai turisztikai célpontok a súlyos árvizek miatt, ezért a Szlovén Turisztikai Hivatal azt javasolja, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti cél weboldalát, a közösségi média csatornáit, beszéljen a szállásadójával.

Szlovákia újranyitás szállodák üzletek múzeumok nyitás
Az utazás és turizmus világának inspiráló híreivel vár Facebook csoportunk, csatlakozz!

A Szlovén Turisztikai Hivatal MTI-nek küldött közleménye kiemelte, hogy az ország nagy része nem szenvedett súlyos károkat, és továbbra is nyitva áll a vendégek és látogatók előtt, azonban egyes területek még mindig megközelíthetetlenek, és a közúti és vasúti összeköttetések néhány helyen megszakadtak.

A leginkább érintett helyek között szerepel a közép-szlovéniai Medvode, Kamnik és Velika Planina, Komenda, Idrija, Ziri, Skofja Loka. Az Alpesi Szlovénia területen Koroska, Felső-Savinja-völgy részei (Luce, Solcava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Recica ob Savinji, Mozirje, Polzela). A Mura régió egyes területei is érintett, hiszen a Mura folyó is árad.

Nem lehetséges a turisztikai látogatás Szlovénia alábbi területein:

  • Velika Planina,
  • Kamnik,
  • Skofja Loka,
  • a Felső-Savinjska-völgy egésze (Solcava, Luce, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad),
  • Koroska (Crna na Koroskem, Prevalje, Mezica, Dravograd) és
  • Koroska Bela, valamint
  • a Mura folyó mentén fekvő helyeken.

Azt tanácsolták az utazóknak, hogy figyeljék az időjárás előrejelzéseket, legyenek óvatosak, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig el van árasztva. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

A szlovéniai hegyekben való túrázás határozottan nem ajánlott jelenleg.

Több túra- és hegymászóútvonalat lezártak, azok járhatatlanok. Ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek a folyók és patakok. Számos folyó, köztük a Soca, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozás, a rafting és a búvárkodás sem javasolt.

A talaj nagyfokú nedvessége miatt a földcsuszamlások valószínűsége országszerte továbbra is magas – hívták fel a figyelmet.

Spabook vélemény: A természeti csapások jelentős károkat okoztak, de Szlovénia rendkívül jól szervezett ország, precíz munkavégzés jellemző a helyiekre. A biztonsági intézkedéseket betartják és jól megszervezik azt, hogy az országba látogató turisták biztonságban tölthessék vakációjukat.

Fentiek miatt tehát továbbra is javasoljuk, hogy bátran utazzon mindenki Szlovéniába, de a fenti helyeket az ajánlásnak megfelelően kerülje el, aki pedig a helyszínre utazik, kövesse a helyileg elrendelt ideiglenes szabályokat, tereléseket.

A nyáron leginkább népszerű tengerparti rész pedig nem érintett, tehát továbbra is vár mindenkit a csodaszép tengerparti sétányáról híres Portoroz, a velencei hangulatú Piran, vagy a hatalmas strandjával hódító Izola.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben