Szlovénia síelés teszt karantén nélkül 12 családbarát síterep sípálya

Szlovénia minden beutazási korlátozást eltörölt február 19-től

by Kassay Tamás

Szlovénia komoly lépésre szánta el magát: néhány kivétellel megszüntetik a Covid-igazolványok használatát, és eltörlik a tesztelési kötelezettséget – jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter szombaton a kormányülést követően.

A szlovén miniszter kiemelte, hogy hétfőtől csak az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, valamint a büntetés-végrehajtó intézetekben lesz kötelező a védettségi igazolás. Nem kell többé tesztelni az iskolákban és a munkahelyeken. Ez idáig heti 3 alkalommal kellett öntesztet végezniük a tanulóknak és az alkalmazottaknak a legtöbb munkahelyen. Marad azonban a maszk viselésének kötelezettsége zárt nyilvános helyeken – tette hozzá.     

Szlovéniába február 19-től bármiféle teszt, oltottsági, vagy gyógyultsági igazolás nélkül, szabadon, karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni, miután a szlovén kormány eltörölte azt az intézkedést, mely szerint a koronavírusos fertőzöttel érintkezőknek karanténba kell vonulniuk.

Ugyanakkor az országon belül egyelőre továbbra is ellenőrzik a PCT-feltételek teljesítését minden szolgáltatás igénybe vétele előtt (ide tartoznak a sípályák is), éttermekbe, bevásárlóközpontokba, hotelekbe való  belépéskor. A PCT feltételek teljesítése 12 éves kortól kötelező, és azok csak személyazonosításra alkalmas dokumentum bemutatása esetén érvényesek. Ez tehát még azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a korábbi előírások vannak érvényben, de nagyon nagy valószínűséggel ezekben is hamarosan enyhítés várható. 

A szlovén hatóságok a kétoldalú megállapodás értelmében elfogadják a magyar hatóság által kiállított, az oltottságot vagy védettséget igazoló magyar védettségi kártyát a szolgáltatások igénybe vételekor. Amennyiben valaki nem rendelkezik a magyar hatóság által kiállított védettségi kártyával, úgy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy egy 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszt bemutatása szükséges a boltokba/étterembe/hotelbe való belépéshez. Határátlépéssel kapcsolatos további információkat ide kattintva olvashatók.

Megjegyzés: A szlovén hatóságok az uniós Covid-igazolvány használatát preferálják. A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a háziorvos által kiállított magyar-angol kétnyelvű oltási igazolást is tartsuk magunknál.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben