6 hektáros parkot építenek egy autópálya-lehajtóból Bécsben

by Kassay Tamás

Hatvanezer négyzetméteres közparkot és szabadidőközpontot hoznak létre az A23-as autópálya soha nem használt simmeringi lehajtója helyén Bécsben. Ligetek, játszótér, sportpályák, tó, kutyafuttató és kivilágított gyalog- és bicikliutak várják 2024-től a környék lakóit.

Park lesz az autópálya-lehajtóból Bécsben

Happy enddel végződik az osztrák főváros soha nem használt simmeringi autópálya-lehajtójának története: park lesz belőle. Az A23-as autópálya Favoritenben található lehajtóját még 1977-ben építették, de végül változtak a tervek, így soha nem vették használatba. Csupán a mentőegységek használták fel- és lehajtóként, illetve egy raktár állt itt.

Tangentenpark Bécs autópálya park
VIZ A VIE – Visuals / DI Andreas Kneidinger

Az oszták autópálya-kezelő, az ASFINAG 2020-2022 során végül elbontotta a lehajtót, Bécs Városa pedig bérbe vette tőle a területet, hogy egy hatvanezer négyzetméteres zöld oázist hozhasson létre.

Szerkesztőként szeretnék kiemelni egy fontos részt, mielőbb téves gellert kap a történet: nem egy működő lehajtót zárnak le és vetik be fűvel, hanem egy soha nem használt torzót hasznosítanak újra. Előszeretettel szoktunk Bécs felé nézelődni jó példákért, és az autós forgalom megrendszabályozása és kitiltása miatt is rendszeresen felmerül az osztrák főváros neve, de aki jár arra, az pontosan tudja, hogy Bécsben jelenleg is a legbelső részekre is 2×3 sávban be lehet autózni, ellentétben a budapesti Nagykörút áldatlan állapotával.

Ilyen lesz a Tangentenpark

VIZ A VIE – Visuals / DI Andreas Kneidinger

A lehajtó helyére tervezett hatvanezer négyzetméteres Tangentenpark építési munkái idén júniusban kezdődnek és várhatóan 2024 nyarán érnek véget.

A bőségesen beültetett, piknikezésre és pihenésre is alkalmas zöldterület mellett a kicsiknek kalandparkot, a nagyobbaknak pumptrack- és skate-pályát, az idősebbeknek pedig pétanque-pályát terveznek ide, illetve lesz még tó, vizes játszótér szökőkutakkal és kutyafuttató is. A külöböző labdajátékokra alkalmas sportpályák egy részét az itt cölöpökön futó A23-as autópálya alatt helyezik el, hogy a fiatalok rossz idő esetén is ki tudjanak jönni ide rúgni egyet.

A Tangentenpark nemcsak új pihenőhelyet jelent majd a 10. és 11. kerület lakói számára, de ligeteivel és erdőfoltjaival egy háromkilométeres zöldfolyosót is létrehoz a szintén a kerületben található, hetvenezer négyzetméteres Helmut-Zilk-Parktól egészen a kerület déli részén található erdős területekig. A környező lakóövezetek között pedig kivilágított gyalog- és bicikliutak javítják majd az összeköttetést.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben