Pálos út

Tematikus pálos utakon Budától a Dunakanyarig

by Kassay Tamás

Pálos út néven, újabb zarándokturisztikai fejlesztés nyomán, szeptember 18-ától több útvonalon járhatjuk a természetet Budától a Dunakanyarig, és vehetünk részt lelki utazáson is, ahogy a projekt mottója sugallja: „A természetben a Természetfelettivel”.

A XIII. század közepén a Pilisben megszervezett, és a mai napig is működő egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend a „Pálos tematikus utak” című projekt keretében a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolásával, a pálos kultúrtörténeti helyek érintésével tematikus gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között, amely állomások mentén köti össze a pálosok élő, és történelmi helyszíneit.

A pálos utak az év bármely időszakában, rövidebb-hosszabb gyalogúton haladva hívnak mindenkit becsatlakozásra, a széles célközönség számára újszerű ismeretszerzési, és elmélyülési lehetőséget kínálva, természeti, történelmi, hitéleti tartalommal.

A jövőt tekintve országosra tervezett pálos utak hálózatának e projekt keretében megvalósított első három útvonala Budapesten és környékén került kialakításra: Budapestena Források útja (Budapest, pálos Sziklatemplom – Szépjuhászné, budaszentlőrinci pálos emlékhely, 14km), a Pilis-hegységbena Remeték útja (Pilisszentkereszt – Klastrompuszta – Pilisszentlélek – Két-bükkfa-nyereg – Pilisszentkereszt, 24km), illetve a Visegrádi-hegységben a Szeretet útja (Visegrád – Pilisszentlászló – Spartacus ösvény – Visegrád, 27km), ahol 2-4 kilométereként egy-egy lelki impulzussal találkozhat a vándor. Az állomások kőoszlopain elhelyezett QR kódok, valamint információs táblák segítségével lehet elmélyedni, és kapcsolódni a mindennapokat körülvevő lelki gondolatokhoz. Pálos szellemiségben, virtuális lelki vezetőket is kapva a palosut.hu weboldalon keresztül, vagy akár offline mobilalkalmazással állomásról állomásra járhatjuk az egyedi jelzésekkel ellátott kijelölt útvonalakat. Az elmélkedések, térképek olvasható formában is letölthetőek, illetve az útvonalakhoz kapcsolódó vezetőfüzet is beszerezhető.

Az útvonalhálózat tervezésekor szempont volt a nem vallásos kirándulók megszólítása is, illetve a látványos tájakon futó gyalogos ösvényeken, változatos szakaszhosszok mentén alternatív be- és kilépési pontok biztosítása, figyelembe véve a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőségeket.

pálos utak

A 2019 őszén megálmodott Pilisi Pálos Tematikus Út projekt az Agrárminisztérium 14 millió forintos támogatásával valósult meg, a fentiek szerint több útvonalból álló hálózatot képezve. Járhatunk egy-egy utat önmagában, a szakaszokat összekötve, vagy épp egy-egy rövidebb szakaszon, tetszőlegesen. Az üdvözlőtáblákon, valamint a nagyobb csomópontokban, illetve a pálos örökséget reprezentáló helyszíneken kihelyezett oszlopok minden lényeges tudnivalóval ellátják az úton lévőket.

A Magyar Pálos Rend által megvalósított út- és jelzéshálózat kialakításában részt vett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

2022. szeptember 18-án Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára adja át a pilisi pálos utakat a klastrompusztai pálos templom és kolostor romjainál, a Puskás Róbert Antal pálos tartományfőnök által ugyanitt bemutatott 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően, amely után a helyszínen van mód interjút készíteni a projektben résztvevő szakmai alkotókkal. Részletek az ünnepélyes átadóról az esemény facebook oldalán találhatók.

Bővebb információ a Pálos út hivatalos weboldalán található.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben