Olvasói élménybeszámolók a teraszok nyitásáról – nagy a helyek és a vendégek felelőssége is

by admin

Szinte felrobbant a kommentszekció, miután a Spabook bloggere feltette az alábbi kérdést Olvasói számára a teraszok nyitása kapcsán: Kiültetek ma már valami teraszra? Tényleg kinyitottak? Mit tapasztaltok?

A szombati terasz nyitás valódi tavaszi népünnepély lett! Bár utcán menetelés, dobolás, skandálás és dudálás még nem volt úgy, mint anno a Foci EB-n, de majd most lesz megint (repül az idő!), akkor még pótolhatjuk. Egyelőre az látszik, hogy az emberek jelentős része szó szerint és átvitt értelemben is ki volt már éhezve a kiülős helyekre és némi étel-ital bevitelre. Akadnak azért szép számmal olyanok is, akik óvatosságra intenek, lássuk, mit gondolnak az emberek a teraszok megnyitásáról és hol mi a helyzet.

Terasz nyitás tömeg Magyarország Budapest
H. Andrea fotója

Ilyen volt a teraszok nyitása Magyarországon

Szentendre

Elsőként Szentendrét hozom, mert több válasz is érkezett a terasz nyitás élményei nyomán a művészi kisvárosból:

„Mi a párommal Szentendrén voltunk és beültünk a Cafe Christine teraszára ☺️ a kilátás szép volt, az idő gyönyörű, az étel/ital finom, a kiszolgálás udvarias és kifogástalan ☺️ jól éreztük magunkat ☺️ az összes étterem szinte fullon van, látszik az embereken, hogy nem csak a vendéglátósok várták, hogy nyithassanak…”

Szentendrén asztalfoglalás alapján lehetett már csak leülni pl.”

Zebegény

„A terasz nyitás Zebegényben a Natura Hill vendégházban is megtörtént, megteltek a terasz asztalai és a nyugágyak is. Napsütésben, káprázatos panorámával a Dunakanyarra fogyasztották a gourmet ebédjüket a vendégek.

Terasz nyitás Zebegény Natura Hill Vendégház

Zseniális élmény volt! Mindenkinek csak ajánlom, aki a slow-life élményre vágyik.” – írta H. Zsuzsa.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Gyula

Mi Kecskemétről nagyon szeretett kis városunkba Gyulára mentünk el, régi éttermünk teraszára ültünk ki a Sörpincébe, ott betartva az előírásokat, minden második asztalnál lehet helyet foglalni. Ezután egy sütire a Százéves Cukrászdát látogattuk meg, ott is betartva a szabályokat. Ebben a szép kis ékszerdoboz városban nem is kell tolongástól tartani, mert most nincsenek igazából turisták, inkább csak a helyiek.” – Katalin

Debrecen

Debrecen belvárosában ma este annyian voltak, főleg fiatalok, maszkot még az utcán se hordtak. Ez bizony rövid buli lesz…. jövő héten lehet is bezárni […] úgy járunk, mint az olaszok….” – fejezte ki jogos aggodalmát Mariann

A terasz nyitás pillanatai Veresegyházon

Veresegyházon a Marika konyhája Családi Gyorsétterem teraszai is kinyitottak, tudjátok, ide költözött be 30 maci az év elején! Jó volt végre tányérra tálalni az ételeket, és nem a műanyag dobozért nyúlni. A csapat a korlátozások alatt is lelkesen dolgozott, de a mai nap visszahozta az IGAZI vendéglátást, amiért élünk, és dolgozunk.” – mesélte boldogan a hely vezetője és szíve, Németh Anna, akitől előtte-utána képeket is kaptunk a teraszuk megnyitásának első pillanatairól:

Szarvas

Mi a Szarvasi Arborétumba kirándultunk, jól esett kiülni a bejárat melletti teraszokra, volt hamburger, hot-dog, szendvics és többször fordultunk fagyiért is. A mocsári ciprusok feletti étterem terasza is tele volt délután.” – mesélte Franciska

Tatabánya

terasz nyitás Tatabánya Haffner vendéglő

A barátainkkal ma ünnepeltünk, ők is és mi is a Párunkkal való megismerkedésük évfordulóját. Ennek örömére végre beültünk a tatabányai Haffner vendéglő teraszára. Isteni volt a kaja, szép a környék, friss a levegő. Ja és 4 emberből 3 már túl van az oltáson.” – küldte el történetét Torony Orsolya

Balaton

Több Balaton környéki településről jelezték, hogy volt élet, az emberek örömmel töltötték a térségben az idejüket, Siófok néhány pontján kifejezetten sokan voltak, bár természetesen nem a nyári tömeg, de az időjáráshoz viszonyítva viszont komoly az érdeklődés.

Budapest

Szeretett fővárosunk természetesen kitett magáért, idén talán a vidéken élők is felfedezik majd maguknak és többen töltenek el akár több napot, vagy egy hetet is itt, hiszen látnivaló akad bőséggel!

A szabályok betartásával azért úgy tűnik, egyelőre akad némi nehézség. A buli negyed környéke, az Erzsébet tér mondhatni, hogy „elesett”, mert bár öröm látni a természetes formájában, valójában könnyen lehet baj ebből. Ez az olvasói fotó például önmagáért beszél:

Terasz nyitás tömeg Budapest

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

A Bálna teraszán úgy nyüzsögtek ma az emberek, mint méhek a kaptárban!” – írta József, amit többen is megerősítettek, talán ez volt a legkifejezőbb komment: „Felmértem a terepet ma ? minden fullon, de mint aug 20-án kb„. A magam részéről osztom Erika aggodalmát, aki az alábbiakat fűzte hozzá: „borzalmas látvány volt. Az egyik helyen ott most épp heringpartis buli van, egymást tapossák az emberek. Nem értem…

megnyitottak a teraszok Budapest tömeg Bálna
fotó: Bálint János

Dugó volt, parkolni sehol nem lehetett, minden tele emberekkel. Rengeteg dohányos. Azt hittem étteremben már nem lehet… ahhh, nem értem. […] Ez így ebben a formában nagyon nyomasztó volt.” -írta Elin, akivel nagyjából hasonlót tapasztalt Melinda is: „A nagykörút összes kocsmája nyitva, mindegyik előtt asztalok és mindegyiknél egymás hegyén-hátán az emberek. Nem mondom, hogy nem hiányzott már egy kis élet, de ez totálisan kontroll nélküli, amit csinálnak.

Kedvenc pesti mexikói étterem kinyitott, szuper volt ebédre! Már tegnap, foglalásokkal telt ház volt de kényelmes távolságra voltak az asztalok!” – mesélte József. A budai oldalról is érkezett helyzetjelentés, Krisztina Várból jelentkezett be: „A Várban kora délután egész könnyen asztalhoz jutottunk. Sokan voltak, de nem volt tömeg. 

Gazdagréten 2 fagyizóban/cukrászdában is voltam. Távolságot betartva a sorban és teraszon, bent egyszerre csak a megengedett fő, és maszk míg kiérsz a teraszra.” – számolt be róla Enikő.

Szintén többen jelezték, hogy fullon volt a Római-part és a Csepeli Kis-Duna part is, mivel ezek zöld területek, „közpark”-nak számítanak, alapvetően jogszerűen nem hordtak az emberek maszkot, de:

A távolságtartás és a maszk fontos eszközök ahhoz, hogy a nyitás után már ne legyen újabb zárás

Több Olvasó tette szóvá, hogy sok ember az utcán sem hordta a maszkot, illetve több helyen nem sikerült tartani a távolságot. Ez azért nem általánosan jellemző, sokan erősítették meg azt, hogy a helyek, ahová ők betértek, gondosan betartották az előírásokat és kellemes távolságra voltak egymástól az asztalok.

Arra szeretném ezúton emlékeztetni a kedves Társaságot, hogy én is örülök, ha lehet menni, utazóként, a turizmus szerelmeseként ez alapvetés számomra, és szuper dolog a teraszok nyitása, DE: ahogyan a korábbi, több mint 1 évben végig közvetítettem, miért tudtak a keleti országok sikeresen vizsgázni a járványkezelésben, továbbra is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha valahol épp van egy fertőzött személy, akkor a vírus nem fog kevésbé fertőzni ott sem, ahol egyébként nem kell a maszk: sem a teraszon, sem pedig a közparkban, ha egymás arcába tetszenek lihegni. Tehát, aki kicsit is úgy érzi, nem 100%-os a közérzete, kerülje el azokat a helyeket, ahol sok ember van. Másfelől pedig séta közben adjunk elég teret egymásnak!

Úgy gondolom, apró és vállalható kellemetlenség már ez azért, hogy visszakapjuk nagyjából az életünket. Ha ezt most elhibázzuk, akkor az nagyon nem lesz vidám és majd a 30 fokban ülhetünk otthon, de legkésőbb jövő ősszel. Mindannyiunk érdeke az, hogy nyitva maradjunk és elmúljon végre a fertőzés továbbadása. Ha nincs fertőzés, akkor meg megint lehet heringpartyzni, mert nincs mitől félni.

Tanácsadóként tanácsom a vendéglátóhelyek és a turizmus szereplői számára

2020 nyarán egy panelbeszélgetésen prominens szállodavezetők figyelmét hívtam fel arra, hogy inkább jobb magyaráz(kod)ni néhány vendégnek, esetleg el is veszíteni a renitensebbeket, minthogy újra le kelljen húzni a rolót. Szó szerint így fogalmaztam. A turizmusban dolgozók elemi érdeke és nagyon komoly felelőssége, hogy a saját portáján mindenki szigorúan betartsa és betartassa az előírásokat. Elindult egy lázadás a Facebook-on, miszerint rengeteg szálláshely nem lesz hajlandó ellenőrizni az oltási igazolvány meglétét. Saját maguk alatt vágják a fát, mert ha az ország nem lesz képes elérni a nyájimmunitást, akkor következő ősszel megint lehet majd lehúzni a rolót, akkor pedig nem tudom ki mit fog szólni hozzá!

A felnőtt élet nem csak azt jelenti, hogy ihatunk alkoholt – végre bárokban meg éttermekben -, hanem azt is, hogy felmérjük a kockázatokat és felelősen járunk el. Ha sikerül kigyomlálni közülünk a fertőzést, nyertünk. A másik opciót nem ismétlem meg, de el szabad gondolkodni rajta. 4,5 millió beoltott ehhez kevés lesz – én szóltam. És eddig minden bejött, amit (nyilvánosan, írásban vagy videón) jósoltam. Sajnos. Aki ezekről lemaradt, kövesse be az oldalt!

Örüljünk hát, és élvezzük a szabadságunk visszakapott szeleteit, de őrizzük is ezt meg és ezért vigyázzunk egymásra! Az Olvasók kommentjei, fotói itt nézhetők meg teljes terjedelmükben.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, és módodban áll, így támogathatod a működését.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben