Thaiföld beutazási illetéket, avagy turista adót vezet be

by Kassay Tamás

Thaiföld az országba belépni kívánó nemzetközi turisták számára új idegenforgalmi adót, avagy turista adót vezet be. Az új thaiföldi adó összege 300 baht (3300 forint) lesz, és 2023 júniusától kell megfizetni. Érdemes arra is figyelni, hogy a szemetelést komoly összegű helyszíni bírsággal sújtják.

Az illeték megfizetése alól a munkavállalói vízummal rendelkező külföldiek és a határ menti ingázók mentesülhetnek majd. A javaslatot a kormánynak még el kell fogadnia. – tudta meg a Turizmus.com.

Az új thaiföldi adó háttere

A thai hatóságok igen régóta gondolkodtak már, hogy hogyan lehetne csökkenteni azokat a veszteségeket, amelyeket a biztosítás nélkül utazó turisták okoznak. A mostani elképzelés az, hogy a thaiföldi turista adóból beszedett pénzt a turisták javára fordítják, azaz: az utazók biztosítására, valamint a turisztikai célpontok és az infrastruktúra fejlesztésére használják fel.

A döntés okait a thaiföldi turisztikai miniszter tisztázta, aki az összes helyi médiának eljuttatott sajtóközleményében tudatta, hogy „az adó garantálja az összes utazó számára az orvosi kezeléshez való hozzáférést, betegség vagy baleset esetén„.

Az új thaiföldi idegenforgalmi adó bevezetését azért tartották szükségesnek, mert a mai napig vannak olyan turisták, akik biztosítás nélkül utaznak el, de tartózkodásuk során orvosi és kórházi szolgáltatásokra volt szükségük, az orvosi költségeket pedig nem fizették ki, ami jelentős pénzügyi következményekkel járt az egészségügyi intézmények számára.

Thaiföld adó beutazási illeték
Érdekel a turizmus? Iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

2023-ban 25 millió turistára számítanak, ezért a kormány úgy döntött, hogy megvédi önmagát. Fontos tudni, hogy ez az adó nem helyettesíti az utasbiztosítást!

Itt emelem ki azt a fontos megállapítást, hogy ez a thaiföldi turista adó egyáltalán nem jelenti azt, hogy utasbiztosítás nélkül érdemes megkockáztatni egy thaiföldi utazást! Egészen biztos, hogy a biztosítás nélkül bajba kerülők sokkal nagyobb kalamajkában találják magukat, mint azok, akiknek ez a hátterük rendezve van. – a szerk.

Thaiföld utazás szervezésében, online szállásfoglalással segíti a magyar utazókat megbízható partnerünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben