Bulgária TOP5 tengerpartja

by Polisor Bettina

Bulgária a Fekete-tenger mentén elterülő ország, ami változatos, kellemes klímával rendelkező strandokat kínál. Korábban írtunk már arról, hogy mik a kihagyhatatlan látnivalók ebben a csodálatos, felfedezésre váró országban, most pedig mutatunk néhány olyan partszakaszt, amik egyediségükkel kiemelkednek társaik közül.

A Kaliakra-fok mögött megbúvó Bolata öböl

Bulgária Top10 látnivaló

Ha Bulgáriában járva egy igazán nyugodt tengerpartozásra vágynék, biztosan ide indulnék. A Bolata öböl olyannyira rejtett, hogy infrastruktúrát itt biztosan nem találunk, de strandolókat is csak elvétve. Ez a lenyűgözően kristálytiszta vizű homokos tengerpart korábban katonai övezet volt, de ma már szabadon és ingyenesen látogatható.

Spabook-tipp: ha még kellemes melegben, de már a nyári „tömeg” nélkül szeretnénk élvezni az öböl szépségét, érdemes azt a főszezonon kívül, például szeptemberben megtenni. Később sajnos a víz alacsony hőmérséklete már csak az igazán edzettek számára biztosít „kellemes” fürdőzést.

Kavarna, számtalan szebbnél szebb strand otthona

Kavarna egy rendkívül tiszta és barátságos város, amely még a mai üdülőhely-hisztériában is megőrizte autentikus megjelenését. Kavarna festői tengerpartja 42 km hosszú, enyhén tagolt, és számos kisebb strand található rajta, mint a Royal vagy a City Beach. Erről a városról és a hozzá tartozó partszakaszról elmondható, hogy nagyban különbözik a bolgár partvidék gyöngyszemeinek kikiáltott üdülőkomplexumoktól. Így ha nem szeretnénk ugyanazzal a sablonos környezettel, szállodákkal és látnivalókkal találkozni, mint Európa és a világ számos más üdülőhelyén, akkor Kavarna az a hely, ahol az igazi bolgár természetet és hangulatot élvezhetjük. Az itt található strandok teljes területe 74 000 négyzetmétert tesz ki, a térség pedig csodálatos mikroklímával és termálvizes gyógyfürdőkkel rendelkezik, a gyönyörű természet és az érdekes történelmi látnivalók mellett pedig Kavarna egyre vonzóbb turisztikai helyszínné válik a golf szerelmesei számára is.

Albena Beach ahol nem csak nyáron jó üdülni

A Kaliakra-fokot magunk mögött hagyva, és a part mentén dél felé haladva érkezünk meg erre a népszerű üdülőhelyre, amelynek 5 km hosszan terül el ragyogóan tiszta vizű, finom homokos partja. Ez a strand a harmadik legnagyobb és az egyik legszebb az országban (nem véletlenül kapta meg a kék zászló minősítést). A legtöbb szálláshely közvetlenül a parton található, némelyik saját medencével is rendelkezik. A part sekély vizű, lassan mélyülő, és hínártól mentes. A klíma kellemes, a strand tisztaságára pedig kiemelten ügyelnek a helyiek, így tökéletes választás kisgyermekes családok számára is.

Spabook-tipp: Albena, Kavarna-hoz hasonlóan az a kétéltű tengerparti üdülőhely, ahová télen is érdemes elutazni, hiszen termálvizes forrásai 30 °C körüli termálvizet adnak, amit légzőrendszeri, idegrendszeri, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések, és bőrbetegségek kezelésére is használnak.

Irakli Beach a vadkemping szerelmeseinek kedvence

Irakli egy vadkempingezők körében közkedvelt, legendás bolgár partszakasz, ahol a hosszú homokos tengerpart mögött sűrű erdősáv húzódik, ahol a nyaralók kellemesen hűs árnyékban tudják felverni táboraikat. Az Irakli-parttól nem messze található egy kisebb kiépített kemping kiadó bungalókkal, de ez annyira forgalmas, hogy szinte lehetetlen szállást kapni, ha nem foglalunk egy évre előre. Néhány éve nyílt meg a Vaya Beach nevű modern strandbár közvetlenül a vadregényes strand mellett, ami heves vitákat váltott ki a terület érintetlenégének tönkretétele miatt.

Rezovo, Bulgária és Törökország határán

Rezovo a legdélebbi bolgár strand, aminek egyedi hangulatát az adja, hogy Törökország és Bulgária határán található. Mivel a tenger az ország ezen részén szinte októberig meleg, ezért a főszezon itt tart legtovább Bulgárián belül. A strandon homokos és kavicsos fövenyek váltják egymást, a helyiek szívesen látják az ideérkező turistákat, a nyaralást pedig rendkívül olcsón meg lehet itt úszni – mindezek miatt fiatal párok és idősebb utazók körében is közkedvelt ez a partszakasz, és a vele azonos nevű falu. A strandon infrastruktúra nincs, amiért viszont kárpótol az érintetlen természet és a ragyogóan tiszta tenger – valamint az egyáltalán nem zsúfolt partszakasz.

Bulgária szállások kiválasztásában, utazásszervezésben, a legjobb ajánlatok összehasonlításával és kiválasztásával örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben