turizmus konjunktura index 2022 július csökkenés

Csökkent a turizmus konjunktúra index júliusban

by Kassay Tamás

A turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív Turizmus konjunktúra index (tki) 2022 júliusában mínusz 3 ponton áll, a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán. Ez a a nullához közeli, de már negatív érték azt jelenti, hogy az ágazat szereplői immár a stagnálásnál enyhén rosszabb helyzetet érzékelnek. Júniushoz képest az index értéke 9, míg májushoz képest 15 ponttal csökkent – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Bár még az előző, júniusi hónapban is pozitív hangvételű nyilatkozatok láttak napvilágot, Spabook részről már akkor felhívtuk a figyelmet arra, hogy annak a felmérésének az eredménye még májusi adatok alapján készült, amikor még se híre, se hamva nem volt a KATA megváltoztatásának, a rezsicsökkentés csökkentésének, vagy éppen az üzemanyagárstop szigorításának. Ezek hatása jelentős reálbér csökkenést okoz sok százezer család esetében. Az ő elkölthető jövedelmük érzékelhető mértékben csökken, így a turizmus-vendéglátás ezt egyértelműen meg fogja érezni.

A helyzet különösen kétélű, ugyanis az élelmiszerárak, alapanyagárak, energiaárak növekedése miatt további áremelésre lenne szükség a járvány előző 2 évében legatyásodott szektorban, míg a bérfeszültség ismét fokozódott a 400 forintos euró miatt, hiszen a vendéglátásban dolgozók az osztrák fizetésekhez mérik magukat. Teljes joggal, mert bármilyak nap átmehetnek és fel is veszik ott őket dolgozni. Tehát masszív áremelésre lenne szükség, miközben a vendégek véleményem szerint a jelenlegi árszintek mellett is vissza fogják fogni a fogyasztásukat.

Következzen tehát a Turizmus Konjunktúra Index júliusi eredménye

A tki-index júliusban a vendéglátásban zuhant nagyot, de az egyéb turisztikai szektorokban is jelentős volt a visszaesés, amit kissé ellensúlyozott a szálláshely-szolgáltatásban mért enyhe emelkedés. Létszámkategóriák szerinti bontásban a konjunktúraindex értéke már csak a 15 főnél többet alkalmazó cégek esetében áll enyhe pozitív tartományban, az ennél kisebbeknél mindenhol negatív. Júniushoz képest minden méretkategóriában csökkent az index értéke.

A foglalkoztatotti létszám alakulása az elmúlt 3 hónapban 2021 azonos időszakához viszonyítva plusz 13 ponton áll, ez lassú ütemben növekvő munkaerő keresletet mutat. A következő 3 hónapra vonatkozóan ugyanez plusz 7 pontot jelez, enyhe túlkeresletet jelent. A cégek továbbra is növelik ugyan az állományukat, azonban a bővülés üteme csökkenő.

A vállalkozások átlagos üzleti helyzete az elmúlt 3 hónapban az előző év azonos időszakához képest javult, plusz 20 ponton állt júliusban. Júniushoz képest azonban 6 ponttal csökkent a mutató értéke, májushoz képest 10 ponttal. A mutató értéke a legalacsonyabb és már negatívba fordult a vendéglátásban, mínusz 5 pont (15 pontos csökkenés júniushoz, 42 pontos májushoz képest), míg a szálláshely szolgáltatásban jelentősen nőni tudott, plusz 37 pontra (15 pontos emelkedés júniushoz, 17 pontos májushoz képest), míg az egyéb turisztikai szektorban is csökkent, plusz 23 pontra (jelentős, 25 pontos csökkenés júniushoz, 2 pontos emelkedés májushoz képest)

Az elemzés szerint a következő 3 hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 27%-a növekedést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők 30%-a vár vendégforgalom növekedést, júniusban ez az arány még 38% volt, míg 40%-uk stagnálást, 30%-uk pedig visszaesést vetít előre.

A turisztikai cégek 81%-a az árai, 71%-a a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 17%ot, míg a működési költségek növekedése 25%-ot tett ki. A működési költségek indexe, amely a felmérés időpontjához képest mutatja e kiadások alakulását a következő 3 hónapban, mínusz 48 ponton áll, ez 19 pontos romlás júniushoz, 23 pontos májushoz képest. Ez azt jelenti, hogy a cégek további jelentős költségnövekedéstől tartanak – ahogy a bevezetőben említettem.

A turisztikai cégek 40%-a gondolkodik a következő 1 évben fejlesztésben, ez magasabb arány, mint az 1 hónappal ezelőtt mért 26%. A fejlesztést megvalósítók közel 38%-ánál e fejlesztések a szezon kezdetével már elkezdődtek és azóta be is fejeződtek. A cégek 60%-a nem tervez fejlesztést a következő 1 évben.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen dolgozta ki a Turizmus konjunktúra indexet, amely idén április óta havi gyakorisággal méri az ágazatban a konjunktúra várható alakulását, információt nyújtva ezzel a várható trendekről.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben