Beutazá Magyarországra karantén szabályok szeptember

Határzár, új beutazási korlátozások és karanténszabályok szeptember 1-től

by Waterfan

A beutazási korlátozások és a karanténszabályok szeptember 1-től történő szigorítását lengette be a kormány a múlt heti országbesorolás idején, ennek megfelelően hatalmas érdeklődés és figyelem övezi a mai bejelentést. Frissítve: 2020.09.18.

Határzár és új beutazási korlátozások Magyarországra szeptember 1-től

A cikk írásának pillanatában élőben is megtekinthető kormányinfón elhangzott, hogy külföldi utazásról hazatérve az alábbi szabályok lesznek érvényesek – várhatóan 1 hónapig:

Rögtön a lényeghez tekertem a videót, kattintásra indul
  • A korábbi, színek alapján történő besorolás módosul, mondhatni, hogy lényegében az eddigi piros besorolás szabályai lépnek életbe minden országra vonatkozóan.
  • Nem magyar állampolgárok nem léphetnek be Magyarország területére, csak kizárólag különösen indokolt esetben.
  • Új főszabály, hogy bármilyen külföldi tartózkodás után, egységesen 14 nap szeptember 21-től már csak 10 nap hatósági karanténba kell vonulni.
  • Akik karanténba kerülnek, onnan 2 darab, egymáshoz képest 5 napon belül, legalább 48 órán belül elvégzett negatív teszteredménnyel szabadulhatnak ki a 10 nap lejártát megelőzően. Újdonság, hogy: KIZÁRÓLAG MAGYARORSZÁGON ELVÉGZETT TESZTET FOGADNAK EL, KÜLFÖLDRŐL HAZAHOZOTT TESZTEREDMÉNYEKET NEM! Ehhez lásd lentebb a 09.05-i frissítést, mert könnyítésről született döntés!

    FRISSÍTÉS 08.31. 21:30-kor: „A magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – öt napnál nem régebbi – negatív teszttel bejöhetnek hozzánk, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.” (forrás)
    FRISSÍTÉS 09.05. 09:00-kor: A 2 teszt közül az egyik (első) lehet külföldi teszt is, amennyiben a schengeni térség országában, az USA-ban, vagy Kanadában készült és magyar, vagy angol nyelvű okirattal igazolja a teszteredményt. Egyéb részletszabályokról is döntöttek, például sportesemények, kulturális rendezvények látogatásával kapcsolatban részletekért olvasd el a forrást, minden apróságot nem emelek ki, mert több oldal lenne és kevesek számára releváns: Magyar Közlöny 201. szám Részletes, közérthető magyarázat hozzá itt olvasható.
  • Akik nem kívánnak tesztet csináltatni, számukra egyetlen lehetőség a 10 napos karantén kibekkelése a saját és környezetük védelme érdekében.
  • Aki nem járt külföldön, de kontaktkutatás miatt karanténba helyezik a hatóságok, számukra a tesztek elvégeztetését az állam magára vállalja.
  • Külföldi munkavállalás esetében 30 km-es határon belül engedélyezik az ingázást, nem kell karantén!
  • A tranzit forgalmat a kijelölt humanitárius folyosón továbbra is biztosítjuk minden állampolgár számára, ahogyan Ferihegyen és Debrecenben is lehetőség van átszállásra. Részletek itt.
  • Külföldi családtagok méltányossági kérelem benyújtásával (magyarul kell kitölteni!) tehetik lehetővé a belépésük engedélyezését.
  • Hallgatói jog fenntartásához (külföldi hallgatók számára) negatív teszteredményekre lesz szükség, tehát a félévet így kezdhetik majd meg.
  • További apró részletek és pontos eljárási protokoll a Magyar Közlöny megjelenése után fog kiderülni és akkortól lesz tiszta. Frissíteni fogom a cikket, amint nyilvánosságra kerül az anyag. Megjelent a 195. szám a részletekkel! A fentiek helytállóak, apróságokért pedig nyissátok meg és olvassátok első kézből! Amit kiemelnék, hogy aki igazolni tudja, hogy 6 hónapon belül fertőzött volt, annak nem kell 10 napra karanténba mennie, sem pedig tesztet csináltatnia.

Magyar Közlöny augusztus 20-i száma tartalmazza az országok múlt heti, legutolsó besorolását, ezt szeptember 1-ig még nosztalgiával nézegethetjük, utána minden sárga és zöld ország is bevörösödik. Ha kijön az új Közlöny, be fogom linkelni. Vasárnap kijött az új Közlöny!

sárga országok listája beutazási korlátozások karantén kötelezettség
2020. augusztus 20-i lista, ezek és minden eddigi zöld ország vörösödnek be szeptember 1-től.

Hogyan és mennyiért készíttethetsz PCR tesztet?

Frissítés: az alábbi számok a cikk eredeti írásakor voltak érvényben, szeptember 18-tól a tesztek árát 19500 forintban határozta meg a kormány, lásd: Magyar Közlöny 207. száma.

A külföldről hazatérők számára többségében magánszolgáltatók végzik a vizsgálatokat, amennyiben azok szükségessége a beutazási korlátozások nyomán merül fel. A szolgáltatók alkalmanként 3500 forintot kérnek a mintavételért, valamint 27000 forintot számláznak a tesztelésért. Amennyiben angol nyelvű igazolást is szeretnénk kérni, az további 1000 forintba kerül. Összesen tehát 1 tesztelési kör 30500 forintba kerül, a karanténból szabaduláshoz pedig kettő negatív teszteredményre van szükség.

Az eredményeket 24 óra alatt kaphatjuk meg, de lehetőségünk van gyorsabb vizsgálatot is kérni, ha ennél gyorsabban lenne szükségünk az eredményre. Az expressz tesztelés valamennyivel többe kerül, jelenleg 45700 forint a díj. Amennyiben a mintavétel még délelőtt 10 előtt megtörténik, akkor az eredmény még aznap megszülethet. A nem gyorsított, de szombati napon kért vizsgálat ugyancsak emelt díjas, ezt érdemes szem előtt tartani!

Hány nap a tesztelés? Saját tapasztalatom a következő: Betegség gyanú miatt a háziorvosom keddi napon, délután kért tesztelést. Pénteken érkezett ki a lakóhelyemhez a mentő, szombaton kezdődött meg a minta vizsgálata, vasárnap született meg az első teszt eredménye, ami után hétfőn lehetett kérni a második kört. Erre szerda este fél 8-kor kerülhetett sor leghamarabb, a második eredményig pedig további 24 óra telt el. Az eredményeket online, ügyfélkapus bejelentkezés után az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér nevű rendszerben kényelmesen le lehet lekérdezni. Érdemes belépni még előtte és kérni e-mail tájékoztatást, mert sokkal kényelmesebb úgy.

A PCR tesztek hivatalos díjtáblázata innen tölthető le.

PCR teszt céljából felkereshető intézmények térképe

A tesztelés költségét eddig úgy lehetett elkerülni, ha hazatérés előtt (időhatáron belül!) külföldön csináltattuk meg a tesztet és találtunk módot arra, hogy ott olcsóbb, vagy ingyenes legyen, avagy vállaltuk a karantént idehaza. A mai bejelentés értelmében ez a lehetőség már nem játszik, mert csak Magyarországon belül, hazai szolgáltatónál elvégzett tesztet fogadnak el.
Ehhez pedig zsebbe kell majd nyúlni, egy teszt ára alapesetben 30500 forint. (Kivéve, ha kontaktkutatás alapján kerül valaki karanténba és nem azért, mert külföldön járt. Nekik az állam állja.)

Az NNK közzétett egy térképet, amin jól látható, hogy hol melyik központ / rendelő / mintavételi hely kereshető fel tesztelés céljából.

Beutazási szabályok infografika

beutazási szabályok szeptember 1 korlátozások infografika
forrás: Tisztifőorvos hivatalos Facebook oldala

Konzuli Szolgálat oldalát is javaslom böngészni azzal az országgal kapcsolatban, amelyet készültök meglátogatni, mert folyamatosan történnek változások és a fogadó országokban is eltérő beutazási korlátozások vannak érvényben. A hazai koronavírusos infók elsődleges hírforrása pedig a koronavírus portál.

Bárhová is menjetek, érdemes hozzám hasonlóan regisztrálnotok konzuli védelemre. Hogyan és miért: korábban már megírtam.

Véleményed itt mondhatod el ezzel a témával kapcsolatban. Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel.

Jó utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben