Úszófalu épült Magyarországon

by Kassay Tamás
úszófalu Abádszalók Tisza-tó úszóházak

Magyarországon egyedülálló, úszófalut épített az abádszalóki Abád Kikötőben a kikötő tulajdonosa, a 17, cölöpökön álló, négy évszakos ház elkészülte után idén újabbak kivitelezése kezdődött el – közölte a beruházó az MTI-vel.

Úszófalu épült Abádszalókon

Az innovatív beruházás vezetője, Hoffer Ferenc, a kistarcsai székhelyű Hof-Fer Investor Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének nyilatkozata szerint az első ütemben megvalósult beruházás mintegy nettó 975 millió forintba került, a házak árát a tulajdonosok fizették, a partfejlesztést és a kapcsolódó beruházásokat a cég finanszírozta. Szólt arról, hogy az első ütem házai tavaly elkeltek.

úszófalu Abádszalók Tisza-tó úszóházak

Idén tavasszal befejeződnek a hátramaradt munkálatok: a parti tereprendezés, a füvesítés, a faültetések, a nádas visszatelepítése – tájékoztatott. Hozzátette: az első ütem házaitól távolabb eső új részen már elindult a következő kétéves, mintegy nettó 2 milliárd forintos beruházás, amely során újabb 24 ház épül, valamint egy hullámtörő móló is. A házak már idén nyár végi átadással leköthetők.

úszófalu Abádszalók Tisza-tó úszóházak

Az úszóházakat a Laszli Adrienn Studio tervezte, a Forker Kft. pedig gyártja és telepíti őket. – fűzte hozzá. Elmondta: a kikötő árvízvédelmi, Natura 2000 területen található, ezért kellett olyan megoldást találniuk, amely alkalmazkodik a rendszeres vízszintemelkedést hozó áradásokhoz.

A könnyűszerkezetes úszó házak árvíz idején cölöpökön felúsznak, majd az ár levonulásakor “visszaülnek” a cölöpökre – mondta. Kitért arra, hogy a könnyűszerkezetes házakat, amelyek télen is lakhatók, a tulajdonos kérésére napelemekkel is felszerelik.

úszófalu Abádszalók Tisza-tó úszóházak

A Hof-Fer Investor Kft. 2009-ben alakult, építőipari generál kivitelezéssel foglalkozott, emellett 2014-ben vették át az Abádi Kikötő üzemeltetését. Évente újabb és újabb fejlesztésekkel érték el, hogy a kikötő ma már a térségben turisztikai központtá vált. 2016-ban nyitották meg a Tündérfátyol névre hallgató szállodahajót. 2018-ra érték el a jelenlegi szolgáltatási kínálatukat, amelyben a kikötői mellett különféle, a Tisza-tavat is érintő turisztikai szolgáltatások is szerepelnek. A cégnél 17 ember dolgozik, a nyári időszakban 6-8 munkavállalóval bővülnek. A nyilvános cégadatok szerint a társaság nettó árbevétele 2021-ben 266,5 millió forint volt, egy évvel korábban meghaladta a 103,5 millió forintot. Adózott eredményük tavaly több mint 147 millió forint, 2020-ban pedig 11 millió forint volt.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.