útlevél nélkül Törökország személyivel személyi igazolvány beutazás

Útlevél nélkül utazhatunk egy EU-n kívüli országba – mostantól a személyi igazolvány is elegendő a Törökországba belépéshez

by Kassay Tamás

Váratlan könnyítést jelentett ma be Szijjártó Péter külügyminiszter. November 11-től („mostantól”) már személyi igazolvánnyal, útlevél nélkül is beutazhatnak a magyar turisták Törökországba. A gesztus nem kölcsönös, ugyanis a Schengen zóna tagjaként és a külső schengeni határ őrzőjeként Magyarország csak útlevelet fogadhat el a zónán kívülről érkező, nem schengeni és egyúttal nem is EU tag állampolgároktól, így a török utazóktól is.

Spabook részről azért javasoljuk, hogy útlevelet vigyen magával mindenki, mert idő fog kelleni ahhoz, hogy minden határőrhöz eljusson az információ és a tudás. Láttunk hasonlót a jávány időszakában is.

A magyar külügyminiszter ma az üzbegisztáni Szamarkandból jelentkezett be, ahol miniszter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is találkozott. A török vezető arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy a:

magyar turisták a jövőben már személyi igazolvánnyal, útlevél nélkül is beléphetnek Törökországba.

Ezzel kapcsolatban az alábbi reakciót fűzte hozzá Szijjártó:

Mevlüt barátom megígérte, teljesítette. Pont, ahogyan szokta.

Hová utazhatunk személyi igazolvánnyal az EU-n kívül?

beutazás személyi igazolvánnyal

Először is, vannak EU-tag, de nem Schengen-zóna tag országok, mint Bulgária, Ciprus, Románia és Horvátország. Ezekbe beutazhatunk magyar személyivel. Horvátország 2023 januárjában hivatalosan csatlakozni fog a Schengen zónához, bár voltak, akik minden követ megmozgattak ez ellen.

Hasonló egyezmény jött létre korábban Magyarország és a Balkán országai között is. Személyivel látogathatjuk Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Koszovó és Észak-Macedónia országait is. Ciprus török része szintén elfogadja a magyar személyit.

Fontos: bár a szabályok hivatalosan le vannak írva, hallottunk már olyan esetről, hogy valamelyik tisztviselő tévedésből nem ismerte a szabályt, vagy nem ismerte (f)el a megfelelő dokumentumot. Ezért továbbra is javasolt, hogy magunkkal vigyük az útlevelünket, az a legfelsbb szintű azonosításra alkalmas okiratunk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben