Az Eventrend felmérése szerint belföldre tervezünk utazni, de van ezzel egy bökkenő

by Kassay Tamás

Utazós szakmai oldalakon ment körbe az a közlemény, amely szerint egy kutatásból az derült ki, hogy főként belföldi utazásra készülnek a magyarok az év második felében. A felmérés dicséretes, de hiányosságokat és nem reprezentatív eredményt látok benne, ezért véleményezem, lássuk a medvét!

Az 5 hazai szállodát üzemeltető Eventrend Hotels készítette a villámfelmérést, amely összesen 5 kérdést tartalmazott, a lehető legegyszerűbb és legrövidebb formában. A tesztet (nyereményjáték keretében) egy héten keresztül (2021.07.06.-07.13.) Facebook hirdetésben és az Eventrend Hotels saját oldalán lehetett elérni és kitölteni. Ez idő alatt 497 ember válaszolt a kérdésekre, közülük mindössze 74 volt férfi, tehát az a felvetés, hogy a hölgyeket kell célozni az utazási ajánlatokkal, egyértelműen beigazolódott. (Korcsoportos eloszlás szerint a 40-50 év közöttiek voltak a legaktívabbak, 206-an válaszoltak közülük, az 50-60 év közöttiek közül 152-en, a 40 év alattiak 118-an, a 60 év felettiek közül 21-en küldték vissza terveiket.)

Spabook részről megerősítem, a blogom olvasói és aktív kommentelői, tipikus döntéshozói nagyjából 2/3 arányban 40 év feletti nők.

Eventrend Hotels Vakáció Villám Teszt kiértékelése

Alább mutatom a kérdéseket és mellé a lehetséges válaszokat is, ami a közleményből sajnos kimaradt.

Hol nyaralsz idén?  Szólt az első kérdés, amire mindössze 3 válasz közül, legfeljebb 1 választ lehetett megadni. Itt mindjárt el is vérzik sajnos a történet, nem megbízható az eredmény, mutatom is képernyőmentésről, hogy mindenki könnyen el tudja képzelni és átlássa, mi a probléma:

vakáció villám teszt Eventrend Hotels belföldi turizmus nyaralás
Érdekelnek a hiteles utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.

Remélem, nem vagyok egyedül azzal, hogy hiányérzetem van a válaszlehetőséget illetően, mivel nem megfelelő a válaszadás elvárt módja, hiszen rádiógombok helyett jelölőnégyzeteknek kellene lenni, utóbbival több lehetőség közül is tudnánk választani. Azok, akik bejelölték a belföldi nyaralást, nem tudták bejelölni azt, hogy egyébként külföldre is szeretnének menni, pedig a kettő nem zárja ki egymást. Vélhetően a többség azt választotta, ahol több időt fog tölteni, de ez így érdemi következtetések levonására korlátozottan alkalmas. A kérdőívből egyébként azt állapították meg, hogy a válaszadók 83 százaléka tervez belföldi nyaralást, 9 százalék foglal külföldi desztinációba, csupán 8 százaléknak nincsenek utazási tervei.

A felmérés által elért válaszadói közönség sem mindegy, mert ha mondjuk megosztja valaki az Utazómajmok, vagy a Csodahelyek több százezer fős csoportjaiban, elsöprő többség válaszolt volna úgy, hogy külföld és belföld is, vagy csak külföld. Nyilván ezek torzított eredmények lennének a kvázi fókuszcsoportok miatt, de ezzel csak érzékeltetni kívántam, hogy a válaszadói réteg összetétele mennyire fontos és fordított irányban is igaz, tipikusan az oldal követőinek a preferenciáit tükrözi. Következő kérdés volt:

Hogyan szeretsz nyaralni? Ez elég egzakt, volt megadva 3 lehetőség, amiből egyet kellett kiválasztani, és ez így rendben is van. A válaszok alapján az látszik, hogy leginkább vízszintesben, egy medencében, szaunázós-élménymedencés lehetőséggel kiegészítve szeretjük tölteni az időnket. A válaszadók nagy része a wellness nyújtotta örömöknek hódolna, nem sokkal mögöttük elmaradva, 38 százalékkal képviselik magukat azok, akik valamilyen vízpartot részesítik előnyben. Csupán a válaszadók 18 százaléka szereti sportosabban, aktívabban tölteni a szabadidejét.

Mennyit szánsz idén nyaralásra? A piszkos anyagiakat nem hagyták a végére. Kisebb pontatlanság, hogy a sávok nem érintik egymást, és a közepe egyszerűen kimaradt. Ezek voltak a válaszlehetőségek:

  • 50 – 100 ezer forintot
  • 150 – 200 ezer forintot
  • 200 ezer forint felett
  • Semennyit, nem megyünk nyaralni

Vegyük észre, hogy nem derül ki, hogy a kérdés az 1 főre vonatkozik, vagy 1 párra, vagy a családra? A számokból arra következtethetünk, hogy fejenkénti összegről van szó, ekkor viszont az utolsó opció zavar be, mert ott többes számban írják, hogy „nem megyünk nyaralni”.

Tegyük fel, hogy 1 főre eső költségről beszélünk, és menjünk tovább, na de ne sokáig, mert egy fontos sáv kimaradt: a fejenként 100-150 ezer forintos sávra nem tudunk válaszolni, pedig egyébként a hírhedt, „olcsóbb máshol, mint a Balatonon” árazásnak pont ez a sávja. Egy kedvező árú tengerparti üdülés 1 hétre kijön 250-280 ezer forintból 2 fő részére, ez az a sáv, ami utazós fórumokban igen jónak számít.

Mutatom, mire jutottak a kiértékeléskor:

A közlemény szerint úgy tűnik, a fejenkénti 200 ezer forint a lélektani határ a válaszadók összességét figyelembe véve. 35 és 36 százalék azon két kategóriát képviselők aránya, akik ez alatt a limit alatt terveznek, de 200 ezer forint felett is 21 százalék fizet a pihenésért.

Még egy dolog: a kutatásnak lényegi eleme lenne megnézni, hogy van-e különbség aközött, hogy mekkora összeget szánnak az emberek belföldi, illetve külföldi utazásra. Tehát ezt a korábbi kérdéssel együtt lenne érdemes egy szinttel mélyebbre fúrva kielemezni! Lássuk a következő kérdést!

Kivel nyaralsz idén? Ez irtó fontos kérdés, befolyásolja a stratégiát mind a kínálati oldalon, mind pedig a marketing területén, szuper, hogy feltették, ezek voltak a válaszlehetőségek, amikből egyet lehetett megjelölni:

  • A párommal
  • Az egész család együtt
  • Lesz családi nyaralás és kicsit a gyerekek nélkül is elmegyünk pihenni
  • Nem tervezek nyaralást

A válaszadók 13 százaléka tervez két nyaralást is, egyet a családdal, egyet pedig a párjával. Vagyis, aki megteheti, többször és eltérő jellegű pihenésekre is áldoz. A válaszadók 40 százaléka a teljes családdal megy nyaralni, őket követik 39 százalékkal a párok.

Az eredmények használhatóságát sajnos torzítja, hogy ezzel együtt érdemes megvizsgálni a családi állapotot is. Abból látszódna, hogy a 39 százalék alapból olyan, akinek nincs is családja (még), vagy esetleg sok olyan család van, akik nem tudnak együtt nyaralni, de a szülők azért elmennek valahová. Izgalmas lenne ezt mélyebben is megvizsgálni. Node, ugorjunk az utolsó kérdésre:

Tervezel belföldi pihenést az év második felére? Ez a kérdés az, amelynek válaszaira valószínűleg az összes hazai szállodaüzemeltető kíváncsi. A válaszadók 71 százaléka tervez az év második felére valamilyen kimozdulást, a kérdésből adódóan belföldre. A válaszadók 29 százaléka nem tervez mást, mint amit eddig lefoglalt vagy eldöntött.

Értem, hogy egyszerűségre törekedett a kérdező, de én itt negyedéves bontásban kértem volna a válaszokat, több válasz megjelölésének lehetőségével. Miért? Azért, mert július és augusztus is az év második fele, és teljesen természetes, hogy augusztus az abszolút csúcs hónap. De nem arra kíváncsi a turizmus szakma, hogy mi lesz nyáron, hanem arra, hogy mi lesz, ha vége a nyárnak. Ez viszont ebből sajnos nem derül ki és még csak következtetni sem lehet belőle rá.

Érdekelnek a hiteles utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben