vasárnapi zárva tartás Horvátország

Vasárnapi zárva tartás lesz Horvátországban

by Kassay Tamás

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról – közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján., amelyről az MTI számolt be.

Figyelembe vették a turisták igényeit a vasárnapi zárva tartásról szóló horvát törvény megalkotásakor

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénymódosítási javaslat szerint, – amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia -, néhány kivételt leszámítva legfeljebb éves szinten 16 hétig engedélyezik a boltok vasárnapi nyitva tartását, viszont 50%-kal magasabb alapbért kell fizetni a munkatársaknak, amennyiben vasárnap, vagy munkaszüneti napokon rendelik be őket dolgozni.

A jogszabálytervezet a kivételek között említi a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket. A trafikok és a pékségek vasárnap 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő arról beszélt, hogy a kabinet javaslatának elfogadása lehetővé teszi elsősorban a boltokban dolgozó munkavállalók számára, hogy a vasárnapokat a családjukkal töltsék. A miniszterelnök szerint a javaslat megegyezik több más ország által bevezetett modellel, de Horvátországra van szabva, mert az ország rendkívüli mértékben függ a turizmustól.

„Ezzel a szabályozással a vasárnapokat a családok napjává tesszük, így erősítve a horvát társadalom magját, ugyanakkor a 16 munkavasárnappal a szezonban és a nagyvárosokban lehetőség nyílik arra, hogy a boltok maguk döntsenek a munkabeosztásáról”

– mondta Andrek Plenkovic horvát miniszterelnök.

Ha vasárnap dolgozik valaki, akkor a munkáltatónak ezt megfelelően kell honorálnia. A munkatörvény módosításával 50 százalékkal drágítják a vasárnapi munkát a hétköznapokhoz képest – zárta beszédét a kormányfő.

Spabook vélemény: az éves szinten engedélyezett 16 hét vasárnapi nyitva tartás lefedi a 4 hetes adventi időszakot, valamint a 3 nyári hónapot. Ugyanakkor előszezonban és utószezonban arra kell számítania a Horvátországba látogató turistáknak, hogy vasárnap zárva fogja találni az üzleteket. A rendelkezés tehát elhanyagolható hatással van a turizmusra, de valamekkora alkalmazkodást igényelni fog a látogatók részéről.

Érdekel az utazás, vagy akár a turizmus szakma? Hírekért, szakmai trendekért, elemzésekért csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben