A védettségi igazolvány nem mentesít a karantén alól – ki mentesülhet? Tisztázzuk a helyzetet!

by Kassay Tamás

A védettségi igazolvány kapcsán számos értesülés, és rengeteg – jogos – értetlenkedés kapott szárnyra, így ideje rendbe tenni, hogy április 15-én pontosan mire jó, mi alól mentesít a védettségi igazolvány és mi a helyzet a karantén kötelezettséggel, ha valaki már védett. Frissítés: a cikk írása közben jelentette be a Kormány, hogy hamarosan kialakítják a szabályokat a védettségi igazolványokra vonatkozóan. Az alábbiakat ez egyelőre még nem érinti, folytassuk:

Tartalomjegyzék

Karantén Magyarországra beutazás esetén

Jelenleg Magyarországra beutazás esetén 10 napos karanténkötelezettség van érvényben, néhány kivételtől eltekintve, például üzleti utazók az EU, EGT és további 17 országból szabadon hazajöhetnek, de máshonnan akkor is karanténba kell menniük, ha igazoltan üzleti úton jártak. Az összes részlet a Rendőrség oldalán olvasható.

Ki mentesül a karantén alól Magyarországra beutazás esetén?

Aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett, korlátozás nélkül léphet be az országba. Illetve, a rendeletben meghatározott kivételek, üzleti és oktatási célból, megfelelő országból beutazók, stb, de most ez a cikk nem a kivételekről szól.

Felmerült a kérdés, hogy a betegség után kipostázott védettségi igazolvány automatikusan azt jelenti-e, hogy nem kell karanténba vonulni. Sajnos nem (videó az operatív törzs vonatkozó nyilatkozatáról), hiszen védettségi igazolványt nem csak azok kapnak, akik átestek a betegségen, hanem azok is, akik oltást kaptak. Lentebb mutatom mindjárt, hogy mindegyik verziónak más a lejárati dátuma, tehát a határon egyébként nyugodtan elfogadhatnák a lejárati dátummal ellátott igazolványokat orvosi igazolás helyett, hiszen ezen lejáró igazolványok kiállításának a feltétele volt, hogy legyen orvosi igazolás, ami alapján kipostázták őket. Érted? Nem csodálom, ha nem, de újraolvasva menni fog, csak tényleg nem logikus.

Utazómajom saját tapasztalata az, hogy amikor márciusban érkeztek haza 10 napos utazásból, akkor a párjával igazolni tudták, hogy mindketten átestek már a betegségen. Egyikük hivatalos antigén gyorsteszt, másikuk hivatalos PCR teszt bemutatásával tudta igazolni. Útlevél-ellenőrzés előtt kapták volna meg a 10 napos karanténról szóló határozatot, de ekkor az intézkedő rendőrnek átnyújtott, előre kinyomtatott dokumentumok ellenőrzése után továbbengedték őket. Útlevél-ellenőrzéskor ismételten be kellett mutatni a papírokat, ekkor hosszabb ideig vizsgálták őket, végül mindent rendben találtak. Ez alapján a hivatalos laboratóriumban végzett régebbi pozitív gyors vagy PCR teszt is megfelelő a karantén “kiváltásához”. Utazómajom megjegyezte, hogy tud olyan olvasóiról is, akinek viszont nem fogadták el a felmutatott dokumentumokat és karanténra kötelezték őket.

Kik kaphatnak védettségi igazolványt?

védettségi igazolvány karantén nem mentesít oltás

A részleteket kormányrendelet rögzíti. Ez alapján 3 módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget és mindhárom esetben eltérő a védettséget igazoló kártya érvényességi ideje:

  1. Ha valaki megkapta a védőoltást – nincsen érvényességi ideje (“örök”)
  2. Ha valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen – 6 hónap a gyógyulástól számítva
  3. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt – 4 hónap

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

1. Ha valaki megkapta a védőoltást

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A vakcinaigazolvány érvényességi ideje ilyen esetben nincs meghatározva, lejárat nélkül érvényes. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, de a típusát nem.

2. Ha valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.

3. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt

Ebben az esetben ellenanyag-vizsgálattal is igazolhatja a fertőzésen való átesését. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áron történik, amelynek összege 11000 forint.

Ellenanyag-vizsgálat mintavételi pontok, laboratóriumok listája, amelyek eredményei elfogadhatóak.

Ezt a listát a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan frissíti

Emellett szintén ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos díját is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Védettséget igazoló applikáció vakcinaigazolvány helyett

A kormany.hu tényként közli az alábbiakat: “A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza. A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet itt olvasható.”

Utánakérdeztem, hol lehet letölteni ezt az alkalmazást, mert olvasóim kérdezték kommentben és szerettem volna válaszolni, precízen, ahogy szoktam. Nos, a helyzet az, hogy felhívtam az EESZT központját és ők hamarosan küldenek nekem hivatalos választ, fogom publikálni amint megkapom. Egyelőre ami biztos, hogy az app jelenleg még nem tölthető le. Fontos lenne összehangolni az ezzel kapcsolatos kommunikációt a különböző területek között. Kényszeresen ügyelek arra, hogy az én oldalamon minden információ precíz és pontos legyen.

Mire jó, milyen jogokat biztosít a védettségi igazolvány?

Konkrétan érvényes, de semmire nem biztosít jogokat. Tehát a mai napon épp semmire sem jó. Ennél egy fokkal cizelláltabban azt tudom megírni, amik ezzel kapcsolatban elhangzottak:

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken, a Kossuth rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a védettségi igazolvánnyal például lehet majd moziba, koncertre, szállodába menni, illetve rendezvényeken és sporteseményeken is részt venni. A mai Kormányinfón pedig feltették a kérdést Gulyás Gergelynek, hogy

Mikor lesz érvényes és mire jogosít majd a védettségi igazolvány Magyarországon?

Az okmány már most is érvényes, de a jogosultságokról csak 3,5 millió oltottnál dönt majd a kormány, a jogosultságok pedig 4 millió beoltott környékén már remélhetőleg alkalmazhatóak lesznek – felelte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy nyárra a tervek szerint már változtatni fognak a karanténkötelezettség szabályain és aki be van oltva, annak hazatéréskor majd nem kell karanténba mennie, tehát az oltás fel fog menteni a karanténkötelezettség alól.

Mire jogosít a védettségi igazolvány, vakcinaútlevél külföldön?

Ez szintén izgalmas kérdés, vannak már országok, amelyek bejelentették, hogy a nyári szezontól kezdve mentesítik a korlátozások alól a beoltott turistákat. Ezekben az országokban hirtelen igazán hasznossá válik az oltási kártya. Ilyen például Horvátország, de vannak helyek, amik oltástól függetlenül bárkit szabadon fogadnak, például a Seychelles-szigetek, és vannak országok, például Lengyelország, amelyek azt lebegtették be, hogy csak az EU-ban elfogadott vakcinákat veszik figyelembe és, ha valaki más típusú oltást kapott, azt oltatlannak tekintik.

Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy véleményem szerint mindössze néhány ország lehet, amelyik ezt majd valóban be tartja majd, az összes többi minden vakcinát el fog fogadni, ami Magyarországon felvehető. Tehát, nem gondolom indokoltnak az attól való félelmet, hogy valamelyikkel majd nehezebb lenne utazni. Például Szlovénia épp ma jelentette be, hogy elfogadja a Szputnyikot is.

Az egészség az első, a koporsóból pedig már hiába utaznánk el, az marad sajnos a helyén, tehát a magam részéről javaslom, hogy mindenki oltassa be magát azzal, amit adnak neki. Én oroszt kaptam. Спасибо

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, ilyen módon támogathatod működését.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben