Indul a Virágos Magyarország verseny – legyen szebb a környezetünk

by Kassay Tamás

Minőségi turizmus elképzelhetetlen rendezett környezet, szép zöldfelületek, na meg persze jó minőségű egyéb infrastruktúra, például biztonságos közutak, stabil energiaellátás, jó közbiztonság nélkül. Bár a szomszéd kertje mindig zöldebb, különösen Ausztriában, azért idehaza is sok helyünk szépen gondozott. Ezt elősegítendő, 2022-ben már a 29. alkalommal rendezik meg a Virágos Magyarország versenyt, amire június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok.

A Virágos Magyarország hazánk legnépszerűbb környezetszépítő versenye, amelyben a szakmai elismerések mellett idén is értékes nyereményekért versengenek a települések virágos parkjai, zöldellő közterületei.

virágos Magyarország környezetszépítő verseny pályázat

2022-ben a verseny visszatér az eredeti szellemiségéhez és újra 5 települési kategóriában – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – várják a pályázatokat, amelyeket személyes látogatás során értékel a szakmai zsűri.

Több mint 10 millió Ft értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló szervezetek díjai, a minisztériumi elismerések és a szponzori díjak is gazdát keresnek. Minden település elismerő oklevelet és a települési zöldfelületgazdálkodást részletesen kiértékelő szakértői véleményt kap. Az országos díjátadó mellett idén 3 területi díjkiosztóval is készülnek a szervezők.

Az idei versengés során a kategóriák településméret szerinti rugalmas kialakítása jelent könnyebbséget a pályázóknak, de az is növelheti a jelentkezési kedvet, hogy nemcsak teljes településképpel szállhatnak versenybe a közösségek, hanem ugyanígy tematikus díjat érnek a megvalósult zöldfelület-fejlesztési projektek, a környezeti nevelési vagy partnerségi programok is

2022-ben harmadik alkalommal jelentkezhetnek a határon túli magyarlakta települések is a Virágos Magyarország versenyre.

„Ebben a versenyben mindenki nyertes. A helyszínre érkező szakember csapat segít feltárni a település rejtett értékekeit és segítő javaslatot tesz azok fenntartható hasznosítására. Feltárjuk és megmutatjuk a települési jógyakorlatokat: amit jól csinálnak, azt díjazzuk, amiben kevésbé ügyesek, arra javaslatokat teszünk”[…] „Az őszinte kíváncsiság vezérel bennünket a munka során. Szeretnénk megmutatni a zöld főtereket, a virágos utcákat, a legszebb fasorokat, az óvoda- és iskolakerteket, a közösségi településszépítő programokat, valamint a legszebb tanösvényeket az egész ország nyilvánosságának!”

– foglalta össze a zsűrizés menetét Dr. Nagy Ildikó Réka, a verseny nemzeti koordinátora az MTÜ-nek.

A pályázati lehetőségről a Virágos Magyarország hivatalos weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben