vulkánkitörés Kanári-szigetekek La Palma Cumbre Vieja tűzhányó

Élő videón a vulkánkitörés a Kanári-szigeteken – evakuáció La Palma szigetén

by Kassay Tamás

Vasárnap délután kitört a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. A kitörést lávakidobódás és jelentős mennyiségű vulkáni hamu kilövellése követte – írja a metkep.hu

A szakportál azt írta, hogy az elmúlt hónapokban egyre aktívabbá vált a La Palma szigetén található Teneguía vulkán.
A legutóbb, szeptember 11-én kezdődött földrengésraj több, mint 4000 rengést okozott, elsősorban a sziget délkeleti részén, néhány kilométerre a vulkántól. A Teneguía vulkán legutóbb 1971-ben tört ki, majd csendes időszak következett, amely 2017-ben ért véget, azóta ismét fokozódik a szeizmikus aktivitás, ma pedig be is következett a hetek óta előre jósolt vulkánkitörés.

Egy helyszínen tartózkodó remek videót rögzített arról, ahogy a lávafolyam elér egy autóutat és átömlik rajta:

Másik videón távolabbról látható a Cumbre Vieja vulkán robbanása, és a természeti jelenség jellegzetességei. A láva már elérte az első házakat, de a korábban meghirdetett evakuációs terv miatt a területen tartózkodókat nem érte váratlanul az esemény, így jó eséllyel emberi élet nem került veszélybe. Jelentések egyelőre nem születtek róla.

Az evakuáció után Magyarország Kanári-szigeteki főkonzulátusa az alábbi felhívást tette közzé:

FONTOS FELHÍVÁS! Kérem szépen a La Palman élő vagy nyaraló magyarokat, hogy jelentkezzenek be a főkonzulátuson, itt a FB-on, vagy e-mailben a [email protected] címen. Ha valakinek segítségre van szüksége, esetleg kitelepítették és nincs hová mennie, szintén keressen meg, akár privát üzenetben is.

Élő videó a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigeten található Cumbre Vieja vulkánkitörés

A Reuters élő közvetítésben mutatja a geológia rajongók számára csodás felvételeket az éjjeli sötétben izzó lávafolyamról:

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben