Zuckerberg Hawaii Kauai földvásárlás ingatlan birtok terület

Zuckerberg zsebre teszi Hawaii népszerű területeit – a helyiek 1 millió aláírást gyűjtöttek a strandokat lezáró techguru ellen

by Kassay Tamás

A Facebook-alapító ismét földet vásárolt Hawaii-on. Mark Zuckerberg újabb 110 hektárnyi földdel bővítette birodalmát a hawaii Kauai szigetén, ahol a helyiek tiltakozása ellenére birtokba vett egy víztározót és egy érintetlen erdőt is magába foglaló területet. – szúrta ki az esetet a Computerworld.hu, én pedig kicsit utánanéztem és kerestem pár videót is, íme:

1400 hektár területet birtokol Zuckerberg Hawaii-on

A Metarverse virtuális világot építő, és az embereket ebbe beterelni igyekvő médiamágnás és felesége már 1400 hektár földet vásárolt a legendás üdülőhelyen. A nagyon is valóságos és nem éppen virtuális ingatlan nagy része védett mezőgazdasági és természetvédelmi terület.

A 100 millió dolláros Ko’olau Ranch 2021 novemberében, egy 17 millió dolláros tranzakció után bővült tovább, ekkor a Ka Loko víztározó és környezete került Zuckerberghez. A víztározó 2006-ban 40 napos esőzés után egy gát összeomlott, aminek következtében 7 ember meghalt. A helyiek katasztrófáért az előző tulajdonosokat okolták.

Zuckerberg gyarmatosítja Hawaii-t

Zuckerberg Hawaii Kauai földvásárlás ingatlan birtok terület
A helyiek szerint joguk van bemenni – a törvény szerint tényleg.

A helyiek ellenszeve nem újdonság, mert már 2014-ben, az első ottani villája megvásárlásakor kiverte a biztosítékot: úgy döntött, hogy falat épít a 707 hektáros birtok köré, ezzel megakadályozva a hozzáférését a helyiek és utazók által is kedvelt Pila’a Beach strandjához. Emellett 18 kocsinak helyet adó garázs monstrumot és egyéb, dekoratívnak és tájba illőnek nem mondható épületeket húzott fel a területen. Szerzői jogok miatt a képeket nem tehetem ki itt, de a linkre kattintva megnézhetők.

Zuckerberg emellett megpróbálta kiszorítani a bérlő gazdákat a földjükről, amit 3 évvel később végül feladott és a helyi lapban bocsánatot kért a kísérletéért:

Sajnálom, hogy nem szántam időt arra, hogy teljes mértékben megértsem a csendes tulajdonjogi eljárást és annak történetét, mielőtt továbblépnénk. Most, hogy jobban megértettem a problémákat, egyértelmű, hogy hibát követtünk el. A helyes út az lenne, ha leülnénk és megbeszélnénk, hogyan léphetnénk a legjobban előre. Továbbra is beszélni fogunk a különböző csoportokat képviselő közösségi vezetőkkel, köztük a hawaii őslakosokkal és a környezetvédőkkel, hogy megtaláljuk a legjobb utat.

Egyre több területet vásárol a Zuckerberg házaspár Hawaii-on

2021 áprilisában ugyanakkor további 600 hektár földet vásároltak 53 millió dollárért, így tulajdonába került a Kahu’aina Plantation és a Larsen’s Beach is. Érdekesség, hogy az általuk megbízott biztonsági csapat az ingatlan árának több mint felébe, 23 millió dollárba kerül a helyi média szerint. Hogy mennyi időre, arról nem szól a fáma.

1 millió aláírást gyűjtöttek Zuckerberg ellen Hawaii őslakosai

Biztonságiakra talán szükségük is van, mivel már több mint 1 millióan írták alá azt a petíciót, amely arra kéri a Hawaii Honvédelmi Minisztériumot, hogy “Állítsa meg Mark Zuckerberget Kauai gyarmatosításában”.

A virtuális világ soha nem lép a valóság helyébe

Jól mutatja a technológiai óriások valós világba vetett hitét az, hogy bár gőzerővel próbálják az embereket a virtuális világba terelni és virtuális eszközök fogyasztására rávenni, eközben nagyon is valóságos területeket vásárolnak fel. Szintén Hawaii trópusi szigetein terjeszkedik az Amazon alapítója, Jeff Bezos, aki 2021 novemberében 78 millió dollárért vásárolt be Maui szigetén, ahol tengeri halászati rezervátumot akar kialakítani.

Az ő esete is pikáns, ugyanis ezen a területen még a helyieknek sem engedélyezett a halászat és a kereskedelmi tevékenység. Ezen felül a szüleinek is vásárolt egy jókora ingatlant a szigeten.

Másik ismert tech-milliárdos az informatika világából az Oracle vezetője, Larry Ellison, aki mára már szinte az egész Lanai-szigetet sajátjának mondhatja.

Videón Kauai paradicsomi szigete

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben