9-32%-os áremelés a budapesti fürdőkben, de Zsigmondy kártyával nem lesz drágulás

by Kassay Tamás

A Budapest Hévizei és Gyógyfürdői meghirdette a 2023 január 2-tól érvényes fürdőbelépő árakat. A számok vizsgálata alapján elmondható, hogy helytől és jegytípustól függően 10-33% az emelés mértéke. Mielőtt nagyon felháborodnánk közös erővel, szeretném kiemelni azt a nagyon fontos tényt, hogy a Zsigmondy kártyával változatlan áron lehet látogatni a leginkább megdráguló történelmi fürdőinket.

Zsigmondy klubkártyával változatlanok a fürdőbelépők árai, ami ilyen infláció mellett ajándék

Ez a magyar lakosság felé tett gesztus az átlagos fürdőzői igények nagy részét jól lefedi, megkíméli a magyar, alkalmanként fürdőbe járó vendégeket az áremelkedéstől, míg a gyenge forint miatt a külföldiek számára egyre olcsóbbá váló, nemzetközi szinten is olcsó fürdőink árait elkezdik hozzáigazítani a piaci szinthez. Úgy gondolom, hogy ez a protekcionista politika dicséretes és megfelelő. Határozottan úgy vélem, hogy az egyszeri alkalommal Budapestre látogató, fizetőképes turisták nagyobb résszel járulhatnak hozzá a messze földön híres fürdőink fenntartásához, hogy azok a bevételek más, kisebb fürdőink fenntartásához, fejlesztéséhez is hozzájáruljanak majd.

Tudj meg mindent a Zsigmondy klubkártya igényléséről ide kattintva.

A Budapest gyógyfürdői jegyárak 2023-ban

Budapest Gyógyfürdői árak fürdőbelépő online jegyárak 2023 drágulás
Fürdős hírekkel, programokkal, véleményekkel vár a Fürdős Csoportunk, csatlakozz!

Gyorsszemlém alapján azt mondhatom, hogy a Gellért és Széchenyi fürdők árazása egységes marad és 32,9%-kal emelkedik. A hétköznapi jegyár az eddigi (hétfő-csütörtök/péntek és hétvége) 7100/8200 forintról 9400/10900 forintra emelkedik.

A Rudas fürdő hétköznap 6500 forintos belépője 8600 forintra drágul, míg a hétvégi fürdőbelépő 9200 forint helyett már 12200 forintba fog kerülni. A Rudas éjszakai fürdőzésre szóló, kizárólag online megvásárolható 9500 forintos jegye januártól 12600 forintért kapható.

A Lukács fürdő árai “csupán” nem egészen 15%-kal emelkednek, ami egészen bizonyosan kisebb, mint amekkora az infláció.

A többi, alapvetően a helyi lakosságot megcélzó fürdő árai szintén mérsékelten drágulnak. A Dandár fürdő 9%-kal kerül majd többe, hétköznap 3400, hétvégén 3500 forint lesz a beugró.

A helyi lakosság körében rendkívül népszerű és bizonyos időszakokban telt házas Paskál fürdő 15-17%-kal drágul, én ebbe némi forgalomalakító szerepet is belelátok lelki szemeimmel.

A Csillaghegyi fürdő esetében differenciált a változás, hétköznap nem emelkednek az árak, hétvégén viszont 20%-kal kerül majd többe a belépés. Lelki szemeim ebbe is belelátják a forgalom alakításának, simításának a szándékát.

A Pesterzsébeti fürdő 15-17%-kal drágul, nem sorolom fel a konkrét összegeket, mert rengeteg féle belépő van szaunavilággal meg anélkül, hétköznap és hétvégén.

Van egy fürdő, amelyik egyáltalán nem drágul, ez pedig a Palatinus fürdő, amelyet továbbra is 2900, illetve 3400 forint ellenében látogathatunk naptól függően.

A Budapest Spas bérletek árai 20-25 százalékkal drágulnak, a Zsigmondy kártyával viszont megáll az infláció

A rendszeres fürdőbe járókat leginkább nem az egyszeri belépők ára érdekli, hiszen ilyent senki nem vesz közülünk. Mi vagy bérlettel, vagy All You Can Move kártyával, vagy Zsigmondy kártyával látogatjuk a fürdőket.

Kezdem a rossz hírrel: a 100, 200, 365 alkalmas bérletek árai 20-25%-kal emelkednek. Folytatom a jó hírrel: ezzel is, ha minden alkalmat kihasznál a bérlet tulajdonosa, akkor igen méltányos áron, alkalmanként 1311 forintért léphet be mondjuk a Széchényibe, vagy a Gellértbe, amihez nem kell magyarázatot fűznöm, ennyiért nagyon jó. Ha nem tudja kihasználni az összes alkalmat, akkor is nagyjából 1400-1600 forint környékén megáll a számláló.

Figyelem! Aki 2022.12.31-ig vásárol bérletet, az még az idei árakon teheti meg és úgy 1099 forintra is kihozhatja egy alkalom árát.

A Zsigmondy kártyát évente 5000 forintért kiváltó fürdőzők számára megáll az infláció, konkrétan 0% lesz, ugyanis továbbra is 3500 forintért látogathatják a történelmi fürdőink bármelyikét, legfeljebb 4 óra időtartamra, naponta 1-szer.

Ez azoknak jó lehetőség, akik évente több alkalommal, de nem heti rendszerességgel járnak fürdőbe. Aki hetente 2-szer elmegy, jobban jár a 100 alkalmas Budapest Spas bérlettel, mert azzal már 2500 forint környékén is ki lehet hozni egy fürdőzést. Azok, akik december 31-ig vásárolják meg bármelyik bérletet, a következő 1 évben még a jelenlegi árakon fürdőzhetnek, szóval irány a pénztár!

18-szorosára drágult a földgáz a BGYH számára 1 év alatt

A rezsiköltségek drasztikus mértékben emelkedtek a BGYH számára. Sokan nem tudják, de a 2021-ben köbméterenként fizetett 74 forintos ár 2022-ben már 205,6 forintra ugrott. A 2022 október elsejével induló új gázévben pedig már több mint 1300 forintot kell fizetnie a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-nek minden köbméter földgázért. A 2021-es évhez viszonyítva 18-szoros a drágulást kell kigazdálkodnia a BGYH-nak.

Az elektromos energia ára ehhez képest baráti, csupán a 3,5-szeresére növekszik a fürdők számára.

Fürdős hírekkel, programokkal, véleményekkel vár a Fürdős Csoportunk, csatlakozz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben