A budapesti fürdőkben áremelés várható – véleménycikk

by Kassay Tamás
budapesti fürdők áremelés 2022 BGYH

Más megvilágításba helyezem a többi portálon “drasztikus”, “komoly”, “jelentős” jelzőkkel illetett áremelési tervet, amelyet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére benyújtott üzleti terve alapján írt meg a Napi.hu. Manapság divat rettenetesen felháborodni és klikkvadász címeket adni, ebben a Spabook nem kíván részt venni, viszont jogos kritikákat mindig meg fog fogalmazni. Lássuk, miről is van szó!

Differenciált áremelés a Budapest Gyógyfürdőinél

A tervezet alapján nem egységes, hanem differenciált áremelés lesz. Azokban a fürdőkben, amelyeket tipikusan mi budapestiek, helyiként, rendszeresen látogatunk, ott 8,7 százalékkal emelik a belépők árát, míg azokban a fürdőkben, ahol többnyire turisták vannak, ott 20 százalékos áremelés várható. A BGYH azt mondja és egyetértek velük, hogy még ezután az emelés után is 30 százalékkal olcsóbbak maradnak ezek a világhírű fürdők, mint a nemzetközi átlag, hasonló színvonalú és jelentőségű fürdőiben. Bizony, a forint 12 év alatt 37%-ot veszített értékéből az euróval szemben. Értem, hogy a boltban a tejet forintban vesszük és nem tűnik fel minden nap, de valójában most ért utol bennünket a gyenge forint illuzórikus hazugsága.

Nagyon egyetértek azzal, hogy a külföldiektől sokkal több pénzt szedjünk be, mert alapból 3-4-szer magasabb fizetésük van, és nem mellesleg a forint gyengülésével nekik évről évre olcsóbb volt a belépő is. Sajnálatos eset, hogy mi pedig úgy érezzük, többe kerül, pedig valójában a fizetésünket felejtik el megemelni a kedves főnökeink. Örökké viszont ezt nem lehet fenntartani, jól látszik ez a BGYH-nál is. A fürdők nem arról híresek, hogy túlfizetnék a dolgozókat, és komolyan kérdezem:

bármelyikünk hogyan várhatna el jó fürdőélményt, ha a személyzet bére nem emelkedik? Azt pedig másból nem lehet fedezni, mint a belépőkből. És akkor a triplájára emelkedő energiaárakról, vagy az elszabaduló, 7% feletti inflációról még nem is beszéltünk.

A BGYH tehát a fentieknek megfelelően, korrektül a rezsiköltségek elszállásával és a bérköltség növekedésével indokolta a lépést. A magyar vendégek viszont több  kedvezményt is igénybe vehetnek 2022-ben. Például, a cikk végén megírom hogyan lehet alkalmanként 463 forintért fürdőbe járni, de előbb azokhoz szólok, akik a nemzetközi turizmusban érintett fürdőinket látogatják. Javaslom, hogy váltsák ki a Zsigmondy klubkártyát, amivel így olcsóbban lehet bemenni a Széchenyibe, Gellértbe, Rudasba, mint szinte bármelyik másikba. Szerintem ez elég korrekt ajánlat. Persze sok kritikus szokta mondani, hogy de ez csak 4 órás tartózkodást tesz lehetővé, én azt gondolom, hogy a nagy többségünk nem szokott 4 óránál többet bent lenni. Én még 3-at sem.

Ezen a ponton amúgy javaslom a BGYH-nak megfontolásra, hogy törölje el ezt a 4 órás korlátot, mert valóban a többség úgysem használná ki, esetleg mondjuk 5 órát a 15%-uk, viszont remek vitaalapot ad és kellően el lehet vele riasztani az érdeklődőket.

Így alakult a Budapest Gyógyfürdői helyzete a válságban

A BGYH értékesítésből származó árbevétele 2019-ben 18,4 milliárd forint volt, az adózott eredmény pedig a 4 milliárd forinthoz közelített, ami azt jelentette, hogy azon igen kevés közcég, amelyik nem adóforintokból él, hanem a piacról és végeredményben a profitját visszaadja az adófizetőknek azzal, hogy a tulajdonos, Budapest főváros egyenlegét, és / vagy értékét növeli. Picit olyan ez, mint társasházban a közös költség. Nem repül ki az ablakon, benne marad a ház értékében.

A koronavírus-járvány viszont agyonverte a szektort, a bevétel, 2020-ban a 6 milliárd forintot sem érte el, a veszteség meghaladta a 3 milliárd forintot. Teljesen érthető, mi mást lehetett volna tenni, ha tilos fürdőbe menni, ha meg elbocsátották volna az összes dolgozót, akkor az lett volna a sajtó baja. A gyászos év után, amit nyugodtan nevezhetünk vis maiornak, 2021-ben némileg magasabb, 6,5 milliárd forintos árbevétel mellett már egy fokkal kisebb, de még jelentős, 1,3 milliárdos veszteség termelődött.

A 2021-es év jobban sikerült, mint a 2020-as, annak ellenére, hogy 4 hónapig zárva voltunk. A nettó árbevételünk így is több mint fél milliárd forinttal nőtt. A várható eredményünk 818 millió forinttal jobb, mint az eredeti üzleti tervben volt, ennek alapvetően az az oka, hogy az év utolsó 2-3 hónapja jelentősen javult, volt sok olyan napunk ekkor, amely megközelítette a 2019-es békeidőbeli szintet

– nyilatkozta Szűts Ildikó vezérigazgató a napi-nak.

2022-ben az előző évi vendégszám megduplázásában bízik a BGYH. A magam részéről hozzájárulok rendesen, idén heti 2x voltam eddig átlagban.

Akár 460 forintért is van belépő budapesti fürdőkbe – All You Can Move Sportpass – “travel hack”

A fürdők közül van több is, amit már az “L” csomagos AYCM kártyával igénybe lehet venni. A Paskál az L-es csomaggal hétköznaponként 9:00-14:00-ig, hétvégente: 8:00-14:00-ig, az XL csomagtól pedig bármikor használható, alkalmanként 2 órára. Én L-nél nagyobbra nem fizetek elő, ezért jó hír, hogy a Palatinus, a Csillaghegyi és a Pesterzsébeti fürdők is fogadnak L-es előfizetéssel, amivel lényegében havonta 13900 forint befizetésével naponta 1-szer be lehet menni. Ez azt jelenti, hogy ha csak heti 2-szer jár valaki, akkor 1737 forint 1 alkalom, ha minden nap, akkor pedig akár 460 forintból is kijöhet. Nyilván nem sok ilyen ember van, de az elméleti lehetőség adott.

Az is tény, hogy ezzel a sportkártyával nem a teljes fürdőt, hanem tipikusan az úszómedencét és a hozzá kapcsolódó egyéb medencéket, illetve a vele egy zónában lévő szaunákat lehet használni, illetve több helyen 2 órás időkorlát van. Ha valaki gyakran jár, szerintem a 2 órába bele lehet férni, ha pedig kicsit túlcsúszik az ember, akkor valamennyit ráfizet még kilépéskor, szóval szerintem ez elég jó ajánlat.

Érdekelnek a fürdős és wellness hírek? Akkor gyógyfürdős csoportunk Neked szól! Élménybeszámolók mellett szakmai háttérről is találsz infókat, valamint eseményekről is értesülhetsz. Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos tartalmakat tehessek közzé.