budapesti fürdők áremelés 2022 BGYH

A budapesti fürdőkben áremelés várható – véleménycikk

by Kassay Tamás

Más megvilágításba helyezem a többi portálon „drasztikus”, „komoly”, „jelentős” jelzőkkel illetett áremelési tervet, amelyet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére benyújtott üzleti terve alapján írt meg a Napi.hu. Manapság divat rettenetesen felháborodni és klikkvadász címeket adni, ebben a Spabook nem kíván részt venni, viszont jogos kritikákat mindig meg fog fogalmazni. Lássuk, miről is van szó!

Differenciált áremelés a Budapest Gyógyfürdőinél

A tervezet alapján nem egységes, hanem differenciált áremelés lesz. Azokban a fürdőkben, amelyeket tipikusan mi budapestiek, helyiként, rendszeresen látogatunk, ott 8,7 százalékkal emelik a belépők árát, míg azokban a fürdőkben, ahol többnyire turisták vannak, ott 20 százalékos áremelés várható. A BGYH azt mondja és egyetértek velük, hogy még ezután az emelés után is 30 százalékkal olcsóbbak maradnak ezek a világhírű fürdők, mint a nemzetközi átlag, hasonló színvonalú és jelentőségű fürdőiben. Bizony, a forint 12 év alatt 37%-ot veszített értékéből az euróval szemben. Értem, hogy a boltban a tejet forintban vesszük és nem tűnik fel minden nap, de valójában most ért utol bennünket a gyenge forint illuzórikus hazugsága.

Nagyon egyetértek azzal, hogy a külföldiektől sokkal több pénzt szedjünk be, mert alapból 3-4-szer magasabb fizetésük van, és nem mellesleg a forint gyengülésével nekik évről évre olcsóbb volt a belépő is. Sajnálatos eset, hogy mi pedig úgy érezzük, többe kerül, pedig valójában a fizetésünket felejtik el megemelni a kedves főnökeink. Örökké viszont ezt nem lehet fenntartani, jól látszik ez a BGYH-nál is. A fürdők nem arról híresek, hogy túlfizetnék a dolgozókat, és komolyan kérdezem:

bármelyikünk hogyan várhatna el jó fürdőélményt, ha a személyzet bére nem emelkedik? Azt pedig másból nem lehet fedezni, mint a belépőkből. És akkor a triplájára emelkedő energiaárakról, vagy az elszabaduló, 7% feletti inflációról még nem is beszéltünk.

A BGYH tehát a fentieknek megfelelően, korrektül a rezsiköltségek elszállásával és a bérköltség növekedésével indokolta a lépést. A magyar vendégek viszont több  kedvezményt is igénybe vehetnek 2022-ben. Például, a cikk végén megírom hogyan lehet alkalmanként 463 forintért fürdőbe járni, de előbb azokhoz szólok, akik a nemzetközi turizmusban érintett fürdőinket látogatják. Javaslom, hogy váltsák ki a Zsigmondy klubkártyát, amivel így olcsóbban lehet bemenni a Széchenyibe, Gellértbe, Rudasba, mint szinte bármelyik másikba. Szerintem ez elég korrekt ajánlat. Persze sok kritikus szokta mondani, hogy de ez csak 4 órás tartózkodást tesz lehetővé, én azt gondolom, hogy a nagy többségünk nem szokott 4 óránál többet bent lenni. Én még 3-at sem.

Ezen a ponton amúgy javaslom a BGYH-nak megfontolásra, hogy törölje el ezt a 4 órás korlátot, mert valóban a többség úgysem használná ki, esetleg mondjuk 5 órát a 15%-uk, viszont remek vitaalapot ad és kellően el lehet vele riasztani az érdeklődőket.

Így alakult a Budapest Gyógyfürdői helyzete a válságban

A BGYH értékesítésből származó árbevétele 2019-ben 18,4 milliárd forint volt, az adózott eredmény pedig a 4 milliárd forinthoz közelített, ami azt jelentette, hogy azon igen kevés közcég, amelyik nem adóforintokból él, hanem a piacról és végeredményben a profitját visszaadja az adófizetőknek azzal, hogy a tulajdonos, Budapest főváros egyenlegét, és / vagy értékét növeli. Picit olyan ez, mint társasházban a közös költség. Nem repül ki az ablakon, benne marad a ház értékében.

A koronavírus-járvány viszont agyonverte a szektort, a bevétel, 2020-ban a 6 milliárd forintot sem érte el, a veszteség meghaladta a 3 milliárd forintot. Teljesen érthető, mi mást lehetett volna tenni, ha tilos fürdőbe menni, ha meg elbocsátották volna az összes dolgozót, akkor az lett volna a sajtó baja. A gyászos év után, amit nyugodtan nevezhetünk vis maiornak, 2021-ben némileg magasabb, 6,5 milliárd forintos árbevétel mellett már egy fokkal kisebb, de még jelentős, 1,3 milliárdos veszteség termelődött.

A 2021-es év jobban sikerült, mint a 2020-as, annak ellenére, hogy 4 hónapig zárva voltunk. A nettó árbevételünk így is több mint fél milliárd forinttal nőtt. A várható eredményünk 818 millió forinttal jobb, mint az eredeti üzleti tervben volt, ennek alapvetően az az oka, hogy az év utolsó 2-3 hónapja jelentősen javult, volt sok olyan napunk ekkor, amely megközelítette a 2019-es békeidőbeli szintet

– nyilatkozta Szűts Ildikó vezérigazgató a napi-nak.

2022-ben az előző évi vendégszám megduplázásában bízik a BGYH. A magam részéről hozzájárulok rendesen, idén heti 2x voltam eddig átlagban.

Akár 460 forintért is van belépő budapesti fürdőkbe – All You Can Move Sportpass – „travel hack”

A fürdők közül van több is, amit már az „L” csomagos AYCM kártyával igénybe lehet venni. A Paskál az L-es csomaggal hétköznaponként 9:00-14:00-ig, hétvégente: 8:00-14:00-ig, az XL csomagtól pedig bármikor használható, alkalmanként 2 órára. Én L-nél nagyobbra nem fizetek elő, ezért jó hír, hogy a Palatinus, a Csillaghegyi és a Pesterzsébeti fürdők is fogadnak L-es előfizetéssel, amivel lényegében havonta 13900 forint befizetésével naponta 1-szer be lehet menni. Ez azt jelenti, hogy ha csak heti 2-szer jár valaki, akkor 1737 forint 1 alkalom, ha minden nap, akkor pedig akár 460 forintból is kijöhet. Nyilván nem sok ilyen ember van, de az elméleti lehetőség adott.

Az is tény, hogy ezzel a sportkártyával nem a teljes fürdőt, hanem tipikusan az úszómedencét és a hozzá kapcsolódó egyéb medencéket, illetve a vele egy zónában lévő szaunákat lehet használni, illetve több helyen 2 órás időkorlát van. Ha valaki gyakran jár, szerintem a 2 órába bele lehet férni, ha pedig kicsit túlcsúszik az ember, akkor valamennyit ráfizet még kilépéskor, szóval szerintem ez elég jó ajánlat.

Érdekelnek a fürdős és wellness hírek? Akkor gyógyfürdős csoportunk Neked szól! Élménybeszámolók mellett szakmai háttérről is találsz infókat, valamint eseményekről is értesülhetsz. Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben