szentesi gyógyfürdő gyógyhely

Gyógyhely minősítést kapott az egyik Dél-alföldi gyógyfürdő

by Kassay Tamás

Gyógyhellyé minősítette a szentesi gyógyfürdőt és környékét az országos hatáskörrel bíró fővárosi kormányhivatal – írta meg a Travelo. A gyógyhelyminősítést azon települések képviselőtestületei kezdeményezhetik, ahol valamilyen természetes gyógytényező található. A szentesivel együtt már 40 gyógyhely található Magyarországon.

A Szentesi Gyógyfürdő gyógyhely minősítést kapott.

Szentes vidéke Magyarország legnagyobb, Európa legsűrűbb geotermikus mezője, a város területén összesen 32 termálkút üzemel. A kiemelt termálvizek alkáli hidrogén-karbonátos ásványvizek, esetenként jelentős fluoridion és metakovasav tartalommal. A kutak talpmélysége 1593 és 3250 méter között váltakozik, valamennyi kút hőfoka 60 oC feletti, 23 kút vize 90 oC feletti kifolyási vízhőfokú. A számtalan kút között található minősített gyógyvizet adó forrás is, és sok olyan, melyek ugyan nem minősített vizek, de tartalmaznak a gyógyvizekben megtalálható, értékes ásványi sókat.

Szentes egyetlen gyógyvízzé minősített hévízkútja, a Kórház I. biztosítja a termál- ill. gyógyvizet. Ez a kút a város első, 1957-ben fúrt kútja, 1735 méter mély, vízének hőfoka 71oC. A Termál Gyógyfürdő a törökfürdőkre emlékeztet, a budapesti Népstadion tervezője, Dávid Károly tervei alapján épült 1962-ben.

A szentesi gyógyfürdő 1962-ben épült Dávid Károly tervei alapján. Területén 6, eltérő hőmérsékletű medence működik.

A szentesi fürdőben sok egyéb mellett olyan betegségek kezelhetők, mint anyagcserezavar, a csontrendszer betegségei, emésztőrendszeri és epebántalmak, mozgásszervi problémák, reuma, súlyfelesleg, testi, szellemi kimerültség vagy éppen a változókori tünetcsoport.

A víz alkáli hidrogén-karbonátos, fluoridos meleg víz, ízületi, mozgásszervi és krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas. Különböző vízi és elektroterápiás kezelések mellett egy 15 ágyas nappali kórház is működik a gyógyfürdőben. Nyitott udvari gyógymedencéje télen fedett, a belső “török” kupola alatt pedig öt különböző hőmérsékletű medence működik. A kupola nagymedencéjének vízhőfoka 35oC, négy kismedencéje más-más hőmérsékletű. Az épületben akadálymentesítés van.

Magyarországon mindössze 40 gyógyhely van.

A szentesivel együtt már 40 gyógyhely található Magyarország 39 településén. Sárváron 2 ilyen gyógyhely is van: a gyógyfürdő és környéke mellett az arborétum is megszerezte a címet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben