Ész megáll: betiltották a dögönyözőket a gyógymedencékben

by Polisor Bettina

Tavaly év végén számoltunk be róla, hogy a közhasznú fürdők létesítését és üzemeltetését, valamint a gyógyhelyeket érintően két új Kormány rendelet került kihirdetésre. Az 509/2023. Korm. rendeletbe foglalt, a fürdőzők számára is szembetűnő változást eredményező új szabályok március 20-án hatályba léptek – írja a Termál Online.

Forgatás alól felmentett medencében kizárólag olyan élményelem üzemeltethető, amelynek hatása csak a vízfelszín alatt érezhető

Szól a hatályos rendelet szövege. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a hagyományos töltő-ürítő rendszert megtartó medencék esetében bizonyos élményelemek üzemeltetését meg kell szüntetni.

Az új szabályok életbe lépését követően a karcagi Akácliget Gyógy- és Strandfürdő bejelentette, hogy az I-es és II-es gyógymedencéjük vízfelszín feletti élményelemei (mint a nyakzuhany és a dögönyöző) nem üzemeltethetők, ezért ezeknek az élményelemeknek a működtetését felfüggesztik, míg az orosházi Gyopárosfürdő azt közölte, hogy a „kacsás” medencében nem használhatják tovább a vízköpőket a vendégek.

gyógymedence dögönyöző tiltás
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Spabook-vélemény: egy EU-s irányelvnek köszönhetően már régebb óta megfigyelhető az az irány a fürdők világában, hogy egyre több vízforgatós medence létesül, és ritkulnak a töltő-ürítős medencék. Ennek hála sok helyen tovább élvezhetjük a vízköpők masszírozó hatását, viszont a gyógyvizek 100%-os hatását biztosító töltő-ürítős medencék esetében szomorú, es valójában érthetetlen hiányt okoz a tiltás. A járvány ideje alatt még érthető is lett volna az intézkedés, jelenleg viszont értetlenül állunk a már nem működő dögönyözők alatt.

Érdekelnek a gyógyfürdős témák? Akkor ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők csoportot. Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához, és ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt a Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben