Gyulai japánkert

Új attrakció a fürdővárosban: megnyílt a gyulai japánkert

by Kassay Tamás

Új attrakcióval gazdagodott a legendás fürdőváros, Gyula. Ezúttal nem új medence, hanem annál sokkal zöldebb, egyedibb dolog várja a látogatókat, ez pedig nem más, mint a gyulai Japánkert.

Elvarázsolt világ: Japánkert Gyula

Gyulai japánkert
Érdekelnek a gyógyfürdős témák? Ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők, turizmus témákban az Utazás Hírek csoportot

A csodaszép park átadásakor Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete a 2 országot összekötő kapocsnak nevezte a kertet, amiről Bartóki László, a gyulai Japánkert Barátok Köre Egyesület elnöke mesél nekünk néhány szót:

A kert tervezője Dani Zoltán szentendrei kertépítő mérnök, aki tanulmányait jórészt Japánban folytatta. A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár 1500 m2-es kertjét alakítottuk át japánkertté egy Uniós pályázat keretében. A kert elegyíti a sétáló kertek és száraz kertek tulajdonságait. Az elkészült japánkertben a csobogótól, illetve kis tóból elfolyó patakot egy fehér kavicsos száraz patak jelképezi, amely ketté válva körülölel egy szigetet, majd halad tovább az Élővíz-csatorna felé.

A kertet szürke kavicsos sétányon lehet körbejárni, gránit hidak, kőlámpások, padok gazdagítják a látványt. Japán díszcseresznye fák, japán juharok, különféle cserjék lettek még telepítve, valamint jelentős számú bambusz adja a hátteret a szomszédos ház felé. A kert most született, a következő években reményeink szerint sokat fog szépülni, fejlődni.

Andor Albel, a regionális turisztika korábbi vezetője, jelenleg is aktív turisztikai szakértő reményét fejezte ki a város egyik Facebook csoportjában, hogy a jövő ajándéka lesz, ha a Japánkert majd szinergiában együtt él az Öreg Körössel.

Mi is az a japánkert?

A japánkerteknek 2 típusa van, a 1. tsuki-yama azaz hegyvidéki, fő motívuma a vízesés és a tó 2. hira-niwa azaz síkvidéki, alapformáját a kövek elrendezése határozza meg. A helyi adottságoknak megfelelően itt a 2. verzió valósult meg.

Közös minden típusban a víz, ami elengedhetetlen része a japánkertnek és általában kút, vagy folyóka formájában jelenik meg benne. A gyulai japánkert tervezője ez utóbbit választotta ki a síkvidéki kert adottságainak megfelelően.

Mindkét típusú japánkert kialakítása lehet:

  • shin – „igazi”, részletgazdag, szigorú formai előírásoknak eleget tevő;
  • gyo – „egyszerű”, szabadabban kezelt, kevésbé részletgazdag;
  • so – „vázlatos”, leegyszerűsített, szabad kialakítású kert.

Ezek közül az utóbbi valósult meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtár udvarán, amely kaphatna egy új és emelkedett funkciót a későbbiekben.

Precíz utazós és turizmus szakmai hírek várnak minden nap az Utazás Hírek csoportban, csatlakozz hozzánk!
Érdekelnek a gyógyfürdős témák? Ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők csoportot.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben