Lezárták a Holdfény szabadstrandot, felháborodtak a lakók, akik 50000 forintos bírságot kaphatnak, ha fürdőznek

by Waterfan

Gárdonyban hatalmas felzúdulást okozott, hogy lezárták a Holdfény sétány szabadstrandját a Velencei-tó partján, ami évtizedek óta a családosok kedvelt strandoló helye. „Tájékoztatás a Holdfény sétány előtti partszakaszról” – áll Gárdony Város Önkormányzatának Facebook-posztjában, amelyet a felháborodott emberek megnyugtatására adott ki, egyúttal akár 70 ezer forintos bírságot is kilátásba helyezve azok számára, akik mégis vízbe szeretnének menni és ezt a nyár folyamán egynél többször megteszik.

A közlemény ellenkező hatást váltott ki és olaj volt a tűzre a megjelent kommentek alapján, amelyek között volt, aki egyenesen vérlázítónak nevezte a magyarázat helyett valójában inkább magyarázkodás jellegű indoklást.

A teljes szöveget változtatás nélkül közöljük, utána pedig tisztázunk néhány pontot. Kifejezetten jelzem, hogy ez az oldal nem foglalkozik pártpolitikával, tisztán turizmus szakmai szempontok alapján tájékoztat eseményekről, illetve nyilvánít véleményt. Minden, ami jó, azt elismerjük (ahogy számtalan MTÜ kommunikációt is publikálunk) és minden, ami fejlesztésre, avagy korrekcióra szorul, azt kifejezetten jelezzük. Tesszük mindezt azért, hogy Magyarország megérdemelt helyére kerüljön – minél előbb, az élvonalba.

Érdekelnek a fürdős és wellness hírek? Akkor gyógyfürdős csoportunk Neked szól! Ha szívesen olvasol turizmus híreket, akkor vár a Turizmus hírek csoport.

Tájékoztatás a Holdfény sétány előtti partszakaszról

Az állami beruházásban megvalósult évek óta tartó partfalfelújítás nemrég befejeződött, melynek nyomán városunkban és a többi Velencei-tavi településen is megújult tóparti környezetben fogadhatjuk az idelátogató vendégeket.

A projekt érintette Gárdonyban a Nautis Szálló és a Sirály Strand (volt Sport Beach) közötti területet is, amely a munkálatok nyomán szintén újjáépítésre került, az itt levő volt hajókikötő mólója gyönyörű fa borítást kapott. A munkálatokon túlmenően önkormányzatunk a padok lefestésével, a padok alatt térkő burkolat készítésével szintén hozzájárult a partszakasz rekonstrukciójához.

A mólón kialakítani tervezett kis színpad, valamint az itt található kerékpárút és gyalogos sétány, valamint játszótér együttese révén egy gyönyörű természeti környezet fog itt létrejönni, amely városuk egyik büszkesége és a tópart gyöngyszeme lehet.

A szóban forgó partszakasz a felújítást megelőzően évek óta vonzó volt a fürdőzők körében, nyaranta hétvégenként nagyon sokan strandoltak itt, annak ellenére, hogy ez a terület soha nem volt kijelölt fürdőhely. Néhány évvel ezelőtt az önkormányzat felkérése alapján a népegészségügyi hatóság megvizsgálta a fürdőhely kijelölésének jogszabályban előírt feltételeit, amelyek azonban nem voltak biztosíthatóak a terület adottságai miatt. Ráadásul az itt keresztülhaladó kerékpárút folyamatosan balesetveszélyes helyzetet jelentett a strandolók, különösen a területet előszeretettel látogató kisgyermekes családok számára.

A strandolók körében gyakori volt az önkormányzat irányába is megnyilvánuló elégedetlenség, a szükséges feltételek hiánya, az éppen általuk felhalmozott szemét elhelyezési problémái miatt, ennek ellenére egy-egy meleg nyári hétvégén százak fordultak meg itt.

Az elmúlt nyáron is sok problémát okozott már az, hogy a partfal-felújítási munkát végző kivitelező cég által elhelyezett, vízbejutást gátló kordonokat az itt fürdőzni vágyók szétbontották, és folyamatosan bementek a vízbe.

Tekintettel arra, hogy a partfalfelújítás befejeződött és ez a terület nem kijelölt fürdőhely, az idegenforgalmi szezon közeledtével az önkormányzat részéről intézkedtünk arról, hogy a fenti Holdfény sétány előtti partszakaszon május utolsó hétvégéjére elhelyezésre kerüljenek a fürdési tilalomra vonatkozó figyelmeztető táblák.

A fürdési tilalom betartását a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelete és a Gárdonyi Rendőrkapitányság folyamatosan ellenőrizni és szankcionálni fogja. A szezon folyamán rendszeresen fogunk ezen területre koncentrálva közös járőrszolgálatot tartani a két szervezet munkatársainak közreműködésével.

A „tiltott fürdőzés” szabálysértési tényállásnak minősül, melynek elkövetése miatt 5.000,- Ft-tól – 50.000,- Ft-ig 6 hónapon belüli ismételt elkövetés esetén 70.000,- Ft-ig terjedő helyszíni bírság szabható ki. A helyszíni bírság megfizetésének elmulasztása esetén szabálysértési eljárás megindítására kerül sor.

Célunk természetesen nem a bírságolás, hanem az, hogy itt megszüntessük a fürdőzést, hiszen a vízpart ezen részének teljesen más a funkciója és a strandolás biztonságos körülményei sem biztosítottak. (pontosan mi a funkciója? – a szerk.)

Városunk lakosságát, a nyaralótulajdonosokat, valamint az ideérkező fürdőzőket természetesen továbbra is szeretettel várjuk a közeli Sirály Strandon, a térítésmentesen igénybe vehető Panoráma Partszakaszon, illetve Tini Strandon, továbbá a város egyéb strandjain.

Gárdony városában lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező személyek, valamint a strandkártyával rendelkező nyaralótulajdonosok, a Képviselő-testület rendeletében biztosított kedvezmények igénybevételével kereshetik fel a fizetős fürdőhelyeket. Strandjaink rendkívül kedvezményes bérlet megvásárlásának lehetőségével is várják a fürdőzőket. Ezeken a fürdőhelyeken valamennyi feltétel biztosított Kedves Vendégeink számára a gondtalan fürdőzéshez és kikapcsolódáshoz

Jankovics Zoltánné
jegyző

A gárdonyi nyaralótulajdonosok véleménye

A helyiek szerint a fenti közlemény nem magyarázat, hanem magyarázkodás, mert a feltételek biztosítása az önkormányzat feladata lett volna, a szemét gyűjtését és elszállítását minden bizonnyal meg lehetett volna oldani, például. A másik teljesen jogos kritika, hogy a kerékpárút épült később és nem a strand, tehát a bicikliútra hivatkozással lezárni a strandot abszurdnak tűnik.

Itt kötelességem megjegyezni, hogy az Önkormányzat teljesen joggal gondolta úgy, hogy tennie kell valamit, mert állításuk szerint sok panasz érkezett hozzájuk balesetveszélyes helyzetekről. Ki tehet erről? Nehezen hiszem el, hogy ne tudnának a fürdőzők és a bringások békességben meglenni egymás mellett, ha kellő odafigyeléssel és jószándékkal állnának egymáshoz és a helyzethez. Most addig panaszkodott az egyik fél, hogy született egy éppen ellentétes megoldás, mint amit szerettek volna. Szomorú, na. Most pedig, lássunk pár kommentet is, amiket a közlemény alatt hagytak az érintettek:

33 évem alatt ott töltöttem a nyaraimat nagyszüleim nyaralójában. A legbiztonságosabb strand volt. Különösen a víz mélyülését figyelembe véve. Mióta gyerekeim vannak, szintén itt strandoltunk,a kiépített gyerek homokozó körül. Emberi ésszel felfoghatatlan ami itt történik!! Azért mert utólag megépült egy amúgy máshogy is kivitelezhető kerékpáros szakasz, azért sok embertől elveszik a lehetőséget a „nyaralástól”! No komment! Azért egy részletes tanulmányt elolvasnék az ott leselkedő veszélyekről, és arról, hogy ha ennyire veszélyes, hogy adtak engedélyt anno a gyermek részleg kivitelezésére! Az is felfoghatatlan volt, hogy a csónak tulajdonosok nem tehetik le csónakjaikat! Értem én, hogy fontos a design és a menő partszakasz, de kinek ha nem lehet használni?! 

Közel 90 éve van nyaralónk itt.A dédszüleim,nagyszüleim,én és most a gyerekeink is itt fürödtek,játszottak… nagyon szomorú!

Felháborító! A kisgyerekektől elveszik a homokozás, pancsolás lehetőségét. A bicikliút lehet , hogy veszélyes, de a strand népszerű volt és előbb ott volt, mint a bicikliút! A bicikliutat óriási hiba volt a strandon át vezetni! Már akkor lehetett tudni, hogy valami készül! Ez az egész óriási kiszúrás a lakosokkal és a nyaraló tulajdonosokkal! Tiltakozunk! Rendesen fizetjük az ingatlanadót és mit kapunk cserébe? És mik azok a körülmények, amik miatt nem minősíthető ez a terület szabadstrandnak? Erről semmit sem mondanak. A szemetelés? Az 2 – 3 kuka tényleg nem elég egy forgalmas hétvégén és a fürdőzőkben meg van a jóindulat, mert nem dobálják el a szemetet, megpróbálják berakni abba a pár kukába. Az önkormányzat nem tudott volna több kukát kirakni és megoldani a szemét elszállítását? Vagy nem akarta? Erre nem volt pénz? De a parkolási díj beszedésére volt emberük! Szégyenletes!

41 éve van nyaralónk, és ez a partszakasz mindig is szabadstrandként funkcionált! Döbbenet hogy mindent tönkre tesznek. Mint adófizető, és nyaralótulajdonos azért sétáljak, és túrázzak át egy olyan strandra ahol fizetni kell, amit szintén az Önkormányzat tart fent. Hát pont nem fogok. A tó és vízpart MINDENKIÉ!!!

„a vízpart ezen részének teljesen más a funkciója és a strandolás biztonságos körülményei sem biztosítottak.” Tessék elárulni Jegyző Asszony, mi az a teljesen más funkció , valamint kinek a feladata lenne megteremteni a biztonságos strandolás körülményeit? Vagy pl. a bicikliút az előbb itt volt , mint a Velencei-tó?

Holdfény szabadstrand Gárdony Velencei-tó
fotó: strand.hu

A Holdfény sétány hivatalos meghatározása: Nyitott partszakasz és nem szabadstrand. Elméletileg ilyen helyeken nem lehet fürdeni, mert nincs ingyenes WC, elsősegély nyújtó hely és vízimentő, valamint nem kell vízmintát venni. Ugyanakkor a szomszédos, engedélyezett strandhoz képest nem lehet eltérő a víz minősége.

Spabook részről egyáltalán nem értünk egyet semmilyen tiltással, sem itt, sem máshol. Angliában szokás az, hogy betiltják az adj király katonát nevű, saját nemzeti játékukat, mondván az balesetveszélyes. Érdekes, mi túléltük a suliban. Az embereknek meg kell hagyni a felelősséget, hogy képesek legyenek strandolás közben a pokrócukat nem a bicikliútra leteríteni és életben maradni. Aki erre nem képes és megsérül, majd legközelebb már jobban fog figyelni és utána nem sérül meg többet. Semmilyen ésszerű ok nincsen arra, hogy minden négyzetméterre szabályokat és korlátozásokat gyártsunk szerte az országban.

Érdekelnek a fürdős és wellness hírek? Akkor gyógyfürdős csoportunk Neked szól! Élménybeszámolók mellett szakmai háttérről is találsz infókat, valamint eseményekről is értesülhetsz. Ha szívesen olvasol turizmus híreket, akkor vár a Turizmus hírek csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben