Illegálisan kialakított strandok miatt tartóztattak le 22 vállalkozót

by Kassay Tamás

Tömeges letartóztatásba torkollt, hogy razziák során az ellenőrök olyan nyugágyakat és napernyőket találtak, amelyek nem rendelkeztek engedéllyel, vagy a partvonaltól 5 méteren belül voltak, illetve olyan helyeket használtak, amelyek a régészeti védelemre vonatkozó jogszabályok hatálya alá tartoznak.

A rendőrség 22 embert tartóztatott le a strandok közterület-foglalására vonatkozó szabályok megsértése miatt Mykonoson, Pároszon és Rodoszon végrehajtott razziák során.

Bár számos hasonló esetről tudunk a Balatonon, ahol biztosítani kellene a közterület zavartalan használatát és a vízparthoz való szabad hozzáférést mindenki számára, ennek ellenére illegális eszközökkel sajátítják ki a területeket leleményesnek nem nevezhető anyaszomorító vállalkozók:

Mindeközben a görögök nem viccelnek:

Rodoszon letartóztattak egy üzletvezetőt, aki 136 napernyőt és 272 napozóágyat állított fel, néhányat a partvonaltól 5 méteren belül, ami megakadályozta, hogy a lakosság szabadon hozzáférjen a tengerhez.

Az ellenőrök azt is megállapították, hogy 220 asztalt és széket, valamint rögzített fa szerkezeteket is elhelyeztek a területen a szükséges engedélyek és az illetékes régészeti igazgatóság jóváhagyása nélkül.

illegális strand letartóztatás Görögország
Szeretettel vár a fürdős, strandolós csoportunk!

Mykonoson egy cég képviselőjét és 17 másik személyt tartóztattak le, amiért egy 380 négyzetméteres fém platform engedély nélküli felállításán dolgoztak egy strandon.

Egy üzletvezetőt is letartóztattak azzal a gyanúval, hogy engedély nélkül helyezett el 16 napernyőt, amelyek alatt egyenként 4 nyugágyat helyezett el.

Pároszon letartóztattak egy üzlettulajdonost, aki 206 darab nyugágyat és napernyőt helyezett el engedély nélkül egy strandon, valamint egy turistaszállás vezetőjét, aki 12 napernyőt, 24 napozóágyat, valamint egy 5 méter hosszú kerítést és egy fából készült pavilont állított fel engedély nélkül egy strandon.

Tínosz szigetén egy nőt tartóztattak le, szintén a strandokra vonatkozó közterület-foglalásra vonatkozó előírások megsértése miatt az illetékes hatóságok. A razziák során 3000 négyzetméternyi strand- és partszakaszt találtak, amelyet idegenforgalmi vállalkozások és magánszemélyek illegálisan foglaltak el. A letartóztatott magánszemélyt már egy korábbi alkalommal is törvénysértőnek találták, és nem tett eleget a törvénynek, folytatva a jogsértést. A razziát a minisztérium sziroszi ingatlanügyi szolgálata hajtotta végre rendőrök, az égei-tengeri fellebbviteli ügyész és Nagia Kollia közvagyonért felelős főtitkár jelenlétében. Az illegális tárgyakat és létesítményeket eltávolították az Agia Kyriaki strandról. – írja a Tornosnews.

A görög Legfelsõbb Bíróság elnökének (2106/2023 sz.) sürgősségi bejelentése a tengerparti, és a tóparti földterületek illegális használatáról az alábbi állásfoglalást tartalmazza.

Az Alkotmány szerint a tengerek és a strandok nyilvánosak (adás-vétel tárgya nem lehet) és közösek. Elsődleges rendeltetésük az ezekhez való mindenki által szabad és abszolút hozzáférés, valamint a szárazfölddel való összeköttetés.

Mint ismeretes, az idei nyár folyamán a jogilag illetékes hatóságok naponta, az idei év rendelkezései szerint járnak el a tengerpartok és strandok, (beleértve a tavakat vagy mellékvizeket is), illegális elfoglalásának megállapítása érdekében, igényt tartva a nyilvánvaló, azaz az Alkotmány szerinti akadálytalan tengerpart és strand használatra.

áll Ioanna Klapa-Christodoulea, a görög Legfelsőbb Bíróság elnökének közleményében.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben