Jódos-sós Fürdő – Pesterzsébet

by Waterfan
Spabook Kassay Tamás

Egyedülálló vizével gyógyít és pihentet a különleges hangulatú, felújított fürdő Budapest XX. kerületében. Lássuk, milyen lett és mire jó a vize! (VIDEO-val!)

Stresszes vagy? Akkor ez a Te helyed, ugyanis a brómos víz idegnyugtató hatású! Az országban is ritkaságszámba megy, Budapesten pedig egyedül itt található meg a jódos-sós, brómos víz, ami 1932 óta ismert. 4 évvel később nyílt meg a vizet hasznosító fürdő, amit 2005-ben sajnos bezártak. Most viszont újra látogathatjuk, hiszen elkészült a felújítás első üteme. Eddig jónak tűnik, de rejtély, hogy milyen lesz majd a nagy egész június közepétől. Szerintem nagyon jó és ezt arra a titokra alapozom, amit most megosztok a Spabook oldalán. Van ugyanis egy érdekes családi vonal a fürdő életében.

Vékes Orsolya fürdővezetőtől tudtam meg a beszélgetésünk során: “Édesapám a 2000-es évek elején felújította, akadálymentesítette a fürdőt, majd be kellett zárni és ezért is szerettem volna nagyon részt venni ebben a projektben, hogy a nyomdokaiba lépjek, hogy befejezzem azt, amit elkezdett.”

Mielőtt bárki kombinálni kezdene, Orsolya nem “az utcáról” jelentkezett be az állásra, hanem sok sok éve vezeti már a Dandár Gyógyfürdőt is, tehát felkészült, sokat látott szakemberként csatlakozott az erzsébeti fejlesztési munkálatokhoz. Elhivatottságból és szenvedélyből. Azt gondolom, hogy a jó munkának ez a két tényező egyszerre alapfeltétele és garanciája is.

Mi is készült el eddig, hova lehet most bemenni? 4 medence, 2 szauna, 1 gőzkabin, a régi főépületben, aminek a mérete adott volt, nem túl nagy területről beszélünk. Ezt lehet immáron tesztüzem keretein belül látogatni, egyidejűleg legfeljebb 70 ember számára. Elmentem kipróbálni és az a helyzet, hogy nagyon jól éreztem magam. A beltér már csak látványra is remek, ritkán látni ilyen szép színes medencéket! (Azóta elkészült az új rész, arról itt írtam külön, és FÜRDŐTÚRA keretében be is jártuk 90-en fővel, exkluzív körben.)Képtalálat a következőre: „pesterzsébeti fürdő”

A színek természetesen természetesek, nem a lámpák festik meg a vizet, hanem konkrétan a vízben oldott jód válik láthatóvá a sárga árnyalatban. Ottjártam óta azt a friss hírt kaptam, hogy már a nagyobbik thermál medencében is jódos vízben lehet pihenni. Milyen panaszok kezelésére és úgy egyáltalán, mire is jó a jódos víz?

Képtalálat a következőre: „pesterzsébeti fürdő”
A jód fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, jó a nőgyógyászati problémákra is, petefészek- illetve húgyhólyaggyulladásra, ami jó hír fürdőktől tartó hölgyek számára. Ez a víz pár fokkal hűvösebb, mint a többi medencében, de így is 34-36 fokos.

Szemben vele, az épület közepén található a kupola terem, ahol törökfürdő hangulatú, nyolcszögletű medencében zajlik a fürdőélet.
Képtalálat a következőre: „pesterzsébeti fürdő”

Remekül el tudtam benne feküdni, vagy a peremén támaszkodni, szóval hesszelésre, a többiekkel való diskurálásra tökéletes, a színét meg egyszerűen imádom. Varázslatos, éppen ezért izgatottan várom, hogy milyen lesz majd az a medence, ami még épül és természetes bevilágítókat is fog kapni, nem csak lámpákat. Csodás fénytörési jelenségekre számítok, de majd meglátjuk. Az biztos, hogy lesz miért visszamennem, amint az a rész is elkészül. Ha már kiázta magát az ember, akkor a kupola terem mellett van egy 6 nyugágyas tepidárium jellegű pihenő rész egy kis semmittevéshez. Ezt én kihagytam és inkább beültem az infra szaunába, ami kapott egy különleges kiegészítőt, ugyanis ez infra-sós szauna. Az egyik oldalán porlasztott sóval feltuningolt, sópárlatos levegőt juttatnak be a kabinba, így a sós levegő garantáltan bejut a légutakba és a tüdőbe. Ugyanez nem mindig jön össze a sótéglás megoldásoknál.

Képtalálat a következőre: „pesterzsébeti fürdő”

A sós-infraszaunával szemben van egy ízlésesen kialakított pihenő rész. Ez azért nem az elmélyülés helyszíne lesz, hanem inkább az olvasásé, beszélgetésé, mert a tér világos és egyben forgalmas is. Ebből nyílik ugyanis az infra és a finn szaunák között félúton elhelyezkedő hidegvizes dézsa, amit a bátrak, illetve az elhivatottak magukra boríthatnak. Pesterzsébet spaA falakról három fontos dolgot jegyeznék meg. Minden burkolt felület gránit burkolatot kapott, ami irtó minőségi érzést ad az egész térnek. A burkolatlan részeket sötétszürkére festették, ami miatt egyesek szerint kicsit kripta hangulata van, mások szerint és szerintem is, ez jó választás, mert sokkal intimebbé teszi a hangulatot és mindennél jobban kiemeli a lámpák fény-árnyék játékát. Végezetül pedig: a tartósított moha díszítőelemek (halványan a képen a lámpák között) lopják be az üde zöld természetességet a térbe. Mindemellett remek kontrasztot is képez a kővel.

Pesterzsébet jódos-sós gyógyfürdő folyosó

Azonnal a Tomb Rider jutott eszembe a látványról. Erről a folyosóról nyílik a kupola terem, valamint a gőzkabin és a jég automata. A gőzkabinról fizikailag lehetetlen képet készíteni működés közben, ezért megpróbálom szavakkal visszaadni. Olyan gözkabin élményem volt itt, hogy fergeteges! Legjobbak között van világszinten, ahol eddig jártam. Nagyon finom illatos, valódi illóolajjal, semmi szintetikus cucc. Emellé relaxációs zene szól, a gránit burkolatok között gyakorlatilag koncert élményt ad, de se nem túl hangos se nem túl halk. Gratulálok, ez már önmagában egy olyan pont, ami simán függövé és visszatérö vendéggé tud tenni embereket. Velem megtette.

Képtalálat a következőre: „pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdő”

Gőz után jól esik egy kis jéggel végighűteni magunkat nyaktól lefelé. Persze ez a hagyományos szauna után is elmondható. A finn szauna már-már hatalmas, 20 fős befogadóképességű és automatizált. Azaz, nincsen vödör meg fakanál, hogy meglocsoljuk a követ, ezt a szerkezet elintézi saját maga.

Én annyit módosítanék, hogy a padok alatti részt nem világítanám meg. Nem csak ebben a szaunában, hanem a világ egyetlen másik kabinjában sem, mert teljesen felesleges, olyan, mintha a színházban a díszletek hátulját emelnénk ki a nézők számára.

Képtalálat a következőre:„pesterzsébeti fürdő szauna”

A tisztaság egyébként példás, reméljük, hogy így is fog maradni. A mosdóban a kézmosó kialakítása egyedi, teljes egészében gránitlapokból lett kialakítva és a megszokott lefolyó helyett egy résben távozik a víz. Nade, mielőtt mi távoznánk a fürdőből, egy utolsó negyed órára azért üljünk vissza a központi medencébe és adjunk hálát azért, hogy ilyen remek helyeink vannak Budapesten! Még remekebb lesz, ha minden elkészül: az új főépület, az akár 1000 vendég cuccát is elnyelni képes öltöző, a kibővített, teraszos szaunavilág rönkszaunával, a 25 méteres úszómedence, a hullámmedence és wellness-élmény medence. Az emeleten VIP jellegű orvosi és egyéb egészségügyi kezeléseket lehet majd igénybe venni. Törekvések vannak arra is, hogy a fürdőnek saját fürdő-orvosa legyen, aki a kezelések előtt megvizsgálja a vendégeket és ajánlásokat fogalmaz meg, kezeléseket javasol, vagy szükség esetén éppen ellenjavall.

Képtalálat a következőre:„pesterzsébeti fürdő”

A fürdő a hét minden napján 9-19 óra között tart nyitva. Jelenlegi formájában csak 14 éven felüliek látogathatják, ezért nincsen gyermekbelépő sem. A felnőtt 1900 Ft, a nyugdíjas 1500 Ft minden időszakban, hétköznap és hétvégén is. Az élményből semmit nem von le az, hogy a belépőt egyelőre ideiglenes konténer-pénztárból árulják, az öltözőben pedig fürdőmester nyitja-zárja a szekrényeket.

A látogatásomról videót is készítettem, így mozgóképen is megtekinthető a létesítmény. Ebben a formában talán még jobban látható a hely hangulata, kattintás után indul. Ha tetszik, oszd meg, hadd lássák mások is! Ha kérdésed van, kommentelj a video alá és megválaszolom!

Ha vidékről érkezik valaki, alább kereshet budapesti szálláshelyeket, aki pesti, érdekességképpen megnézheti, mennyibe is kerül egy átlagos szoba most a fővárosunkban. A fürdővel szemben a Duna parton volt egy 4 csillagos szálloda, de az sajnos bezárt, reméljük, hogy hamarosan ott is újra fejlődést láthatunk.