Vízi komplexum és FINA versenyuszoda épül Kazincbarcika városában

by Kassay Tamás
Kazincbarcika vízi komplexum

Újabb jelentős fejlesztésről adhatok hírt fürdős vonatkozásban, ugyanis új, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas uszoda épül Kazincbarcika vízi komplexum néven a közberszerzési értesítőben megjelent ajánlattételi felhívás szerint. Bizakodásra ad okot, hogy jelenleg az I. ütem kivitelezésére várják a jelentkezőket, így úgy tűnik, későbbi ütemekben további fejlesztéseket láthatunk majd.

Kazincbarcika Vízi Komplexum I. ütem

A Kazincbarcika Város Önkormányzat tulajdonában álló 0256/21 hrsz-ú ingatlanon megvalósuló projekt keretében vízi komplexum kialakítása a cél, az ajánlatkérő a Kazincbarcikai Sport Központ “Delfin” Vízisport Klub.

A vízi komplexum első ütemében elkészül az uszoda teljes épületszerkezete, az 50 m-es nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas, FINA előírás szerinti szabványoknak megfelelő feszített víztükrű, kerámia burkolatú úszómedence (50 x 25 x 2.2 m), amely mellett 250 fős, fix ülőhelyes, fedett lelátó létesül, a kapcsolódó gépészeti és elektromos kialakítás, valamint a szükséges parkoló. Az épület összesen 8264 négyzetméter lesz.

Az első ütemnek nem része a kültéri medence, a wellness és fitness részleg, a tanmedencék, a rendezvényterem, az iroda ás tárgyaló területek egy részének szakipari munkálatai. Itt jegyzem meg, hogy 2019-ben már letették a komplexum alapkövét, a munkálatok viszont csak most kezdődnek majd meg. Akkoriban szó volt róla, hogy a közvetlen szomszédságban fedett jégcsarnok is épül.

Ajánlom figyelmedbe a Turizmus hírek csoportot.

A kazincbarcikai vízi komplexum nagyvonalakban

A pályázati kiírás szerint a bejárat közelében kapnak helyet az előtér, a pénztár/shop, a ruhatár, a büfé és az előteret kiszolgáló vizesblokkok. A medence mellett lesznek a látogatói kabinos öltözők, a sportolók számára 6 db külön bejáratú csapatöltöző készül. A látogatói öltözőrész két oldalán lévő lépcsők a szurkolói és a sportolói közlekedést különítik el. A földszinten, a főbejárattól elkülönített gazdasági bejáraton keresztül érhetőek el az uszodához kapcsolódó gépészeti és karbantartó helyiségek, valamint a személyzeti területet. Az 1. emeleten az uszoda és kiszolgáló funkciói kapnak helyet.

Homlokzati kialakítás: a Kazincbarcika Vízi Komplexum földszintjén egy jellegében tömör sáv alakul ki, ami integrálja az üveg felületeket, itt előregyártott, átszellőztetett finombeton homlokzatburkolat épül. A felső sáv különböző kiállású (10, 20, 30 cm) alumínium lamellasor, 50 cm-es osztásban, amelynek esetlegesre tervezett kialakítása mögött 20 cm ásványi szálas hőszigeteléssel kitöltött, a pillérekre rögzített acél falkazetták készülnek. A két sáv között, helyenként a lamellák mögött, hőhídmentes alumínium függönyfalrendszer épül.

Környezet: a létesítményhez 5 db busz és 156 db személygépkocsi elhelyezésére alkalmas parkoló készül, igényes környezeti rendezéssel.

Érdekel a strandok és fürdők világa? Akkor Neked szól a Fürdők, gyógyfürdők csoport, és feliratkozhatsz hírlevelünkre is. Ha turizmus hírekről is szívesen olvasol, akkor ajánlom figyelmedbe a Turizmus hírek csoportot.